Nagyjából másfél éves kihagyás után leporoltam a cockpitet és a jó öreg G25-öt, hogy pusztán kikapcsolódás céljából újra visszatérjek a jól ismert versenypályákra. Persze mielőtt ez megtörtént volna, gondosan körbenéztem, hogy mely címeket fogom kipróbálni, és a jól bevált RACE 07 mellé miket fogok feltelepíteni. 2011 óta csak fejlődött valamit ez a világ, ugye? Hát a fenéket.

RaceRoom Racing Experience


Ingyenesen hozzáférhető cím a legendás SimBintől, amelybe magunk válogatjuk össze a fizetős tartalmakat - jól hangzik. A helyzet viszont az, hogy kapunk egy multiplayer NÉLKÜLI játékot, amelyben egyedül az csinálhatjuk, hogy körözgethetünk az egyetlen demópályát az alig néhány autóval, és vásárolhatunk új kocsikat plusz pályákat viszonylag drágán. Egyébként maga a játék még élvezetes is lenne, de a nem kikapcsolható segítségek is nagy szerepet játszanak abban, hogy ne vegyük komolyan.

Simraceway


Szintén a play-for-free sémát követi, amely első blikkre egyaránt nagyon jónak tűnik. Itt szintén lehetőségünk nyílik különféle tartalmakat vásárolni, de a legjobb, hogy a játékban megnyert pénzből beszerezhetünk új kocsikat és pályákat (csak természetesen így lassabban haladhatunk a nagyobb kategóriák felé). Ezzel mindössze két probléma van:
1. Ocsmányul fest az egész. Nem várok el GT5 vagy Forza 4 színvonalat (pedig PC a platform és 2013 van, helló), mert a Simraceway tényleg egy valódi szimulátor, de azért mégse öklendezzek a fűrészfogas és idejétmúlt látványtól.
2. Nagyon rossz az online élmény. Az csak az egyik baj, hogy nagyon kevesen játszanak, viszont az már sokkal inkább idegőrlő, hogy csúnyán sokáig tart mire ténylegesen játszhatunk a menüképernyő bámulása helyett.

GTR Evolution (RACE 07)


A fenti két cím kipróbálása után úgy döntöttem, hogy maradok a jól bevált és sok-sok órát nyúzott GTR Evolution című RACE 07 kiegészítőnél, amely igaz, hogy már kissé megkopott, viszont összességében még mindig az egyik legkorrektebb darab. Mint kiderült, időközben sok kiegészítőt dobott piacra a SimBin, és éppen ez számomra a játék nagy hátránya is. A multiplayer lobbik java része nem érhető el, mivel vagy az autóosztály, vagy az egyes pályák hiányoznak, ami még nem is lenne akkora baj, viszont az online játéktér továbbra is tele van szerencsétlenekkel, akiknek a legfőbb szórakozásuk összetörni a másik versenyzőket. Mivel a szoftver ezt nem büntetni, ezért köszönöm, de ebből nem kérek.

A többiek


Persze a fentiek mellett elő lehet húzni a sokak által nagyra tartott rFactor és Live for Speed játékokat, viszont a helyzet az, hogy azokat bármennyiszer is próbáltam, soha nem fogtak meg. Igazából szégyen az autós játékokkal foglalkozó stúdiókra nézve, hogy aki egy minden szinten korrekt versenyszimulátorral akar játszani, annak a 2006-os GTR 2-t kell elővennie, amely a mai napig az egyik legszebb, legjobb fizikai motorral ellátott autószimulátor. Negatívuma csupán, hogy az online szegmens igazán kevesen használják, és többnyire egy óra, mire egy versenyt teljesítünk.

A jövőt tekintve egyedül talán a Project CARS-ban tudok reménykedni, viszont az már nagyon rég óta készül, kevés hír érkezik, és úgy az egész túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen...