A Sony február végén elhozta nekünk a virtuális valóság továbbfejlesztett, kibővített élményét, mely mellé ráadásul rögtön egy tucatnyi játékot is csatába küldött – persze ezek többsége elérhető az előző headsetre, vagy csupán egy-egy korábbi cím csak már VR-támogatással. Az új vas végett viszont megéri szánni egy kis időt az olyan régebbi alkotásokra is, amiket esetleg már próbáltál korábban – különösen azért, hogy lásd, mi minden változott. Éppen ezért a múltkori gyűjteményes cikk után most négy újabb játékot mutatunk be!

Futás és sikítás

Ha a mozifilmeket vesszük alapul, akkor a Jurassic World franchise bizony látott már szebb napokat is, a megítélésének javításában viszont sokat segíthet a Jurassic World Aftermath Collection. A programban egy kis repülőgéppel közelíted meg a legendás szigetet, ahol annak idején klónozták az őshüllőket. Szerencsétlenségedre balesetet szenvedsz és majdhogynem egy T-rex pici karjaiba pottyanva érkezel meg a látogatóközpontba. Kisebbeknek egyébként a leginkább a Telltale-féle The Walking Dead stílusát idéző, rajzfilmes látvány ellenére is meglehetősen para élmény lehet a zsarnokgyíkkal való találkozás, a nagyobbak viszont akár 65 mozifilm mellé is beiktathatják a játékot kiegészítő gyanánt. A témából kifolyólag elég sokat kell lopakodni, miközben a kollégád rádión keresztül ad útmutatást – idővel aztán az elmaradhatatlan velociraptorok is beköszönnek. 

after.jpg

A pár órás VR-élmény elég jól megidézi az eredeti őslényparkos kalandot, ami annyi rajongó szívébe lopta be magát anno. A játékmenet nagy részét a (némi Alien: Isolation utánérzéssel megfűszerezett) lopakodás és a könnyebb puzzle-feladványok megoldása teszi ki, miközben valószínűleg igyekszel majd nem szívinfarktust kapni a létesítmény falai között bolyongva. Hangulatos, jópofa játék tehát az Aftermath Collection, amelynek feltétlenül a kezdő csomagban a helye, amennyiben közelebbről is megismerkednél a hardverrel. Ráadásul megeshet, hogy már ott is van, hiszen ha rendelkezel a PS4-es változattal, akkor extra költségek nélkül teheted a könyvtáradba a VR2-es mókát! Amennyiben PS5-ön vásárolod meg a kollekciót, úgy megkapod mind a két változat digitális kópiáját.

Társasozzunk!

A Dungeon & Dragons táblás szerepjáték egy igazi megunhatatlan klasszikus. Több évtizedes múltja után is használják még referenciaként például sorozatokban, de hamarosan érkezik belőle egy élőszereplős film is, Betyárbecsület alcímmel. A sokoldalú dobókockák világában nem egy generáció nőtt már fel, és a Demeo-t is nyilvánvalóan a D&D ihlette. A Resolution Games alkotásában egy komoly fantasy felütéses történetbe csöppenhetsz bele, amit (stílusosan) egy könyvből tárnak eléd. Aztán egyszer csak BUMM, és máris a szobában találod magad egy terepasztal mellett, a mesélő pedig – aki az instruktorod is egyben – ott áll melletted. Az asztalka fölé hajolva láthatod az adott kazamata felépítését, a kis figurád pedig a bejáratnál helyezkedik el. Célod, hogy elérj a járat végébe, leöld a szörnyikéket, akik a kulcsot őrzik, majd tovább menetelj a mélyebb szintekre. A játékteret bármikor körbejárhatod a jobb rálátás végett, míg a figurádat kézzel veheted fel és léptetheted a megadott szabályok szerint.

demeo.jpg

Minden körben cselekvés pontokat kapsz, ami ha elfogy, akkor a melletted lebzselő helyiek előszeretettel kupán vágnak. Kártyákat is használhatsz, amit szó szerint csuklómozdulattal érhetsz el, hiszen varázslódra rábiggyesztve már érkeznek is a pusztító átkok szegény kis ellenlábasaidra. A sebzéshez magadnak kell eldobni a kockát, ami egy kedves kis plusz, és nagyban segíti a beleélést. Hét különféle kaszt áll rendelkezésedre, és ami a legjobb, hogy akár négyen is játszhatjátok online ezt a kis csodát. A Demeo bezsákolásával a szoftver sima, virtuális-valóságmentes változatát is a rendelkezésedre bocsájtják.

