Újabb Kickstarter-siker, ami aztán bolti kiadást is kapott, azt pedig többek között a BoardGameZone is behozta az országba. Micsoda szerencse! Már dobozképével, méretével és tartalmával kapcsolatban is csak lelkendezni tudtunk, mikor egy videofelvétel során kibontottuk, és akkor még konkrétabban a játék felé sem szagoltunk. Más kérdés, hogy aki tényleg tartalomra és minőségi összetevőkre vágyik, az próbálja beszerezni a KS-verziót, ha azonban ilyet nem talál magának, vagy éppen sokallja rá az éppen aktuális összeget, akkor a bolti változattal sem jár rosszul. Sőt! De erről majd később!

Tidal Blades: Heroes of the Reef

  • Hazai partner: BoardGameZone
  • Kiadó: Druid City Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,89/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a BoardGameZone-nál 21 490 forint

A kimondottan méretes csomagolás felbontása egyben egy viszonylag klisés történet kezdete: 50 évvel ezelőtt a szörnyetegeket sikerült visszaverni, de egy béke sem tarthat örökké. A szörnyűséges tengeri monstrumok ismét a partokat ostromolják, a szigetvilágnak pedig új hősökre van szüksége. Természetesen az alapjáték 4 (illetve a KS-verziós kiegészítő 5) karakteréről van szó, akik aztán négy napon, azaz fordulón át küzdhetnek a legjobbnak járó díjért, miközben helyszínekre utazva küldetéseket és kihívásokat teljesítenek, harcokat vívnak, fejlődnek. Aki pedig a legtovább jut a ranglétrán, az nyer.   

Van mit tenni

Ami elsőre feltűnik, az a játékterület hatalmas mérete, ami különböző helyszínekből és így egyben eltérő játéktáblákból áll össze, összesen 5-ből, plusz a bajnoki sáv, amin karaktereink tokenjei haladnak. Közben van még egy rakás kártyapakli, egy csomó token és kocka, no meg a kezdő szett, ami a játékostáblát, a hozzá tartozó kartonfigurát (KS-nél minit), a saját akciókártyákat és a különböző nyitó készleteket jelöli. Így kerül mindenkihez egy minimális számú kocka, kagyló és gyümölcs. A kocka természetesen a dobáshoz, ezzel együtt a kihívások teljesítéséhez és a harchoz szükséges, a kagyló a korrigáláshoz és védekezéshez, a gyümölcs pedig a fókuszhoz, ami többek között a használható kockáink számát határozza meg.

Merthogy a kezdőszett nem túl sok, és bizony kockahalmunk bővítésre, fejlesztésre szorul, ezért minden fordulóban, az éppen elérhető akciókorongokkal a különböző szigetek eltérő pontjaira haladunk, ahol nyersanyagot gyűjtünk be, kártyákat szerzünk, harcolunk, kihívásokat teljesítünk. A nyersanyagok begyűjtése még elég egyértelmű, ez a kockadobáshoz szükséges gyümölcsöket és a védéshez, manipuláláshoz elérhető kagylókat jelöli, miközben a kártyákkal extra jutalmakhoz, valamint teljesítendő feladatokhoz juthatunk. Utóbbiak, éppen úgy, ahogy a szörnyek, kockákkal abszolválhatók, és éppen ezért olyan fontos a dobókockák számának növelése, képességeink erősítése, a kockák fejlesztése.

Merthogy a képességekkel a megnyerhető jutalmak mértéke is növekedik, több fókusszal rendelkezve kevesebb gyümölcsöt kell beáldoznunk és a többi, illetve minden extra kártyahatással közelebb kerülünk a harcoknál és kihívásoknál megdobandó értékhez. A felhasznált kockák pihenésig (frissítésig) raktározódnak, de egy-egy relaxnál fejleszthetjük is az adott számú kockát, amivel a képességfa különböző irányaiba mehetünk el, mégpedig a négy fő képesség mentén, amik ugye mind ikonokkal vannak jelölve. Erősebb kocka egyenlő jobb dobás, mondják az ősi mágusok és bölcsek, és ez itt abszolúte igaz, miközben a dobásnál azért vigyázni kell, mert kagylónkra nagy szükség van közben, hogy az esetleges kellemetlen mellékhatásokat kivédjük. Akciókorongból eleinte kevesebb áll rendelkezésre, aztán a negyedik fordulóban már négy is, ha pedig annak vége, jöhet a győzelmi pontok kiszámítása, ami többek között a számos teljesített küldetéssel, a bajnoki képességeinkkel és a legyőzött szörnyekkel egyaránt növelhető.

Egy játék nem elég

Az már első ránézésre is egyértelmű, hogy dizájn terén a Tidal Blades rendkívül minőségi és jól kidolgozott darab, ami színeivel és illusztrációival egyből megragadja a tekintetet. Világa, bár nem teljesen egyedi, de átgondolt, és hátteret biztosít az alapvetően munkáslehelyezős mechanikának, ami szintén jól működik. Sőt, igazából nem is működhetne jobban, hiszen rengeteg opciónk van, így még a legmozgalmasabb fordulóban (az akciókorongok száma nő, a végén 4 játékos esetén összesen 16 akciólehetőséget kapunk) is kevés az esélye annak, hogy nem tudunk olyat lépni, amit szeretnénk. Emellett a fejlődési rendszer is nagyon erős, egyfelől a karaktertábla négy képessége, másfelől kockáink segítségével, amiket egy fejlődési fán, két irányba erősíthetjük meg, hogy egyre több és erősebb dobásokat hozhassanak, azon a vonalon, amire szükségünk van. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Emellett még a büntetési rendszer sem vészes, hiszen bár minden dobásnál használjuk a büntető kockát, annak eredményét bármikor kivédhetjük a kagylókkal, amikkel máskülönben manipulálhatjuk kockáinkat, amiket egyébként meg akárhányszor újra is dobhatunk. Csak ilyenkor ugye a büntető kockával is mindig dobni kell. Látszik, hogy ki van találva a rendszer, ami jól működik, kezdve a szörnyek beidézésétől és a velük folytatott harctól a gyümölcs és minden más használatáig. Ráadásul mindez olyan tartalmat biztosít, annyi az extra kártya, kihívás és lény, hogy egy-két játék nem elég a Tidal Blades megismerésére és élvezetére, avagy újra és újra bele fogunk ugrani, hogy bajnokká váljunk. Remek játék, amiből a KS-verzió a legtutibb (és leghatalmasabb), de az alapot is érdemes beszerezni, miközben nemsokára érkezik a kampány a folytatáshoz (elvileg február 22-én), ami reményeink szerint csak tovább emeli a minőséget és az élményt.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a BoardGameZone-nak! A játék igényli az angol nyelvtudást, rajongói fordításról nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát