A világ, az a világ, amit oly sokan kedvelnek, melyért oly sokan rajonganak, a DC egy világa, ahol a korrupció és a hatalomvágy és a bűnözés mindent felemészt, ez Gotham City. Gotham, ahol az igazságszolgáltatásért is csak néhányan küzdenek, mint például illegálisan egy milliárdos, Bruce Wayne aki éjszakai predátort játszik denevérember jelmezében, Batman névvel. 



Nehéz úgy beszélni az Arkham Cityről, hogy ne kerüljön szóba az előd, a több díjat is bezsebelő Arkham Asylum. Aki esetleg még nem játszott volna vele, akkor az most először is szégyellje magát, másodszor pedig minél gyorsabban pótolja a hiányosságot, ugyanis kötelező darab, ezt nem csak én mondom. Többen is az Arkham Asylumnak ítélték az 2009-es év játéka díjat, valamint számos más elismeréssel is illették, többek között a legjobb képregény adaptációnak választották meg. A fejlesztőknek nem volt könnyű dolguk, ugyanis újra ezt a szintet kellett megütni a folytatással is, így nem aprózták el a dolgokat. Fogták az elítélteket, Arkham Asylumot egyenlővé tették a semmivel, majd a bűnözőket Gotham City egy részébe dobták. A Rocksteady semmit nem hagyott a véletlenre, mondhatni eltörölte azokat a falakat, amik igazán korlátozták a játékosok további vágyait az Arkham Asylum során, kidolgozták Arkham Cityt. Na de mi is Arkham City? Gondolom, azzal sokat nem árulok el, hogy az előző rész végén a börtönkomplexum felszabadításáért nem Batmant ünnepelték, sokkal inkább Arkham Asylum igazgatóját, aki kicsit kiszínezve az éjszaka történéseit, saját magát állította be a főhős szerepébe. Az ezt következő két évben Quincy Sharpot megválasztották Gotham polgármesterévé, ő pedig saját városának egy részét megvásárolva körbekeríttetett egy hatalmas területet elítélteknek, bűnözőknek, mentális problémákkal küzdőknek, legyen az egy pitiáner tolvaj, vagy maga a maffia feje. Igen ám, de Mr. Sharp nem sokáig tudta kezei közt tartani a komplexumot, ami idő közben Dr. Hugo Strange professzor kezébe került, akinek kissé más szándékai vannak, mint elődjének. A történet körülbelül itt veszi kezdetét. 



Főhősünk a történet kezdetével már bőven nem amatőr, így számos mozdulat és felszerelés birtokunkban van az első percektől kezdve, de természetesen ez még semmi ahhoz képest, amit a sztori során összegyűjthetünk. Ugyanis az előző részhez hasonlóan itt is XP jár a fő –és mellékküldetések elvégzéséért, a bűnözők elagyabugyálásáért, valamint a különböző rejtélyek megoldásáért. Adott XP megszerzése után szokás szerint szintet lépünk, ekkor képességek közül kiválthatunk egyet, amit fejleszteni szeretnénk, vagy el akarunk sajátítani. A fejlesztéseknél négy plusz egy kategóriából válogathatunk, egyben páncélzatunkat és ruhánkat, egyben kütyüinket, egyben a harcok során használható mozdulatok tárházát, valamint egyben a predátor mód mozdulatait, azaz nevéből eredően a csendes gyilkolás mozdulatait tehetjük magunkévá. A plusz egyben Catwoman ruháját és képességeit van lehetőség fejleszteni. 

És ha már szóba jöttek a rejtélyek és a rejtvények. Hasonlóan az Arkham Asylumhoz Rébusz itt is hatalmas munkát fektetett abba, hogy az agyunkat is használjuk, ám ezúttal tényleg elgondolkodtató feladataink lesznek, és nem csak eldugott kérdőjelek után kell kutatnunk. Ezekből a megtalálható kérdőjelekből, és a megfejtésre váró találós kérdésekből Arkham Cityben pontosan 440 található meg (plusz 74 Catwoman ereklye), ezeknek a megtalálása véleményem szerint most könnyebb lett, de hozzájuk férni annál nehezebb. Van, amelyiknek felszabadítása inkább agyi munkát igényel, de akad olyan is, amihez inkább ügyességre van szükség.