Én, az építési vállalkozó

A városépítős széria – ahol úthálózatokat és infrastruktúrát építhetsz polgármesterként – is megkapta a maga VR változatát a Cities: VR – Enchanted Edition képében, az pedig még a sorozat veteránjaként is egészen biztosan az újdonság erejével fog hatni, hogy egyfajta karmesterként, az ujjbegyeidből varázsolhatsz elő egy élő, lélegző várost. Persze csak miután a felettébb szájbarágós oktatómód keretében megismerkedtél az eszközeidből előcsalható tonnányi opcióval, ugyanis palettaként nyithatod meg az egymásból előugró almenüket, hogy aztán elindulhasson a valódi építkezés. Persze kelleni fog egy pár perc, mire megszokod, hogy mi hol van, mit tarts lenyomva és hogyan érd el az adott dolgot, de szerencsére elég felhasználóbarát a rendszer, plusz még az utcaszintre is lemerészkedhetsz némi bámészkodás céljából.

cities.jpg

Azt is egyértelműen látod, hogy mire lenne még szüksége a lakosságnak, így bárminemű gond és fennakadás nélkül menetelhetsz a megapoliszod megalkotása felé. Az eddigiekkel ellentétben ez egy sokkal lassabb, nagyon pepecselős program, szóval mindenképp érdemes jó alaposan megfontolni a beszerzését. Aki szereti a témát, azt egész biztosan hosszabb időre le tudja kötni, de a PS VR2 technikai újdonságaira nem ebben a játékban fogsz rácsodálkozni. A korábbi részekkel ellentétben azonban ehhez a változathoz nem érhető el további megvásárolható tartalom.

Puszta kézzel a vérfarkas ellen

Az előző PS VR legnagyobb durranása kétségkívül a Resident Evil 7 VR-módja volt, horror-rajongóként pedig kedves emlékként, ugyanakkor egy igen nyomasztó élményként őrzöm a Baker-családnál tett látogatást. Zsigeri, kimagasló játék volt a Sony headsetjével felvértezve, így sokáig szomorkodtam is azon, hogy a Village mellőzte ezt a fajta megközelítést. Imáim azonban meghallgatásra találtak, mert egy teljesen ingyenes, letölthető játékmód formájában érkezett meg a VR2 installáció ehhez a kiváló videójátékhoz – így aztán újra belevághattam az immáron testközelből is átélhető rettegésbe. Az új hardver egyik nagy előnye, hogy a grafika kapcsán már nem kellett kompromisszumokat kötniük a készítőknek, így az állam keresgéltem, miután kiértem a tisztásra, és megláttam a már jól ismert falucskát, valamint a háttérben pöffeszkedő Dimitrescu-kastélyt. A nagy kaland előtt kapsz egy gyorstalpalót minden újdonságról, ami jól is jön, mert hidd el, itt aztán lesz ne mulass! Kezdésnek meg kell szoknod, hogy a kiürített tárat előbb ki kell dobnod a fegyverből, hogy aztán a kis kezeddel levehess egy telit az övedről. Ezt utána be kell tenni a helyére, majd fel kell húzni a fegyvert – nagyjából úgy, mint a Blood & Truthban. Nem egy perc lesz, mire rögzül az összes mozdulat, de tény, hogy hatványozottan valóságosabbá teszi az élményt.

village.jpg

Minden fegyvernél más a metódus, így a shotgunnál például egyesével lehet csak bepakolni a skúlót, a puskánál egy spéci mozdulattal kell meghúzni a kart, és így tovább. Természetesen verekedni és védekezni is tudsz – ezekhez külön kéztartásokat kell begyakorolni. Még a gyógyító-lötty használatához is több lépést kell memorizálnod, kezdve a válladról levételtől a kupak lepöccintése utáni locsolásig. Az egész piszok jól hangzik, és hidd el, hogy amikor ott állsz a faluban, kifogyott fegyverrel egy farkasember ellen, és kétségbeesetten próbálsz újratölteni, miközben kénytelen vagy bokszolni vele…nos, akkor fog tudatosulni benned, hogy megérte megvásárolni a PS VR2-t. Természetesen rengeteg kisegítő lehetőséget is bekapcsolhatsz, és egyfajta segítségképp akár a gép is betáraz helyetted. Aki szerette a hetedik részt VR-ban, az most sem fog csalódni, mivel egy elképesztően masszív, csontig hatoló horror-élmény vár!

Ebbe az összeállításunkba most ennyi VR-játék fért bele, de természetesen mind a legérdekesebb, mind a kisebb, de izgalmasnak tűnő alkotásokra rá fogunk repülni a jövőben is, hogy letesztelhessük őket. A VR továbbra is egy nagyon klassz dolog, a Sony pedig a PS VR2-vel egészen új szintre emelte a virtuális valóság élményét. Mi már nagyon várjuk, hogy milyen új programok fognak érkezni a jövőben!