Az Intel várható fejlesztései


Az Intel egészen 2016-ig ismertette fejlesztéseit, amiből jól kitűnik, hogy továbbra is ragaszkodik a "tic-toc" stratégiához. Ez a stratégia azon alapszik, hogy kétévente egy teljesen új szerkezettel rendelkező processzort jelentet meg a cég. Az új gyártási technológiáknak köszönhetően a méretek is egyre jobban csökkennek, így várhatóan a 2016-ban megjelenésre kerülő Skymont processzor mérete csupán 10 nm lesz. Az Ivy Bridge és Haswell páros ugyanolyan méretekkel rendelkezik, de az utóbbi típus már sokkal nagyobb teljesítményre és alacsonyabb energiafogyasztásra képes.

Ivy Bridge vs. Haswell - energiafelhasználás


A hordozható készülékek esetében az egyik legfontosabb szempont, az akkumulátor üzemideje. Az Ivy Bridge típusú processzorral felszerelt ultrabookok több mint 5 órán keresztül képesek tartani velünk a lépést. Az előző generációhoz képest a Haswell egyik legfőbb evolúciós előnye az alacsonyabb energiafogyasztás. Az Intel hivatalos tesztjei alapján közel 50 százalékos üzemidő növekedésről is lehet beszélni, és ha csak a készenléti időt nézzük, akkor a növekedés akár 20-szor nagyobb is lehet. A Haswell processzor egy speciális chip segítségével irányítja az energiafelhasználást, aminek köszönhetően jóval takarékosabban képes működni.

Ivy Bridge vs. Haswell – teljesítmény


A Haswell ugyanazokra az alapokra épít, mint az előző Sandy Bridge és Ivy Bridge típusok, mert a Turbo Boost, Hyper-Threading technológiák és az integrált grafikai mag is megtalálható lesz benne. Ami a teljesítményt illeti, az Intel néhány újdonsággal is szolgál. A Haswell processzor kialakításánál megnövelték a bemeneti puffert, így ez közelebb került a pipeline csővezetékhez. Ez a megoldás nagyobb rugalmasságot és gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé.

Ivy Bridge vs. Haswell - grafika


Az integrált grafika is számos újításon esett át, aminek köszönhetően a Haswell processzor akár 3-szor nagyobb teljesítményre képes. A korábbi integrált típusok egyáltalán nem voltak megfelelőek a játékos kedvű felhasználók számára, habár az Ivy Bridge processzoroknál alkalmazott Intel HD Graphics 4000 már lehetővé tette a régebbi játékok futtatását is. A legújabb generációs Haswell processzor már sokkal erősebb grafikai chip -el van ellátva, és egyszerre több változatban is elérhető. A legmagasabb kategóriába sorolt laptop modellek erősebb Iris grafikát kapnak, míg az ultrabookok és az olcsóbb laptopok Intel HD Graphics 4000 továbbfejlesztett változataival lesznek felszerelve.

Asus G750 laptop – az első Haswell


A DigiPrime laptop bolt és webáruházban szereplő Asus G750 laptop modellek már a negyedik generációs Haswell processzorral rendelkeznek. Az Intel egy nem mindennapi laptoppal szerette volna bemutatni a legújabb Haswell processzort, ezért is esett a választás a világ egyik legjobb gamer laptopjára. A nagy hírt kavart bemutató tökéletesen sikerült, mivel az Intel mellett az Asus is a rivaldafénybe kerülhetett. Az Asus G750 laptopban nem csak a legújabb Intel Haswell processzor található meg, hanem 16 GB memória és egy különleges, Nvidia Geforce GTX 780M 4 GB videokártya is, amelyet egy következő cikkben mutatunk majd be.

Intel Core Haswell processzor – elvárások


Az Intel elsősorban arra számít, hogy a legújabb Haswell processzor fellendíti a stagnáló piaci keresletet. A növekedés elsősorban a laptop piacon várható, mivel a hosszabb üzemidő háttérbe szoríthatja a tablet iránti keresletet.