Az új dashboard nem csak szimpla fejlesztéseket tartalmaz, hanem egy teljesen korszerűsített kinézetet is magával hozott az Xbox 360 felhasználók számára. Ez a felület már nem sok embernek mutathat újat, ugyanis ez az a Metro Style, amit a Microsoft a jelenlegi termékein egységesen alkalmaz. Jelenleg a Windows Phone 7 és 7.5-öt futtató telefonokon, a Zune-on, ettől a héttől az Xbox 360-okon, valamint a következő, még RC állapotban lévő Windows operációs rendszeren, a Windows 8-on. Ez a Metro UI az úgynevezett tile-okra, azaz magyarra fordítva csempékre építkezik. A legszembetűnőbb ebben a kinézetben, hogy akármerre járunk, mindenhol képekkel megtoldott, interaktív négyzetek vagy négyszög alakú táblák sokaságába ütközünk. Az Xbox rendszerén sincs ez másképp, de felmerül egy nagyon fontos kérdés: ezt a felületet kézben lehet tartani egy kontrollerrel? A válasz természetesen igen. A csempék közt navigálás egyszerű, és szinte a végletekig kihasználja az Xbox kontrollere adta lehetőségeket. Ez úgy működik, hogy a bal oldali thumbstick-kel léphetünk csempéről csempére, az oldal széléhez érve pedig a következő kategória kerül a képernyőre. Utóbbiak között akár az LB és RT gombokkal is navigálhatunk. Egyes oldalakon vannak szembetűnően nagyobb méretű csempék is, ezekben több tartalom is elérhető, amennyiben egy ilyet jelöltük ki, a jobb oldali kart oldalirányba mozgatva választhatunk ezek közül. Bonyolultnak tűnik? Maximum csak leírva, egyébként pofonegyszerű az egész.



Az irányításnak van még egyszerűbb módja is, ezt pedig csak a Kinect-tel rendelkező felhasználók tudják használni. Ahogyan már azt korábban is tudtuk, egy a Metro stílushoz hasonló nézetben, a Kinect HUB-ban, kézmozdulatainkkal is irányíthattuk a dashboard egy részét, de sajnos az Xbox Live számos területéhez így nem lehetett hozzáférni. Na, majd most! Tulajdonképpen a beállításokon kívül korlátlanul élvezhetjük a Kinect adta lehetőségeket. Ez a fajta navigálás is fejlesztés alá került, az oldalak elcsúsztatásához már nem kell pontosan megtalálnunk azt a bizonyos csúszkát, egyszerűen a képernyő szélére kell irányítanunk a „kurzort”, és egy erőteljesebb mozdulattal a kívánt irányba hasítani a kezünkkel. Már a gépeléshez sem kell feltétlenül a kontroller, ugyanis ezt szintén megtehetjük a Kinect segítségével a következő módon: 

Adott egy vízszintesen elhelyezett abc. A kezünkkel kikeressük a kívánt betűt, majd egy egyszerű függőleges irányú mozdulattal kiválasztjuk azt. Egyszerűnek hangzik? Pedig ez most nem az, ugyanis a legtöbb esetben az ember előbb választaná ki a betűt, minthogy a csúszka megáll, így a „félregépelés” kockázata hatalmas. Ha máskor nem is, ilyenkor tényleg érdemes előhalászni egy kontrollert. 

Ugyebár a Kinect nem csak mint mozgásérzékelő híres, a hangirányítás is az ő segítségével oldható meg. A korábbiakban ez is kizárólag a Kinect felületén, a Kinect HUB-ban volt elérhető, a mozgásérzékelős irányításhoz hasonlóan számos funkcióba így sem tudtunk betekintést nyerni. Ellenben most, a hangirányítás nagyobb szerepet kapott, mint eddig valaha. Mozdulatok nélkül, csupán a hangunkkal a rendszer ugyanazon részeit érhetjük el, mint a kézzel hadonászós módszerrel, ám ahogy az előbbi, úgy ez utóbbi is jelentősen fejlődött mind sebesség, mind kifinomultság terén. Tulajdonképpen mondhatjuk azt is, hogy a hangirányításra épült egy szintén új lehetőség a Microsoft konzolján, a bing használata. Segítségével kereséseket indíthatunk a Marketplace-en, kutathatunk filmek, zenék, játékok (stb.) között. A szoftver elég gyorsan reagál a parancsokra, az akcentust is remekül kezeli. Több tucatnyi keresést indítottam vele, mind közül egyet, az Assassin’s Creed-et nem tudta felfogni, akárhogyan próbáltam megértetni magam.



Szintén újdonság Xboxon az appok bevezetése, melyek közül számosat eddig is korlátlanul használhattak az Xbox Live Gold felhasználók, csak épp nem így voltak megnevezve, és nem ebbe a kategóriába voltak helyezve. Ilyen a Zune, a SkyPlayer, a Last.fm, a Video Kinect, a Twitter és a Facebook integráció is. Ezek továbbra is ugyanúgy használhatók, valamint további appok is be vannak ígérve a felületen, mint például a YouTube, az MSN Video Player és a VEVO. 

Fejlesztés alá került az Xbox Live közösségi része is. Az új felületen adott egy social elnevezésű fül, melynek kiválasztásakor a képernyőn megjelenik a saját profilunk (azon belül vannak a profilunk beállítási lehetőségei), valamint avatarunk mellett a jelenleg online lévő barátaink profilja látható. Az oldalon belüli léptetéses módszerrel válogathatunk köztük, így téve egyszerűbbé a közösségi életet, és a barátok elérését is. 

Xbox Live Gold felhasználók további előnyökre is szert tehetnek, ugyanis minden arany tagságú felhasználónak a Microsoft biztosít 500 MB-nyi online tárhelyet. Mostantól már nem kell az összes mentésünket a merevlemezen tárolni, sőt lehetőség van a profilunk feltöltésére is. Ezután már bárhonnan elérhetjük eredményeinket és mentéseink egy részét is.

Véleményem szerint remekül sikerült a Metro Style alkalmazása Xbox 360-on is, a Microsoft ezzel a felülettel valami újszerűt, elegánst és stílusosat hozott létre. A mozgásérzékelés és a hangirányítás élménye is fantasztikus, valamint az újdonságok és a korábban már megszokott dolgok továbbfejlesztésére is épp itt volt az idő, gondolok itt a mentések felhő alapú tárolására, a bing konzolos megjelenésére, valamint a kézmozdulatokkal irányítható szinte teljes felületre.



És ne feledjétek, december 9. és 11. között az Xbox Live Gold bárki számára elérhető, afféle karácsony előtti nyílt hétvége marketinges célokkal. Aki csak Silver tag, és tudja, használja ki az alkalmat, játsszon együtt a barátaival és élvezze az arany tagság adta lehetőségeket.