Eljött a nap, amitől sokan rettegtek: a Microsoft 13 évvel a kiadása után hivatalosan is megvonta a támogatást a Windows XP-től, ami annyit tesz, hogy a még ma is túl népszerű operációs rendszer nem fog több frissítést kapni, és lassan, de biztosan a hackerek és vírusok melegágya lesz.

A Windows XP 2001. október 25-én jelent meg a boltok polcain, igaz, egyes szerencsések már augusztusban rátehették a mancsukat. A Windows XP hatalmas ugrásnak számított a korábbi kiadásokhoz képest: a kernel végleg maga mögött hagyta a 9x-es gyökereit, ám az elődjének számító 2000-rel ellentétben úgy tervezték meg, hogy népszerű és bárki által könnyen használható legyen. Az új interfész, az átalakított Start menü és a lankás háttérkép számítógépfelhasználók millióinak emlékezetébe égett bele.

A Windows XP kisebb-nagyobb problémái ellenére viszonylag stabil és kiismerhető operációs rendszer volt, főleg a második javítócsomag kiadása után kezdett szárnyalni. Népszerűsége egyenesen ívelt felfelé, olyannyira, hogy amikor a Microsoft szerette volna nyugdíjba küldeni a 2007-es Windows Vistával, az emberek egyszerűen nem vettek tudomást az új operációs rendszerről. Az más kérdés, hogy a Vista nem is lett valami jó szoftver, de a későbbi Windows 7 már tényleg remek lett, és mégis mind a mai napig számtalan gépen fut Windows XP. A hivatalos felmérések szerint a világ személyi számítógépeinek cirka 30 százaléka ragadt a 13 éves rendszernél, köztük sok masina hivatalos szerveknél üzemel.

A Windows XP-ről való váltás azonban a mai naptól már nem csak ajánlott, hanem kötelező is, legalábbis akkor, ha szeretnénk biztonságban tudni adatainkat. A Microsoft így is kifejezetten jó fej volt, amiért hagyta, hogy ilyen hosszú ideig használjuk kedvencünket. Ég veled, Windows XP, és kösz a sok szép kék halált emléket!

Windows XP
Microsoft Windows XP (2001-2014)