Jóllehet legtöbbünkben megvan a mozgás iránti igény, de a sportolás hallatán inkább húzni szoktuk a szánkat. Az ellenállás nem véletlen, hiszen a rendszeres sport időbe és sokszor pénzbe is kerül, könnyen találunk kifogást, hogy miért nem járunk úszni, focizni, kerékpározni vagy éppen fallabdázni. A valódi ok azonban nem az időben, a pénzben vagy akár a lustaságban keresendő, hanem abban, hogy hiányzik a valódi motiváció, ami arra serkentene, hogy belevágjunk valamilyen rendszeres testedzésbe (mert lássuk be, az, hogy egészséges a dolog, még nem vesz rá a sportolásra). Gondoljunk csak bele, hogy a nők mit képesek fogyókúra címszó alatt megtenni azért, hogy nyáron jól mutassanak a bikiniben. Nekik motivációként ott a szép test és tetszeni akarás, s bár rengeteg férfi izzad hasonló módon a konditeremben, azért ez mégsem az igazi. Kell valami más, ami megmozgatja a fantáziánkat, amiben lehetőséget látunk, ami rávesz arra, hogy rendszeresen megmozgassuk a testünket, sokunk esetében pedig ezek néha furcsa, meglepő dolgok – mint például a kütyük. Manapság, mikor a számítástechnikai eszközök beszivárognak az élet szinte minden területére, a sport sem maradhat ki ebből a körből, elérve ezzel az apró digitális eszközökért rajongó embereket. A Nike és az Apple időben eszmélt és egy olyan rendszerrel állt elő, amellyel könnyedén szólította meg a korábban hanyagolt technokrata réteget. A sportszergyártó megalkotta a Nike + termékcsaládot, amely összeköthető az alma logós cég szinte összes iPod termékével – a kombináció pedig olyan jól működik, hogy még azokat is ráveheti a futásra, akiknek korábban meg sem fordult a fejükben, hogy nyúlcipőt húzzanak. Az egész rendszer lényege, hogy a speciális Nike futócipőkbe behelyezhetünk egy szenzort, ami kommunikál az általunk választott "vevőegységgel", méri és tárolja a futásunk adatait, amit aztán feltölthetünk a számítógépünkre és az internetre. A sport összeköthető az imádott technikával? Kell ennél nagyobb motiváció a XXI. század gyermekeinek?

Kistestvér

Kis túlzással a világ kütyümániásainak csoportja két részre osztható: akik szeretik az Apple termékeit és akik nem. Persze azok sem maradnak ki a jóból, akik nem szimpatizálnak az almás eszközökkel, hiszen nem feltétlenül van szükség Apple termékre ahhoz, hogy kihasználhassuk a Nike + szolgáltatásait. A Nike-t nem ejtették a fejére, a plusos termékcsaládjuk ugyanis nem csak az almás termékekkel működik együtt: a sportcég-óriás 2008-ban kifejlesztett egy saját kütyüt is, ami SportBand névre hallgat és gyakorlatilag nem más, mint egy digitális kijelzővel ellátott karpánt, amely a Nike futócipőkbe helyezhető szenzor által közölt adatokat mutatja és tárolja, úgymint megtett táv, a futás időtartama, az átlagsebesség és az elégetett kalóriák száma. Az edzés végeztével a kis kütyüt csak be kell helyeznünk a gépünk egy USB portjába és a futásunk információi már száguldanak is fel a nikeplus.com oldalon található profilunkba.

