pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Ha ránézünk a Genesis Neon 600 RGB Backlit 40 eurós (idehaza jelenleg 15-18 000 forint között mozog) árcédulájára, akkor könnyen azt hihetjük, hogy egy nem túl jó anyaghasználattal bíró, kevésbé időtálló darabbal van dolgunk, a valóságban azonban egészen más a helyzet. A fekete-piros színben pompázó (amúgy eléggé méretes) doboz meglehetősen puritán tartalommal bír, hiszen a hardver mellett csupán egy rövidke kézikönyv található benne, egyéb tartozékot tehát ne is nagyon keressünk. Ennek legfőbb oka, hogy mind a mikrofon, mind pedig a (minőségi) szövetborítást kapott, 2,3 méter hosszúságú kábel elválaszthatatlan része az eszköznek, így az összeszereléssel egy másodpercet sem kell bajlódni, a headset azonnal használatra kész, miután kiemeltük műanyag fekhelyéből.

Kezünkbe fogva a fejhallgatót két dolgot tapasztalhatunk meg azonnal: az egyik a 365 grammos súly, ami leírva soknak tűnhet, de én személy szerint több órányi használat után sem éreztem azt, hogy a nyakam elkezdené kövekből kirakni az SOS jelzést. A másik maga a dizájn, ami ugyan semmi extrával nem szolgál, cserébe esztétikus: a 10,5 centiméteres külső átmérővel bíró egység közepén található a cég logója, körülötte pedig egy rács, ami mögül valósággal kikívánkoznak a színek – de erről később. A felhasznált műanyag egyáltalán nem kelt olcsó hatást, a fémváz alatt elhelyezkedő, műbőr borítást kapott fejpánt pedig bármekkora méretű kobakhoz könnyedén igazodik, így ennek állítgatásával sem kell vesződnünk – felrakjuk, és már indulhat is a játék. A kagylók belső átmérője egyébként körülbelül 5,5 centiméter, tehát kis túlzással még a tündék is könnyűszerrel viselhetnék, pláne, hogy a szintén műbőr borítást kapott, 2,5 centiméter vastagságú szivacs bélés is gondoskodik a hosszantartó kényelemről. Ez az anyag ugyan sokakat elriaszthat, hiszen a nyári nagy melegben nem biztos, hogy ideális, de én a maximumra tekert radiátor mellett sem tapasztaltam kellemetlenségeket, így vélhetően a kánikulát is ki lehet benne bírni. 

Ami szintén rögtön kiböki az ember szemét, az a váz oldalán elhelyezkedő gomb és tárcsa – előbbivel a világítást tudjuk állítani, utóbbi pedig a hangerő szabályozására szolgál. Ebből talán már kitalálható, hogy szoftver ezúttal nem jár a hardverhez, mind a színpompáról, mind pedig a hangzásról manuálisan kell gondoskodnunk, ami főleg azért jelenthet problémát, mert a gomb lenyomása „pár” fokkal hangosabb a kelleténél. Ezt pedig a fülhallgatóval a fejünkön is érzékelni fogjuk, hiszen hiába a zárt kialakítás, a zajszűrés csak egy bizonyos fokig működik – én például az akció kellős közepén is hallottam a szomszédos lakótömbben zajló felújításokat.

A rendkívül flexibilis és strapabíró kábel végén három csatlakozó is található: a zöld és rózsaszín jack dugók felelnek a hangért és a mikrofonért, az USB port pedig a termék nevében is kihangsúlyozott RGB világításért. Ami egyébiránt nem kínál akkora változatosságot, hiszen csak piros, zöld, kék, narancssárga, türkiz és pink árnyalatot tud a rendszer, illetve ezek pulzáló, valamint forgó mixtúráját – na és persze teljesen ki is kapcsolható, ha épp nincs rá szükség. Ettől függetlenül (ahogy az a mellékelt képeken is látható) hatásos az összkép, hiszen minden szín és kombináció remekül passzol a füles matt fekete borításához. Más kérdés, hogy a használója mindebből semmit sem tapasztal, így maximum a streamereknek jöhet jól ez a funkció, vagy épp azoknak, akik a barátaiknak/családtagjaiknak szeretnék mutogatni a headsetet.

Az 50 milliméteres sztereó hangszórók összességében remekül szólnak, kellően hangosak is, azt viszont senki ne várja, hogy kiviszik a ház oldalát – ezt a hatást ugyanis egy-két árkategóriával feljebb kell keresni. Cserébe épp elég erős a basszus, multiplayer címek esetében pedig pontosan hallani, hogy honnan közelít az ellenfél – a Destiny 2 meccsek során kellemes felüdülés volt, hogy ezúttal nemcsak az indikátor jelezte a szembenállók helyzetét. Zenehallgatásra ugyanakkor annyira nem javasolnám, a háttérben megbújó dallamokat ugyanis nem minden esetben hallani tisztán – ezt viszont botorság lenne negatívumként felróni, hiszen a termék hivatalos weboldalán is azt hirdeti a Genesis, hogy ez a füles bizony játékra termett. Ezt erősíti a mikrofon is, ami sokak számára elengedhetetlen az online csataterekhez, viszont, mivel nem leszerelhető, így abban az esetben is élveznünk kell a társaságát, ha épp nincs rá szükség. Ezzel nem is lenne baj, csakhogy nem tudjuk érdemben felhajtani, így hiába forgathatjuk szabadon, valamennyire mindig a perifériánkban marad. Nem feltétlenül fog mindenkit zavarni (én például hamar megszoktam), mindenesetre furcsa, hogy nincs mód az „eltüntetésére”.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez a kis kényelmetlenség viszont közel sem annyira zavaró, hogy ne tudnánk melegen ajánlani a Neon 600 RGB-t. Ár/érték arányban egy abszolút remek fejhallgatóról beszélünk, ami nemcsak jól szól, de a szemnek is kellemes, emellett pedig – műbőr borítás ide vagy oda – hosszútávon sem válik kényelmetlenné. A remek anyaghasználatnak köszönhetően mind a masszív kábel, mind pedig a váz időtálló, és bár a szivacs átenged némi zajt, azért bőven nem annyit, hogy az az élmény rovására menjen. A nevében is szereplő színhatás igazából már csak hab a tortán (hiszen felhasználói oldalról szinte semmi jelentősége), a lényeg, hogy remekül szól, beszélgetésre is tökéletesen alkalmas, és nem kell érte olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni.