Szomorúan kezdek belle a Mass Effect szériát lezáró harmadik rész bemutatójába. Szomorúságom oka pedig az, hogy a már-már ikonikussá váló Shepard parancsnok kaladjai végérvényesen lezárultak. A 2012-ben megjelent alkotás zseniális, méltó befejezése lett az általam a játéktörténelem legjobbnak tartott trilógiájának.

(SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER)

(SPOILER) (SPOILER) (SPOILER)

A történet szerint a Kaszások megérkeztek a Tejútrendszerbe és szisztematikusan nekiálltak kiírtani, feldolgozni és leigázni az intelligens fajok sokaságát. Shepard parancsnokot a Földön éri támadás a már admirálisnak kinevezett David Anderson és a Védelmi Bizottság társaságában. A lángoló Szövetségi hajók roncsai között menekülve eljutnak a Marsra, ahol Liara T'Soni vár minket a megoldással a Kaszás problémára. Kalandjaink ezután kezdődnek, érzelmi hullámvasutakon és adrenalinpumpáló helyzeteken át hogy aztán egy monumentális lezárás keretében szomorúan ücsörögjünk üres tekintettel a stáblista fölött, mert tudjuk: Shepard parancsnok elment és többé nem jön vissza...

(SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE)

(SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE)

Az a helyezt, hogy nem tudok sokat írni erről az alkotásról. Nem a lustaság vagy időhiány miatt, hanem egyszerűen ezt a játékot nem olvasni kell, hanem játszani. Annyi lehetőség, változás, érzelem, dráma, csapat, fegyver, humor és miegymás tűnik fel az előző részekhez képest, hogy nem lehet szóban megfogalmazni. A Mass Effect 3 inkább egy érzés lett, mint egy kézzelfogható mű. Ez az érzés még inkább fokozódik, ha beszerezzük mellé jelentősebb DLC-ket: "From ashes", "Leviathan", "Omega" és az én személyes kedvencem a "Citadel".

Kiegészítők (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER) (SPOILER)

From ashes

Ez a csomag egy protián karaktert ad a csapatba, egy mozgalmas küldetéssel az Éden Egyesen ahol beszervezhetjük. E mellett kapunk egy új fegyvert (amit ha teljesre fejlesztünk és kimaxolt gyújtólőszerrel vegyítjük, hozzáadva a páncélátütés és tárnagyobbítás fejlesztéseket a fegyverhez, megkapjuk a lehető legerősebb eszközt az ellen lezúzására.)

Leviathan

Egy plusz történet szál, ahol megtudjuk ki alkotta a Kaszásokat, milyen céllal és hogyan váltak saját teremtményeik által menekültek az alkotók. Érezted már magad olyan helyzetben hogy egy új közegben a szemek hidegen kísérnek végig a folyosókon? Ahol elég egy kis félrelépés, egy rossz szó és máris az életeddel játszol? Az egyik misszió során garantált hideg futkározása a háton.

Omega

Ebben a fájóan rövid, ám annál akciódúsabb tartalomban Aria T'Loaknak és zsoldos hordájának kell segítenünk visszahódítani az Omegát a megszálló Cerberus csapatoktól. A fejezet érdekessége hogy a Mass Effect története során itt találkozunk nőstény turiánnal.

Citadel

A tökéletes kiegészítő. Képzeljétek el a "James Bond" filmeket a "Bosszúállók"-kal vegyítve, megszórva helyzetpoénok áradatával. Kapunk egy plusz bejárható részt a Fellegvárban, új fegyvert, új páncélt és saját házat, amit minimális szinten még dekorálni is tudunk. A dlc egyszerűen leírva fergeteges. Úgy gondolom hogy ettől lesz a Mass Effect igazán Mass Effect.



(SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE) (SPOILER VÉGE)

Végül pedig ott van a multiplayer opció, ahol lehiggadhatunk a kampány történései után barátaink, vagy más játékosok táraságában. Nem fogom hosszan ecsetelni, remekül eltalálták. Rengeteg faj, kaszt és fegyver érhető el ebben a módban.

A Tökéletes játék. Szerencsére kapjuk a híreket a ME következő epiződjával kapcsolatban, ám ha ki is jön a játék, egyvalami biztosan fog hiányozni az univerzum rajongóinak. Ez a valami pedig Shepard parancsnok.

Jó játékot

The_Hun

Következő játék - Crusader King's II