Sok Szimulációval találkoztam már életemben: demokrácia, kapitalizmus, játék fejlszető, élet (SIMS), középkor stb... de ilyennel még nem. Fertőzés szimulátor. A Plague Inc. - Evolved eredetileg Androidos alkalmazásnak készült, de már elérhtő Steam-en egy teszt verzió PC-re is. Célunk nem más mint baktériumokat, vírusokat stb... alkotva, fejlesztve és rászabadítva az emberiségre elpusztítani azt. A játék nagyon érdekes, netalán még viccesnek is hangzik, de nem az. Úgy indítottam el a programot, hogy most adok néhány megérdemelt pofont az emberiségnek és már dörzsölgettem a tenyereimet a baktérium elszabadításakor a célterület kiválasztása után, amikor elkezdtem körülnézni a felhasználói felületen.

Kicsit meglepődtem. Amikor már százezrek fertőződtek meg, becsúszott pár száz halálos áldozat is már és meghallottam a komor zenét, már tudtam hogy nyert a baktériumom. Valahogy nem éreztem a siker érzését, inkább már elkezdtem reménykedni hogy sikerül ellenszert találni erre a kórságra. Persze a "győzelem" érdekében fejlesztgettem a kis irónikusan "AVG"-nek nevezett fertőzést, de a végeredményen nem tudtam mosolyogni. 532 nap és majdnem 7 milliárd halott. A játék magjában látszik is mennyire jól sikerült szimulációról van szó, ez pedig a fertőzés fejlesztése. Rengeteg lehetőség van: hogy terjedjen, mi által, mit fertőzzön, mire legyen rezisztens... A fertőzés terjedéséért cserébe DNS pontokat kapunk, ezeket oszthatjuk szét



Még belegondolni is rossz abba hogy esetleg tényleg vannak-e a világon olyan emberek, akiknek célja ha nem is az egész emberiség, de egy adott nemzet, etnikum eltüntetése lenne a célja egy mesterségesen alkotott fertőzés segítségével. Nem tudom mennyi arra az esély, hogy egy ne adj Isten valódi mesterséges vírus akkora kárt tudna okozni a világban, amit az emberiség ne tudna kiheverni, de nem is akarom ezek után megtudni. Ez a program olyan élményt ad, amelyet nem lehet rendesen leírni. Megtapasztalni kell. Lehet hogy csakengem érintett meg jobban a kelleténél, de szerintem elgondolkodtat egy kicsit a játék. A 21. század a fizika és a biológia kora. Remélem ebből kifolyólag egyre kevesebbet fogunk hallani ekkora volumenű járványokról és egyszer majd tényleg lehet szórakozni a játékon. "Újra játszhatósága" garantált, az biztos.

"Jó" játékot

The_Hun

Következő játék: Mass Effect 3 - DLC-kel együtt