Lenyűgöző tengeri csaták, hatalmas városok és fegyelmezetten menetelő római légiók. Ezek jellemzik legjobban az ókor legerősebb gépezetének, a Római birodalomnak legújabb játékadaptációját.

Ugyan én még nem játszottam végig egy frakcióval sem, de jelenleg is aktív kampányt folytatok a római Junia frakcióval. Az eddigi Total War játékokkal ellentétben itt ne számítsunk minden évben egy jó kis háborúra, a csaták sokkal ritkábbak és fontosabbak mint eddig bármikor. Ha elveszítünk egy nagyobb ütközetet azt nem fogjuk tudni "jóvátenni" azzal hogy gyorsan toborzunk még több embert, vagy kivonulunk a helyőrséggel. Minden egység sokkalta fontosabb, kihullik egy, nem tudjuk időben helyettesíteni másikkal, az ellenfél nem kímél soha. Igaz, a harci MI javulhatna egy kicsit, de egy későbbi patch biztos megoldja a problémát.



Először a sorozatban belekerültek a partraszállások a játékba, egy-egy kikötő ostrománál néha jól jön ha legyaluljuk az ellenséges hajókat (ha van) és partra szállunk immár a városon belül. Igaz hogy kevesebb csata van, de azok mindegyike eszméletlenül epikus! Főleg az amikor elküld az ember néhány századot egy bizonyos pontot támadni, gyalog menetbe vált és vízszintesbe viszi a kamerát az egység mellett... hallgatni a menetelést, a fegyverzet és páncélzat zörgését, a centuriók beszédét.... az ember úgy érzi hogy nem kell ide taktika meg stratégia, egyszerűen nem tud veszíteni!! persze ez csak a játék igen hatásos illúziója, az elődökhöz képes igencsak meg meg tud gyötörni néhány csatánál a játék.

Talán a legjobb pozitív élmény az a diplomácia rendszernél van. Most már nem lehet egyszerűen odamenni máshoz hogy: "Hé, nem kötünk szövetséget? DE, mért ne??".... nagyban befolyásolja a dolgot az, hogy hogyan viszonyulunk mások szövetséges népéhez, kikkel háborúzunk, kikkel kereskedünk, elengedtük-e a foglyokat a legutóbbi csata után, vagy lemészároltuk őket?

Szóval még én sem tapasztaltam ki a játék minden lehetőségét, de azt már most megmondom, hogy aki rászánja magát, az biztos hogy jó vételt fog csinálni!

The_Hun