Decemberre hagyományosan nem sok játék jut, főleg nem a nagyobb címek közül, idén azonban más a helyzet, az év utolsó havának legelső napján ugyanis megjelenik a Just Cause 3, hogy felhőtlen szórakozásra vigyen. A történet jó pár évvel a második rész eseményei után veszi fel a vonalat, a főszereplő pedig most is Rico, akit új küldetése Medicibe visz, ahol egy bizonyos Di Ravello tábornok vette át a hatalmat. Egy tipikus diktátorral állunk szemben, aki nem csupán ezt a mediterrán ékszeres dobozt akarja az irányítása alatt tartani, hanem világuralmi terveket is dédelget, aminek a kulcsa a helyben bányászott értékes érc halmozása. Nem is kérdés, hogy meg kell állítanunk, de ha ennyi nem volna elég, tudni kell azt is, hogy a misszióknak ezúttal komoly személyes töltete is van: egyrészt az, hogy Medici Rico szülőhazája, másrészt pedig Di Ravello megölte Rico szüleit mikor hatalomra tört. A feladat tehát adott: megállítani a tábornokot, visszaállítani a rendet és bosszút állni.

Medici egy fiktív ország, amely helyrajzilag nagyjából Olaszország területén fekszik, így egy mediterrán éghajlatú, folyamatos napfényben sütkérező játszóteret kapunk. Ennek mérete 1000 négyzetkilométer, amit három körletre tudunk felosztani. A legnyugisabb Fonte, ahol itt-ott gazdag és szegényebb városkákra bukkanhatunk az óriási termőföldek és virágba borult lankák között. Ehhez képest egy fokkal érdekesebb Dracon, ahol az ipar dübörög; olajkutak tarkítják a látképet, de érdemes lefelé is nézni, ugyanis Dracon őrzi Medici múltjának elméket -- talán pont ezért választotta az ellenállás ezt a területet otthonának, ugyanis itt állomásozik több csapat is.  A harmadik és legizgalmasabb terület a Striate nevet kapta. Itt találhatóak meg a környék legszebb természeti csodái, ám nem lesz idő ezeket megcsodálni, ez ugyanis Medici legjobban őrzött területe. Ennek két oka van: az egyik az, hogy itt emelik ki a földből Di Ravello érékes kőzetét, amivel a világot akarja meghódítani, a nagy védelem másik oka pedig az, hogy maga tábornok is itt húzza meg magát, óriási palotájából irányítja az országot.

A térkép mérete persze csak egy dolog, számít az is, hogy milyen a tálalás. Akik az elejétől követik a sorozatot, tudják, hogy mekkora minőségbeli előrelépést tapasztalhattunk meg az első és a második rész között, most pedig hasonló, bár kisebb léptékű várható a második az aktuális harmadik között. Ez azt jelenti, hogy habár piacvezető és forradalmi grafikai megvalósításokról nem beszélhetünk, panaszra nem lesz okunk. A házon belül készített motor legfrissebb változatával vibrálóan élénk tájak rajzolódnak ki a monitorjainkra a homokos strandoktól egészen a sűrű erdőkig. Mindez sok kilométeres látótávolság mellett élvezhető, így messziről is látható, milyen rombolást vittünk véghez, merthogy a Just Cause 3-ban erre lesz bőven lehetőségünk. A felfrissített motor már lehetőséget ad arra, hogy a sorozat eddigi részeihez képest is nagyobb és látványosabb pusztítást vigyünk végbe, amit óriási tűzgolyók és repülő törmelékek kísérnek. A kisebb épületek kivételével jóformán minden lerombolható, ráadásul ezek dinamikusan omlanak össze, tehát attól függően hol találod el, úgy dől össze kártyavár módjára a kiszemelt objektum.

Mindennemű rombolással a jól ismert káosz mutatót növeljük, ezzel egy-egy lépéssel közelebb kerülve ahhoz, hogy a diktátor elveszítse hatalmát, de közben nagyobb felhajtást is keltünk maguk körül, amivel előbb vagy utóbb, de foglalkoznunk kell. Szerencsére Rico most is nagyon jól fel van szerelkezve. Arzenálja szinte kifogyhatatlan tartalmaz mindenféle mordályt (végtelen mennyiségű C4 is van a tarsolyunkban), az ellenállást segítségül hívva pedig további felszereléseket is bekérhet, arról már nem is beszélve, hogy rengeteg tér jutott a missziók kreatív megoldásának. A kampós kötelünk most is elkísér, ezúttal azonban az erről kilőtt köteleket lecsatolhatjuk, ezzel összekötve több tárgyat, majd ha behálóztunk mindent, egy gombnyomással megfeszíthetjük a pászmákat, ezzel egymáshoz rántva mindazt, amit beakasztottunk. Ugyanígy fejlődött az ejtőernyők, amivel itt már sokkal precízebb az irányítás, és noha veszítettünk az ereszkedési sebességből, azt hiszem, abban egyet érthetünk, hogy a jobb kezelés bőségesen kárpótol, így ugyanis több időnk van becélozni az ellenfeleinket.

