Csak egy szórakoztató kempingezésnek indult. Michael és barátai a délutánt a hallowseed-i erdőben töltötték, kísértettörténeteket mesélve egymásnak a helyről és annak bizarr múltjáról. Talán a jó hangulat, talán az elfogyasztott alkohol és marihuána hatására, de észre sem vették, hogy rájuk sötétedett. Aztán különös hangokat kezdtek hallani a távolból, melyek egyre közelebbről és közelebbről hallatszódtak. Hirtelen valami előttük termett az éjszaka homályában, és Michael eszméletét vesztette. Mire magához tért, az összes barátja eltűnt.

Ahol a madár se jár

Ezzel a felütéssel nyit a Horror Story: Hallowseed, ahol az erdőből kijutva, főhősünkkel egy roppant baljós, elhagyatottnak tűnő birtokra keveredünk, aminek közepén egy olyan ház áll, mely mintha egyenesen A texasi láncfűrészes mészárlásból lépett volna elő. Mivel sikoltást is hallunk bentről, első feladatunk az lesz, hogy valahogy bejussunk (pro tipp: két tárgyat kell meglelnünk hozzá az udvaron). Ha ez sikerül, akkor odabenn nekiállhatunk felfedezni a helyet, ami olyannyira bizalomgerjesztő, hogy mindjárt az előtérben egy jókora koporsó fekszik. Ahogy szobáról szobára haladunk, úgy sejlik fel különféle levelekből a korábbi lakók borzalmas sorsa, és hamar kiderül az is, hogy a házban gyakoriak a paranormális események.

Hallowseed még csak Early Access-státuszban elérhető, de már ebben a formában is nagyjából 90 percnyi borzongást kínál – a teljes verzió egyébként kb. 6-7 órát fog felölelni. A házon belül a legtöbb ajtót eleinte zárva találjuk, de ahová mégis be tudunk menni, ott biztosan találunk egy kulcsfontosságú tárgyat (ami sok esetben éppen egy kulcs), és azzal újabb szobákba térhetünk be, így kvázi folyamatosan haladunk előre a történetben. A ház elképesztő nyomasztó módon lett megalkotva! Tényleg a hideg futkos a hátunkon, amint le-föl járkálunk a lépcsőn, vagy a sötét folyosó végében villódzó lámpafénynél próbáljuk kivenni, hogy ki állhat az átjáróban – ebből a szempontból már most remek a játék.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kergetőzés a pincében

A varázs viszont egy kicsit megtörik, mikor Michael néha elájul, és átkerülünk egy másik helyre (vagy később a ház alatti területre), ahol már egy démoni lény is kerget minket. Előle ugyan el lehet futni, de ilyenkor a főhős valamiért csigalassúságra kapcsol. A játék jelen formájának vége – azaz mikor a ház alatt kell bóklászni – amúgy jókora Slender: The Eight Pages-áthallással bír, ugyanis dettó papírlapokat kell gyűjtögetnünk, csak ezúttal nem rajzokkal, hanem bibliai idézetekkel. Mindez nem ordas nagy negatívum ugyan, csak tényleg inkább elvesz a parás hangulatból, mintsem hozzátesz ahhoz. Azonban gyorsan le szeretném szögezni: a Hallowseed egyetlen ember (Jeff Winner) munkája, és ehhez képest abszolút tisztességes, mi több, jól kinéző, pofás kis horrorjáték már most is. A látvány egészen szép, a ház (és maga az udvar) nagyon aprólékosan lett elkészítve, és az ijesztgetések is működnek.

Mint említettem, a játék még csak Early Access-státuszban leledzik és ennél már csak nagyobb, szebb és részletesebb lesz. A sztori kibővül, a ház háromszor ekkorára hízik, valamint a nekem kevésbé tetsző alsó szint is átformálásra kerül, hiszen a teljes verzióban ez egy teljesen önálló fejezet lesz. A látottak alapján egy ígéretes horrorjátékkal van dolgunk, ami ugyan nem sok újdonsággal szolgál a zsáner szerelmeseinek, de mindenképp egy hangulatos, érdekes és hátborzongató kalandban lehet részünk, ha ellátogatunk Hallowseedbe.