• A Rockstar továbbra is kihasználja a kiskapukat az Egyesült Királyságban
  • Így szereztek 37,6 millió fontnyi adókedvezményt
  • A Rockstar szerint ezzel hasznára vannak a brit gazdaságnak
  • Az ipari kereskedelmi társaság is védelmébe vette a fejlesztőcsapatot

A Rockstarról tavaly hallhattuk először, hogy különböző kiskapuk kijátszásával elkerülte az Egyesült Királyságban az adózást. Miközben 2013 és 2018 között 5 milliárd dollár haszonra tettek szert, addig mindössze 58 millió dollárt vallottak be, mi több, korábban 42 millió fontnyi adójóváírást is kapott.

Bár mindez nem törvénytelen, a szigetországban az adóügyekkel foglalkozó Her Majesty's Revenue & Customs elkezdte vizsgálni az ügyet, mivel több nagy, nemzetközi cég is hajlamos kihasználni azokat a kiskapukat, amiket a Rockstar.

A Tax Watch szerint a helyzet továbbra sem javult, ugyanis a Rockstar újra 37,6 millió fontnyi adókedvezményben részesült. Erre ugyanazért vált jogosulttá, amiért korábban is: a Rockstar North Edinburgh-ben székel. A problémát tetézi, hogy az állam eredendően a kisebb, helyi fejlesztőstúdiók számára találta ki ezt az adókedvezményt, és terveik szerint évi 35 millió fontot szántak volna rá, ennek ellenére immár 100 millió fontot kell kifizetni, ráadásul ennek majdnem a felét négy nagy stúdiónak. Ezek egyike a Rockstar, ami 2018-ban a kedvezményre szánt összeg 18%-át, legutóbb pedig már a 37%-át kapta meg.

A Tax Watch ráadásul úgy véli, hogy a Rockstar North az adókedvezményt a többször is pletykált GTA 6 okán kérte, mert a GTA 5 óta más IP-t nem jegyeztettek be, amire hivatkozhatnának, viszont a kedvezményt még el nem készült játékokra is ki lehet kérni.

A Rockstar is megszólalt a témában. A VG24/7-nek eljuttatott nyilatkozatában azt mondta, hogy ennek a kedvezménynek hála több mint 1000 munkahelyet tudtak teremteni szerte az Egyesült Királyságban, úgymint Londonban, Lincolnban, Yorkshire-ban és Skóciában. Vagyis valójában a kedvezmény felvételével még segítettek is a brit gazdaságnak.

A helyi ipari kereskedelmi társaság, a UKIE szerint sincs probléma azzal, amit a Rockstar tett. Szerintük ugyanis a videojátékoknak szánt adókedvezmény, azaz a VGTR (Video Game Tax Relief), ugyanis minden egyes befektetett font négyszeresen térül meg, ráadásul jelenleg 4320 állást támogatnak. Azt viszont elismerték, hogy igen könnyű egy videojátékot kultúrálisan britnek elfogadtatni – ez az egy dolog kell ahhoz, hogy egy program jogosult legyen a kedvezményre –, a GTA esetében például elég az, hogy a Rockstar North Edinburgh-ben van. Ezen kívül más köze nincs az Egyesült Királysághoz vagy a brit kultúrához.