A játékban természetesen nem csak Rébusz kapott helyet, mint visszatérő szereplő, hanem sokak kedvence, Joker is kulcsfontosságú karakter, valamint örök és hű rajongója, személyes kedvencem Harley Quinn is többször felbukkan a történet során. Találkozhatunk még, mint Arkham Asylumban már megismert rabbal, Banenel, és nem utolsó sorban Killer Croc is elődugja pár percre az orrát, de ott van a jelenleg kevésbé jó formában lévő Ivy is, valamint Victor Zsasz karmaiból is meg kell mentenünk néhány embert. És ők persze csak a visszatérők, több tucat új szereplő is felüti fejét, ott van kapásból a játék elején Two-Face és Penguin, később Mr Freeze, Ra's al Ghul és nem utolsó sorban lánya, Talia al Ghul. Hogy ne csak a gonosztevők neveit említsem, a játékban Robin is felüti a fejét, bár sajnos egyelőre a sztoriban nem játszható karakter. Ellentétben Catwomennel, akivel a történet során többször is találkozni fogunk, sőt, négy pályán keresztül még irányíthatjuk is kicsit sem szerény személyét. És ha ez a négy pálya még nem lenne elég, ott van a challenge mód, melyben több pályán keresztül próbálhatjuk ki magunkat akár külön-külön három fő irányításával. Batman alapból elérhető, Catwomen chaptereit a dobozokban található DLC kóddal lehet megnyitni, hasonlóan Robinhhoz, akinek így szintén bőrébe bújhatunk néhány nyílt harc, és csendes küzdelem erejéig. Ez pedig még csak a jelenlegi felhozatal, további kettő DLC már most hivatalos, ahogyan az is, hogy még több karaktert irányíthatunk majd Arkham City utcáin. Erre céloztam a bevezetőben azzal a mondattal, hogy a Rocksteady figyel arra is, hogy ne hűljön ki olyan gyorsan a rajongókban a Batman láz. 



Kicsit még kitérnék Catwoman személyére, ugyanis elég jó kis szerepet kapott a játékban, még élvezetesebbé téve nekünk a látványt. Selenaval nem csak egyszerű küldetéseket kell végrehajtanunk, ahogy azt már említettem szabadon mozoghatunk vele a város utcáin, és kedvünkre alázhatjuk porba a randalírozó börtönlakókat. Rébusz is gondolt rá, mikor elhelyezte fejtörőit a falakon belül, ugyanis vannak Catwoman exkluzív rejtvények, sajnos ezek csupán gyűjthető kérdőjelek, melyekhez néhány falat kell csak megmászni, vagy kerítés alatt átcsúszni. A teljes challenge mód szintén végigvihető a macskanővel, és kecses mozdulataival. 
Eddig kevés szó esett a kütyükről is, mert mint tudjuk, Batman nem csak a puszta kezével dolgozik. Az alapfelszerelés mellett, mint a Grapnel Gun és a Batarang, valamint a csak később kioldható Line Launcher, az Arkham Asylumban már megismert Explosive Gel eszköztárunkban tudhatunk egy Smoke Pellets, és egy Remote Electrical Charger nevű kütyüt, melyek azt hiszem, elég beszédes nevet viselnek. Emellett a városban közlekedést megkönnyíti a Batclaw, ami a játék során még sajnos csak prototípus. Számos eszközt szerzünk még a történet során, melyek használata nem csupán megkönnyíti a dolgunkat bizonyos esetekben, hanem használatuk akár elengedhetetlen, ez pedig nem csak a küldetések során van így. Számos Rébusz trófea csak kütyük segítségével oldható ki, szóval lesz kérdőjel, amit a játék csak egy bizonyos pontja után tudunk megszerezni. 

    

Látszik, hogy a Rocksteady nem csak a külsőségekkel törődött, pontosabban a külsőségekkel is törődött, igen, itt szeretnék szót ejteni a grafikáról és annak minőségéről. Az Arkham Asylumban már megismert és szolgálatát remekül teljesítő motorok hajtják a sötét lovag legújabb kalandját is. Konzolokon a grafika nem sokat változott az előző rész óta, persze minimális változások és szépítések azért észlelhetőek, nagy különbség mégsem érzékelhető. Ahogy azt az előző részben megszokhattuk, remek karakter kidolgozások és hangulatos utcák várnak minket Arkham Cityben is, és ez még csak a konzolos változat, a játék állítólag PC-n lesz a legszebb, az egyhónapos csúszást is ennek tudhatjuk be. A megfelelő videokártyával rendelkező játékosoknak még fantasztikusabb és látványosabb effektekben lehet részük a játék során, persze ehhez kell egy erős vas is, de az átlagos géppel rendelkezőknek sem kell elkeseredni, az Arkham Citynek a mai kor gépeihez képest nincs valami nagy rendszerkövetelménye. 




 Azt kell mondjam, összességében az Arkham City méltó folytatása az Arkham Asylumban töltött éjszakának, valljuk be, a Rocksteadynek nem volt könnyű dolga újra összehozni, sőt, felülmúlni a 2009-es kalandot, de sikerrel vették az akadályt, és olyat alkottak, ami egy valamirevaló játékosnak kötelező darab. Sőt! Noha a sötét lovag nyugovóra is tér a hosszú és kimerítő éjszaka után, Arkham City története még koránt sem ért véget, erről árulkodnak a hamarosan megjelenő DLC-k, melyben további karaktereket irányíthatunk Gotham elszigetelt városrészében.