A videojátékokból készült film- és sorozat-adaptációk többsége általában nem üti meg az elvárt szintet, hiszen nagyon nehéz visszaadni azt a hangulatot, amit a kontrollert markolászva vagy a billentyűzetet püfölve átéltünk korábban. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány darab olyan adaptációt láttam, amelyek tényleg hűek voltak az alapanyaghoz, ugyanakkor tudtak valami egészen újat is mutatni, hogy ne csak szimpla házifeladat szaga legyen az egésznek. A Silent Hill – A halott város, A Sonic, a sündisznó vagy épp a Super Mario Bros.: A film teljesen jól hozták a játékok világát és ez a bevételeknél, illetve az értékeléseknél is meglátszott. Álmomban sem gondoltam volna, hogy épp a Five Nights at Freddy's széria lesz a következő, amely megkapja a saját filmadaptációját, pedig a projekt már 2015 óta húzódik. Eleinte úgy volt, hogy Chris Columbus (Harry Potter 1-2) rendezi, viszont az évek alatt nagyon sokszor leállították és odébb tolták a munkálatokat, a pletykák szerint épp Scott Cawthon, a Five Nights at Freddy's-játéksorozat alkotója miatt. Tavaly kiderült, hogy a Blumhouse új rendezőt talált a produkcióhoz, méghozzá Emma Tammi képében, akit a 2018-as A szél című western-horrorról lehet ismerni. Nyolc (!) évnyi tologatás és halogatás után a Five Nights at Freddy's (Öt éjjel Freddy pizzázójában) végre elkészülhetett és hamarosan a magyar mozikba is befut.

five4.jpg

Mike (Josh Hutcherson – Az éhezők viadala, Híd Terabithia földjére) életét egy tragédia árnyékolja be. Gyerekkorában végignézte, amint testvérét valaki elrabolja és a gyereket azóta sem találták meg (ahogy a tettest sem). Mike emiatt teljesen összetört, lényegében csak tengődik a világban jobbra-balra és még egy normális állást sem igazán sikerül találnia. Egyedül vigyáz húgára, Abby-re (Piper Rubio), viszont sürgősen kellene valamiféle munka, amivel Mike pénzt kereshet, különben felkopik az álluk. A lehetőség lényegében az ölébe hullik: éjjeliőrnek állhat Freddy pizzázójában, egy régóta bezárt és elhagyatott épületben, amely a ’80-as években élte fénykorát – aztán eltűnt odabenn néhány kisgyerek. A sötét múlttal rendelkező pizzázóban őrködni nem a legfényesebb (és nem is a legjövedelmezőbb) meló, Mike viszont elfogadja. Este elkocsikázik a helyre, beül a régi kamera-rendszerrel felszerelt biztonsági szobába és próbálja átvészelni az éjszakát, egészen reggel 6:00 óráig. Hamar felfedezi, hogy négy animatronikus kabalafigura (Freddy Fazbear, Bonnie, Chica és Foxy) voltak egykoron a pizzázó sztárjai – azóta viszont már a kíváncsi szemek elől elzárva porosodnak. Feltűnik még egy rendőrnő (Elizabeth Lail) is, aki épp a korábban eltűnt gyerekek eltűnésének ügyében nyomoz. Természetesen a Five Nights at Freddy's-játékokat ismerők már tudhatják, hogy a kabalafigurák valójában nagyon is élnek és komoly veszélyt jelentenek bárkire, aki éjfél után tartózkodik a pizzázóban.

five1.jpg

A Five Nights at Freddy's többnyire negatív kritikákat kapott. A legnagyobb szeletet a 40 pontos írások teszik ki, hiszen többek között a külföldi IGN, a The Guardian, a The Telegraph és a Total Film is ennyire értékelte a látottakat, de szép számmal akadnak 25-30 pontos kritikák is. Sőt, a The Associated Press-nél dolgozó Mark Kennedy egyenesen 0 pontot adott a produktumra, úgy véli ugyanis, hogy a film teljesen elveszett a PG és az R korhatár-besorolás között, emellett pedig a műfajok terén is identitásválságban szenved, így a teljes idei termést tekintve is az egyik leggyengébb eresztésnek mondható. Úgy gondolom, hogy ez azért elég erős állítás, hiszen például Az ördögűző: A hívő ezerszer borzalmasabb élmény volt (pláne moziban), a Five Nights at Freddy's viszont simán hozza egy ijesztgetős popcorn-horrorfilm átlagos színvonalát. Mindenképp piros pont, hogy az animatronikus kabalafigurákat tényleg megépítették a forgatáshoz (az egyik ki is gyulladt) és nem ócska CGI-vel próbálkoztak, ez pedig sokkal fenyegetőbbé teszi a jelenlétüket. A háttérsztori kellően komor, a rajongók pedig rengeteg easter egget találhatnak a filmben. Nemcsak a főszereplő neve azonos az első játék központi karakterével, hanem például cameóznak híres Five Nights at Freddy's-játékokkal foglalkozó youtuberek, de még a 8-bites intro is a mini-játékokra utal. Azt alá tudom írni, hogy az álomjelenetekből talán egy kicsit sok van. Mike rendre visszatér álmában arra a helyre, ahol a testvérét utoljára látta és az ő karakterfejlődése erre lett kihegyezve. A film talán egy kissé túl sokat foglalkozik ezzel az álommal, viszont tény, hogy a Five Nights at Freddy's 4 elhíresült álom-teóriája miatt (miszerint az egész széria csak egy kisgyerek álmában játszódik) érthető, hogy ennyire erőltetve lett – és emiatt lehet valóban megosztó a film.

five3.jpg

Hiszen a Five Nights at Freddy's a játékok rajongóinak igazi csemege lehet, ugyanis annyi easter eggel töltötték meg, hogy egyetlen megnézés kevés is ahhoz, hogy az összeset kiszúrjuk. Teljesen random, bármiféle előismeret nélkül a moziba betérve azonban könnyen lehet csalódás belőle. Szimpla ijesztgetős horrorfilmként ugyanis semmi olyat nem nyújt, amit ne láttunk volna már ezerszer. Hozza a kötelezőt, de a folytatásig (mert fixen lesz!) úgyis elfelejtjük. Éppen ezért én elsősorban mindenképp azoknak tudnám ajánlani, akik ismerik az alapjául szolgáló Five Nights at Freddy's-játéksorozatot (esetleg ki is próbálták valamelyiket), mert easter egg vadászathoz tényleg remek az egész – minden más tekintetben inkább csak erős középszer.

Az Öt éjjel Freddy pizzázójában idehaza november 2-től látható a mozikban!

Képek forrása: Deadline, NBC, Dexerto