Nagytestvér

Bár lehet gyűlölni az Apple-t az ára és a sajátos működése miatt, tény hogy a SportBandnél két fokkal technikásabb és nagyobb élmény az iPod család (iPod Nano bármely generáció, iPod Touch és a hírek szerint az iPhone 3GS is kompatibilis lesz a Nike plusszal) használata. Egyrészt azért, mert a futás közben zenét is hallgathatunk a segítségével, másrészt azért, mert az Apple mp3 lejátszóján több beállítási lehetőségünk van és a kütyü még kommunikál is velünk az edzéseink alatt. Az iPod segítségével a futás előtt beállíthatjuk, hogy pontosan hány kilométert szeretnénk futni, hány kalóriát szeretnénk elégetni vagy akár azt, hogy hány percig tartson az aktuális edzésünk. A készülékünk ezeket az adatokat folyamatosan figyeli és tájékoztat arról, hogy hol tartunk éppen a kitűzött cél elérésben. Ha például beállítunk egy 5 km-es távot, akkor az apró szerkezet futás közben a fülesen keresztül egy általunk választott férfi vagy női hang formájában tájékoztat minket minden egyes megtett kilométerről, sőt, ha túljutunk a választott táv felén (amit szintén külön jelez a kütyü), akkor onnantól visszafelé számol a szerkezet, azaz azt hallhatjuk, hogy hány kilométerünk van még hátra – az információkat persze bármikor lekérhetjük futás közben, ehhez nem kell mást tennünk, mint megnyomnunk a center gombot a lejátszónkon. Az extrákhoz tartozik még az is, hogyha megdöntjük a saját rekordjainkat, akkor a már említett hang gratulál nekünk, sőt, beállíthatunk magunknak egy Power Song-ot is, amelyet egy érintéssel elindíthatunk, ezzel adva plusz energiát a saját testünknek (az utolsó pár száz méteren egy lendületes szám nagyon sokat segíthet...). Az iPod család érdekessége, hogy a Touch rendelkezik beépített vevővel, így csak cipő kell hozzá és szenzor, azonban a Nano modellek igényelnek egy külön kis adóvevőt is, amelyet az iPodunk töltőjének helyére kell illeszteni a futás előtt. Akárcsak a SportBand esetében, az edzést követően a futásunk adatait feltölthetjük az internetes profilunkba, csak rádugjuk az iPodot a gépünkre és az iTunes automatikusan elküldi az információkat a szervernek. Igen ám, de mit lehet kezdeni ezekkel az adatokkal? Ezen a ponton jön az egész Nike + rendszer legérdekesebb része...

Oszd meg és uralkodj!

Ha esetleg nem hoz lázba, hogy a kedvenc kütyüdet használhatod a futáshoz, akkor talán az internetes lehetőségek meghozzák a kellő lelkesedést. A nikeplus.com rendszerben történő regisztrációt követően minden egyes edzésedet kielemezheted, ugyanis a kapott adatok alapján a rendszer grafikus felületen mutatja be, hogy milyen a teljesítményed és ezeket az elemeket megoszthatod a barátaiddal, elhelyezheted a blogodban, hogy mindenki lássa, hogy éppen hány kilométer van a hátad mögött. Ezen felül saját edzésterveket alakíthatsz ki, amelyeket nyomon követ a rendszer (tájékoztat és figyelmeztet, hogy éppen hol tartasz, mennyi van még hátra a kitűzött célból), részt vehetsz kihívásokban vagy újakat indíthatsz, összemérheted a teljesítményedet más Nike + felhasználókkal, kommentelheted a versenyeket és mások edzéseit, a beépített térképen bejelölheted merre futsz (Magyarországon is) és sok más egyéb apróság várja, hogy felfedezd és használd – ezzel adva újabb és újabb lökéseket a rendszeres sportoláshoz.

Mozgásba hoz

A Nike + közösségnek már legalább 2 millió felhasználója van, profik és amatőrök egyaránt, akik már jóval több, mint 200 millió kilométernyi futás adatát rögzítették a nikeplus.com rendszerébe. Az egész szisztéma legnagyobb előnye, hogy közösségi élménnyé formálta a futást, a teljesítményünk bárki számára nyomon követhető és mi magunk is figyelhetjük, hogy a barátaink, ismerőseink vagy akár a legnagyobb sztárok miképp teljesítenek hozzánk képest. Mindezek mellett csak hab a tortán, hogy a futáshoz hozzákapcsolhatjuk a kedvenc kütyüinket és az általuk biztosított lehetőségek (zene, kimutatások, azonnali visszajelzések) segítségével nem kínlódás a sport, hanem egészséges és érdekes időtöltés, amivel bátran büszkélkedhetünk mindenki előtt. Tény, hogy a Nike és az Apple kínálata nem tartozik az olcsó megoldások közé, de a két cég összefogása és a Nike + szolgáltatások igazi élménnyé változtatják a futást, még azok számára is, akik korábban idegenkedtek a sportolás ezen válfajától.