Úgy látszik, valami nagyon jó cuccot fogyasztanak az alkotók, mert már a sokadik slágert hozzák össze a “társasok legjobbjai, 97,5 FM” csatornán, annak is kártyajátékos blokkjában. És ha őrületről van szó, akkor nem járnak a szomszédba kéretlen tanácsokért, hanem fogják a lényeket, a különböző állatformákat, amik csak eszükbe jutnak, feldarabolják, majd belehajítják őket az abszurdummal teleöntött üstbe, hogy végül babákkal fűszerezzék meg a rettenetesnek tűnő katyvaszt. Ne rám nézz ilyen kikerekedett szemekkel, nem én találtam ki és rajzoltam meg a játékban lévő figurákat.

Bears vs Babies

  • Hazai kiadó és partner: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-20 perc 
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: 1,26/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából 8 990 forint

A Gémklub kiadásában megjelent Bears vs Babies már külsejével is felhívja magára a figyelmet. Barna medvebundába pántolt dobozát kellemes érzés kézbe venni, innentől pedig csak kíváncsi az ember, mit is tartalmaz a nem mindennapi csomagolás. Nos, kártyákat – nem is keveset, méghozzá két paklira osztva. Az első a kezdeti játékhoz ajánlott, a második pedig kiegészítésként, ha már tiszták a szabályok, egyértelművé vált a játékmechanika. Kapunk még egy “táblát”, ami összehajtogatva zsebkendőnyi helyen is elfér, és lényegében ennyi, amire szükségünk van, minden mást gyorsan hajítsunk el a józan eszünkkel együtt. Nem, nem Cthulhu érkezik csápos halemberek hátán, csak egy velociraptor, bikiniben, láncfűrésszel a keze helyén. Na, jó, lehet, hogy pont tintahalcsápokkal érkezik. Ki tudja?

Indításnál mindenki kap egy adag lapot, amikből a babakártyákat fejjel lefelé a tábla megfelelő helyére (szárazföldi, tengeri, légi) kell rakni, majd ezután pótoljuk a kikerült lapokat, ha pedig végre nincs baba a kezünkben, kezdődhet a tényleges játék. Ami lényegében kártyahúzásból és seregépítésből áll. Vannak különböző fejek, testek, végtagok, ezekből kell minél teljesebb lényt kovácsolva saját sereget építeni, de úgy, hogy ideális esetben mindhárom típusból van legalább egy, egészen összeszedett, több pontból álló bajnoka az embernek. Hogy mókus irányítja vagy késes cica van rákötve, esetleg egy kicsit szusi, az már ízlés és hozzáállás kérdése, a lényeg a lapokon lévő pontok összessége, ugyanis, ha valaki sikeresen provokálásba kezdett, ezek segítségével szállunk szembe a megfelelő képesítésű baba-hadsereggel. Nem, nem a cicit veszi el tőlük, bár az NSFW-verzióban akár ez is benne lehet. Ott bármi megtörténhet és meg is történik. 

Szóval a játék bármely pontján elkiabálhatja magát bármelyik játékos, miszerint ő most provokálja a szárazföldi vagy más babákat, akik erre mind képpel felfelé fordulnak, a lapokon lévő számokat összeadva pedig, némi oázás után, harcba indulnak a játékosok azonos színű csapatai ellen. Ha valakinek nincs olyan típusú szörnye, az nem gond. Ha van, de kisebb az összpontszám, mint a babáknál, az megy a kukába. Ha pedig nagyobb, akkor legyőzi a babákat, akik győzelmi pontokként hozzá kerülnek, a szörnyek pedig mennek a kukába. Kukázni, avagy kukát túrni amúgy lehet, sőt kifejezetten akciónak számít, senki nem nézi ferde szemmel. Maximum a hátad mögött súgnak össze. És ha már pontok, azt még fontos tudni, hogy mindig a legmagasabb pontszámmal rendelkező játékos győz. 

Természetesen direktben is felhúzhatjuk a babákat, hogy a többieknél minél több testrész kiessen, így minimálisan lehet taktikázni, de az Unikornisokban azért több a stratégiai lehetőség. Merthogy a Bears vs Babiesnél még akkor is visszafogott a mechanika, ha a második paklit is bevetjük: ekkor extra képességek, színsemleges medvefejek, taktikai opciók is képbe jönnek, mint például az, hogy egy kiegészítővel több akciónk van, viszont kevesebb pontunk, avagy mérlegelni kell, mi a fontosabb. Itt már maszkkal fedhetjük el szörnyetegünk arcát, fejcserével kavarhatjuk meg a játékosok közötti állapotokat, de akár amputálhatunk is. Igen, kérem, veszünk egy rohadt nagy baltát! Majd lecsapjuk annak a szerencsétlen, egészségügyi problémákkal küzdő galambnak a karját!! Aki már perceg óta ott kaffog a fülünkbe, ezzel az őrületbe kergetve mindenkit!!!

Őrületes

Tényleg jó lehet az anyag. A Bears vs Babies legnagyobb előnye a teljesen elvont, abszurd, már-már bizarrba hajló karakterfelhozatalon és az ezekhez illő illusztrációkon van. A mindenféle babák (Pucér jet-ski baba, Különösen ocsmány rákbaba) éppen olyan elképesztőek, mint maguk az összetákolt lények, a játékot pedig egy percig sem lehet komolyan venni. Van némi piszkálódás a játékosok között, pláne, ha már a taktikai kártyákat is bevetjük, de a legnagyobb kihívás szerintem az, hogy meddig bírjuk röhögés nélkül. Aki bírja a Kretén-humort, az esélyesen már csak emiatt is élvezni fogja az amúgy gyors és nagyon könnyen tanulható játékot, ami tényleg 10-20 perces partikat hoz, akár egy házibuli kellős közepén, sikongatós és iszogatós közeggel. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kártyából azért lehetne több is, mert néhány kör után úgy éreztem, hogy picit nagyobb változatosság nem ártana. De azt hiszem, a külön megvásárolható NFSW kiegészítő csomag – ami amúgy méltó a nevéhez – már egy kicsit túlzás, legalábbis én soknak érzem a különböző péniszeket, amikkel sikerült megtölteni a babaháborút. A játék egy-két havonta, egy-egy buliban vagy összejövetelnél katartikus élményt hozhat, ha nem visszük túlzásba, ilyen esetekre érdemes is beszerezni egyet, mert garantált siker a vége, de értelemszerűen nem a Bears vs Babies lesz a kedvenc gamer vagy gyakran elővett kártyajátékunk, amivel a játékos-estéket feldobjuk. Mert annak egy idő után könnyen teljes őrület lehet a vége.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát