A MOBA műfaj még mindig viszonylag újnak számít, ez azonban nem megy a népszerűsége rovására. Sőt mi több, egy sor MOBA van készülőben jelenleg is, többségük pedig ingyenes játék, melyek mikrotranzakció útján termelik a pénzt, köszönhetően több millió aktív játékosuknak. Chris e pillanatban is a DotA 2 előtt izzasztja magát, Obo kolléga pedig a múlt héten válogatta össze a legfényesebb jövő elébe néző MOBA-kat, így már csak egy kérdés maradt megválaszolatlan: mégis mi a fene az a MOBA? Eszik, avagy isszák? És miért jó annyira, hogy lassan minden csapat nekilát fejleszteni egyet?

A MOBA, mint játékstílus

A MOBA természetesen egy betűszó, mely az angol Multiplayer Online Battle Arena kifejezés rövidítése. Tükörfordításban ez azt jelenti, hogy „többszereplős internetes csataaréna”, és meglepőmód ez talán a legjobb körülírása a dolognak. A MOBA persze alapjaiban véve nem más, mint valós idejű stratégiai játék, csak épp nincs építkezés vagy egységmenedzselés, hanem minden a gyors, azonnali reakciókon és a tökéletességig csiszolt taktikán múlik. A játékosok nem hadseregeket, hanem egyetlen egységet irányítanak (hősnek vagy bajnoknak szokták nevezni), amely saját különleges képességekkel rendelkezik. Egy jó MOBA tele van választható karakterekkel, a játékosok pedig csapatokba tömörülve vezénylik saját hőseiket. Már itt kitüremkedik a MOBA stílus legjobb tulajdonsága: ezekben a játékokban elengedhetetlen a csapatjáték, ha valaki csak a saját gesztenyéjéért kapar, az összes bajtársa elvérezhet a csatamezőn. A két csoport egyébként a másik egy épületére vagy egyéb objektumára vadászik, így a cél nem csak annyi, hogy legyűrjük a többiek szintén megannyi speckó tulajdonsággal felvértezett harcosát, hanem hogy mögéjük férkőzve a pálya egyik sarkában megsemmisítsük győzelmünk zálogát. És ezzel el is magyaráztuk, mi az a MOBA. Természetesen a receptet számtalan módon lehet fűszerezni, a már emlegetett DotA 2 például szerepjátékos elemekkel teszi változatosabbá az online csatákat, míg a konzolos Guardians of Middle-earth a Gyűrűk ura világával bolondítja meg az alapfelállást.

A MOBA, mint sport

A MOBA stílust az Aeon of Strife című StarCraft pályától eredeztetik, melynek ötletét a Warcraft 3 Defense of the Ancients (röviden DotA) című modja vitte tovább. A Warcraft 3 korábban sem volt idegen a LAN-partik versengésre szomjas népétől, de a DotA-hoz hasonló dolgot addig még nem láttak a játékosok, az újdonság ereje pedig azon nyomban letarolta a világversenyeket. Azt se tudtuk, hová kapjuk a fejünket, és máris DotA-bajnokságok lepték el a dél-koreai internetklubbokat, elősegítve egy agyat és reflexeket egyaránt igénylő új eSport felemelkedését. Manapság a DotA 2 és a League of Legends című programok uralják a piacot. Sokmillióan játsszák őket nap mint nap, a profik pedig legalább olyan komolyan veszik őket, mint egy internetes szerepátékot szokás. A csapatok rengeteget edzenek, kutatják a karakterek dinamikáját és lehetőségeit, a fejlesztők pedig nem győzik finomítani, javítgatni az egyensúlyra kényes játékokat -- ez utóbbi folyamatra remek példa a Valve-féle DotA 2, ami két évig volt bétastátuszban. Fontos kiemelni továbbá, hogy a MOBA-k többsége ingyenes, ezzel is segítve a stílus terjedését, mivel pedig e címek mögött rendre komoly kiadók állnak, minőségük és támogatottságok sokszorosan felülmúlja a legtöbb free-to-play próbálkozást.

Mi az a MOBA?

A MOBA, mint ingyenes játék

Attól viszont, mert a MOBA-k többségéért nem kell fizetni, még nem kell készpénznek venni, hogy tetszeni is fognak: ez a stílus állandó koncentrációt és tanulást igényel, egy-egy folt a teljes játékmechanikát képes felborítani, így nem csoda, hogy a „mobázást” a profik nem szórakozásnak, hanem életmódnak tekintik. Olyan ez, mint a sakk: lehetsz benne jó a haverok ellen a közeli parkban, de Kaszparovval jobb, ha nem szórakozol. Fontos továbbá, hogy ne rontsuk el mások játékát. A MOBA az együttműködésre épül -- ha valaki nem tudja, mit csinál, vagy csak rosszindulatú (bizony, van ilyen), az a sok esetben órahosszú meccseket valóságos pokollá változtathatja. Éppen ezért egy jótanáccsal zárjuk cikkünket: próbáld ki valamelyik MOBA-t, próbálj jó lenni benne, de ha érzed, hogy nem megy, ne erőltesd, mert azzal senki sem jár jól!