… és a jövő

Aisha negyed óra elteltével izgatottan jelentette be, hogy „nextgen idő van”, és gyorsan a színpadra hívta a Ubisoft főnökét, Yves „ a PC maga a gonosz” Guillemot-t. A francia cégvezér szinte eltörpült a nyakigláb, modellalkatú nő mellett, aki még magassarkút is vett a hatás kedvéért, és még pár viccet is eleresztett arról, hogy ő milyen magas -- Yves biztos értékelte, hogy emlékeztetik alacsony termetére, Aisha! Na, de lényeg a lényeg: végre bemutatkozott a Ubisoft friss, Xbox One-t és PlayStation 4-et célzó kínálata, benne nem kevés meglepő jelenettel.

Ilyen a Ubisoft Reflection (a Driver-sorozat alkotócsapata) által fejlesztett The Crew is, mely egy autós akciójáték. A program, noha kidolgozott sztorival is rendelkezik, valójában egy MMOG, amiben a játékosok az Egyesült Államok lemodellezett, viszonylag valósághű másának útjain kalandozhatnak. A cél, hogy megalapítsuk saját bandánkat és átvegyük a városok feletti irányítást. A játékban egy rakás autót vezethetünk, köztük luxust képviselő sportautókat és hatalmas benzinzabáló izomverdákat. A kocsik a legapróbb részletekig szétszerelhetők a garázsban, hogy átalakítsuk, testre szabjuk őket. A The Crew-t egy négyfős társaság élőben is demózta a bemutatón: nem semmi látványt nyújtott, ahogy New Yorkból, Észak-Dakotából és Nevadából egyszercsak mindenki San Franciscóban termett, hogy teljesítsenek egy küldetést. Ezt persze lehetne MI társakkal is lezúzni, csak úgy nem lenne olyan buli, illetve a mesterséges intelligencia nem biztos, hogy meg tud védeni bennünket, ha egy ellenséges banda tör az életünkre, mindezt valós időben. A látvány nem tűnt ténylegesen nextgennek, de a játék világának léptéke döbbenetes, egyedül azt sajnáljuk, hogy törést nem nagyon láttunk a főszereplő csodaautókon. Megjelenés 2014 tavaszán várható PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

A meggyőző The Crew-t a Watch Dogs követte, de csak a már kiszivárgott videó erejéig -- mindenesetre a Ubisoft Montreal megígérte, hogy a kiállításon látunk még ezt-azt a játékból. A hackelős akciójátékot levezetésként a Just Dance 2014 követte (multiplatform), majd a Rabbids Invasion című, interaktív rajzfilmsorozat bemutatója, mely a Nickelodeonon lesz látható nemsokára. Elvileg a néző gyerekek is beleavatkozhatnak a történésekbe, de ennek mikéntje nem volt egyértelmű, majd idővel biztos tisztázódik.

A bemutatót egy teljesen új szellemi tulajdon, a Tom Clancy’s The Division című alkotás zárta, melyet a Massive Entertainment fejleszt, kizárólag PlayStatin 4-re és Xbox One-ra. A program egy online szerepjáték, melynek története szerint az Egyesült Államok gazdaságát egy fekete pénteken szabadon eresztett vírussal döngölték földbe ismeretlen rosszakarók -- ironikus, hogy a betegség magával a pénzzel terjedt, így minél több dolgot akartak az emberek összeharácsolni, annál valószínűbb lett, hogy nem élik túl a bulit. A program külső nézetben fut és elképesztően jól néz ki, gyakorlatilag az egyetlen olyan Ubisoft-cím eddig, amit sehogy sem tudnánk elképzelni a mostani konzolokon. Mivel MMORPG-ről van szó, ezért a küldetéseket együttes erővel kell megoldanunk. A demóban egy brooklyni helyszín mutatkozott be, sok lövöldözéssel és hatalmasnak ígérkező bejárható világgal – megjelenés jövőre, Xbox One-ra és PlayStation 4-re.

Zárszó

Aisha azzal a csábító ötlettel zárta a bemutatót, hogy minden jelenlévő látogassa meg a Ubisoft standját és „do that shit”, azaz essenek neki a kiállított játékoknak. Bár idén nem valószínű, hogy viszi a prímet a francia kiadó, szégyenkeznie nem kell, hisz remek játékokat mutatott be, kellően változatos stílusokban, és még csak nem is folytatást láttunk folytatások hátán.

1 2