A legjobb újítást a végére tartogattam, és ez nem más, mint a szárnyas ruha. Csak képzeljétek el: megláttok egy tornyot, becélozzátok a köteletekkel, ami irdatlan sebességgel röpít az ég felé. A megfelelő pillanatban aztán az ejtőernyő helyett aktiváljátok a szárnyas ruhát, és indulhat is a repülés. Nincs többé szükség közönséges autókra vagy repülőgépekre, Rico immáron teljesen a saját maga embere. Természetesen repülés közben bármikor kinyithatjuk az ejtőernyőnket lassú ereszkedéshez, hogy aztán a kampós kötelet használva újabb lendületet adjunk magunknak. Elméletileg ilyen módon lehetséges az egész térképet beutazni, úgy hogy közben egyetlen egyszer sem kell a lábunknak a földhöz érnie.

A Just Cause 3 a sorozat eddigi leggazdagabb és leginkább szórakoztató részének ígérkezik, amiben a fejlesztők egyesítették az elmúlt tíz évben tanultak, hogy igazán felhőtlen élményben legyen részünk. A tudástárunkban most összeszedtünk minden fontosabb információt a megjelenés előtt.

MIKOR FOG MEGJELENNI A Just Cause 3?

A Just Cause 3 december elsején, kedden jelenik meg PC, PS4 és Xbox One platformra.

ELŐTÖLTHETEM A JÁTÉKOT?

IGEN. A Just Cause 3 még a megjelenés előtt előtölthető mind a három platformra, a cikk írásakor azonban még csak PC-n és Xbox One-on érhető el ez a lehetőség. Várhatóan PS4-re még a héten megnyílik ez az opció.

A DOBOZOS VÁLTOZATOT AKTIVÁLHATOM STEAMEN?

IGEN.

HOL VEHETEM MEG A JÁTÉKOT?

Minden, videojátékokkal foglalkozó viszonteladónál, így a PC Guru Webshopban is, nálunk azonban egyelőre csak a PC-s verziót veheted meg, amiért 12.990 forintot kell fizetni.

VAN PC GURU ELŐFIZETÉSEI AKCIÓ?

NINCS. :(

VAN GYŰJTŐI KIADÁS A Just Cause 3-hoz?

VAN. A rajongók szavazatai alapján a Just Cause 3 Collector’s Edition Rico Rodriguez kampóskötél-kilövőjének 15 inches replikáját, valamint egy 32 oldalas, keményfedeles művészeti albumot és egy 61x61 centiméteres térképet tartalmaz, a játék Day 1  kiadása mellett, ami magába foglalja Weaponized Vehicle Pack DLC-t. A Just Cause 3 Collector’s Edition PC-re körülbelül 29.000 forint, Xbox One és PS4 konzolra pedig egységesen körülbelül 33.000 forint.

just-cause-3-collectors-edition-gyujtoi-kiadas-nagy.jpg

Just Cause 3 gépigény - menni fog a gépemen?

A Just Cause 3 gépigényére eléggé szokatlan módon tettünk szerint, ugyanis még a hivatalos bejelentés előtt, a játék dobozának lefényképezésével került elő. Ezt persze nem panaszként mondom, csak furcsa. Íme tehát a pontos követelmények, amiket szerintem nem nevezhetünk leküzdhetetlennek.

JUST CAUSE 3 MINIMUM GÉPIGÉNY:

  • Operációs rendszer: Windows Vista SP2 / 7 SP1 / 8.1 - 64 bit
  • Processzor: Intel Core i5-2300 2,8Ghz / AMD Phenom II X6 1055T 2,5Ghz
  • Memória: 6 GB RAM
  • Videokártya: NVIDIA GeForce GTX 660 (2GB) / AMD Radeon HD 7870 (2GB)
  • HDD: 45 GB

JUST CAUSE 3 AJÁNLOTT GÉPIGÉNY:

  • Operációs rendszer: Windows 7 SP1 / 8.1 - 64 bit
  • Processzor: Intel Core i7-3770 3,4Ghz / AMD FX-8350 4,0Ghz
  • Memória: 8 GB RAM
  • Videokártya: NVIDIA GeForce GTX 760 (3GB) / AMD R9 280X (3GB)
Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Később bővülni fog a játék?

IGEN. A Just Cause 3 mellé is lesz Season Pass, ami az Air, Land & Sea Expansion Pass nevet kapta. Ez 25 euróba kerül, és három, a játékot megváltoztató, robbanásokban gazdag missziókra invitálnak, az új ellenfelekkel szemben pedig új fegyverekkel, járgányokkal, robbanóanyagokkal és kütyükkel vehetjük fel a harcot, de hogy pontosan mit kapunk, az még homályos. A szezonbérlet tulajdonosai egy héttel korábban élvezhetik az újdonságokat, valamint jár egy exkluzív, lángmintás wingsuit és ejtőernyő is, amit a Just Cause 3 megjelenésekor átvehetnek.

Lesznek modok?

LESZNEK. Az Avalanche Studios a játék legutóbbi fejlesztői videójában erősítette meg, hogy most is lesz modtámogatás, méghozzá egy kiterjesztett eszközkészlettel.

Lesz multiplayer?

NEM LESZ. A kérdés abból a szempontból lehet jogos, hogy a második részhez a rajongók rakták össze a multiplayer módot, a folytatásban azonban nem lesz ilyen, a fejlesztők ugyanis a singleplayer élményre és a játékmenetre akartak koncentrálni. Közösségi komponens azért lesz a különböző megmérettetések formájában, amelyekben a repülési tudásunkat kell bemutatnunk, vagy azt, hogy mennyire tudunk rombolni, az elért pontok pedig egy globális ranglétrára kerülnek fel. Az Avalanche nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy később készítsenek egy igazi multiplayer módot.

Van magyar felirat a Just Cause 3-hoz?

NINCS. :(