• Indonéziában új, internetet szabályozó törvények léptek életbe
  • Ezzel kapcsolatban minden cégnek regisztrálnia kellett
  • Akik ennek nem tettek eleget, azok blokkolva lettek
  • Többek között a Steam, az Epic Games Store és a Nintendo Online is elérhetetlen

A hétvégén az indonéz kormány az új "internet-ellenőrzési" törvények értelmében megkezdte minden olyan weboldal vagy szolgáltatás blokkolását, amely nem regisztráltatta magát az adott határidőn belül.  Indonézia Kommunikációs és Információs Technológiai Minisztériuma (Kominfo) azon szigorú törvények bevezetése után tette meg ezeket a lépéseket, amelyek a kormány szerint az online megjelenő, "jogellenesnek" ítélt tartalmak elleni fellépés részét képezik, és amelyek előírják, hogy az ilyen "jogellenes" tartalmakat az adott online szolgáltató vagy platform 24 órán belül (vagy négy órán belül, ha az "sürgősnek" minősül) távolítsa el.

Az országban működő nemzetközi vállalatoknak a hétvégéig el kellett volna fogadniuk az új törvényeket, sok cég azonban - legalábbis egyelőre - nem írta azt alá. Válaszul a nem részt vevő szolgáltatásokat blokkolták az indonéz IP címmel rendelkezők számára, ami azt jelenti, hogy az olyan szélesebb körű, mainstream cégek mellett, mint a PayPal és a Yahoo, számos játékplatformot is lekapcsoltak, így például a Steam, az Epic Games Strore, a Nintendo Online, valamint az EA és a Ubisoft digitális áruházai is elérhetetlenek lettek.

1628114862comment-installer-des-skins-steam-sur-windows-10.jpg

Míg például a PayPal ideiglenesen visszaállt (annak érdekében, hogy az ügyfelek le tudják venni a pénzüket), a játékboltok és a platformok a hétvégén elsötétültek, az új törvény regisztrációs határideje ugyanis július 27-én lejárt. A törvénycsomagot a legtöbb civil jogvédő szervezet eléggé problémásnak találja, mert az szerintük sérti többek között a véleménynyilvánítás szabadságát. Az ország, bár nem sokszor van címlapon például a videójátékokkal vagy a közösségi oldalakkal kapcsolatban, egyáltalán nem elhanyagolható a világhálót tekintve, erre a The Diplomat is rámutat: "Indonézia továbbra is a világ egyik legnagyobb internetes piaca, a Facebook felhasználók száma a harmadik legnagyobb, és a YouTube, a TikTok, a Twitter, az Instagram és a WhatsApp felhasználói tekintetében is a top 10-ben van".

A jelenleg érintett szolgáltatások és oldalak egyike sincs ténylegesen betiltva, technikailag "csupán" korlátozzák őket, míg azok alá nem írják az új szabályozást, vagy azokat nem módosítja a kormány. Több nagy cég, köztük a Google, a Roblox és a Riot Games (League of Legends, Valorant) már elfogadta a megváltozott törvényeket, az egyelőre (?) elérhetetlen szolgáltatásokat pedig a híresztelések szerint VPN használatával próbálják meg működésre bírni a felhasználók.