Az okostelefonok roppant kényelmesek, de a hagyományos asztali gépekhez képest van néhány tulajdonságuk, amelyek a biztonságot érintik, illetve gyengítik. A kis méretű kijelzőn a helyhiány miatt nem jelenítik meg a meglátogatott teljes URL-t, nincs kontrollunk a scriptek felett, emiatt nem ellenőrizhető, pontosan hol járunk éppen, vagy hogy a háttérben milyen kódok futnak le. Hozzájárul mindehhez az is, hogy egyelőre kevesen használnak vírusirtót, biztonsági programot okostelefonjaikon, illetve az esetleges fertőzések megszüntetése nem olyan egyszerű, nincs olyan széleskörűen elérhető eszköztár, mint a PC-ken. És persze a mobil platformokhoz képest a szükséges tudás, és ismeretek is jócskán előrébb járnak egy Windows esetében, ahol már ugye mindenki csukott szemmel rávágja, hogy Safe módban kell mentesíteni, oszt jó napot.

Mai mobil alkalmazásunk az Androidra készült Android Defender - ha már OS X-re készült Mac Defender, legyen akkor itt is ;-) - amely minden bevett sémát szépen magán hordoz: nem létező fertőzésekre figyelmeztet, és a mentesítésért szokás szerint pénzt kér. Ami ilyenkor segíthet rajtunk: az ismeretlen forrásból való telepítések tiltása, és csak a valódi ismert antivírus program használata a különféle sosem hallott fantázianevű vírusirtók helyett. Ahogy az a kódból is látszik, véletlenszerűen választ egy tömbből, hogy éppen milyen fertőzést írjon ki a képernyőnkre.

Másik témánk pedig a Windows gépekre készült új programverzió lesz. Ahogy azt már megszokhattuk, mindig valamikor már az előző év folyamán rendre elkészül a következő évszámmal ellátott hamis antivírus csomag. Most a System Doctor 2014 kopogtat be hozzánk, ám a tűzfalat, kémprogram elleni védelmet ígérő alkalmazást ne fogadjuk tárt karokkal, sőt legjobb, ha sehogyan sem. Ugyanis ez is egy scareware, ijesztgetős program, amelyik a semmiért kér pénzt.

Mentesítéséhez a jól ismert Safe módú indítás után a How to Remove részletező leírás szerinti kézi törölgetés, vagy külön segédprogram használata jelenthet érdemi segítséget. És persze hosszútávon itt is a valódi internet biztonsági csomag az, ami az ilyen kéretlen, hasznavehetetlen, sőt egyenesen kártékony álvédelmeket távol tarthatja számítógépünktől.

Aki pedig kíváncsi, vajon mennyire hatékonyan képes felismerni a valódi és hamis antivírusok közti különbségeket, próbálkozhat az alábbi linken szereplő játékos teszttel.