Korábban már górcső alá vettük a Corvus Belli üdvöskéjének, az Infinity-nek kisebb léptékre szabott változatát, az Infinity: CodeOne-t. Azonban a még kompaktabb, kevesebb elkötelezettséget igénylő „out-of-the-box” élményre vágyóknak is van lehetősége belekóstolni a kiadó sajátos, mangák-inspirálta univerzumába, méghozzá az Aristeia! segítségével. A nem is oly távoli jövő társadalmának szórakoztató műsorait megannyiszor lefestették már, igen gyakran egyenesben közvetített élet-halál arénaharc formájában – az Aristeia! is éppen erről szól, ahol két csapat küzd egymással a győzelemért.

Aristeia!

  • Partner: Corvus Belli
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2 fő (kiegészítővel akár 5 fő)
  • Játékidő: 60-90 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,95/5
  • Ára: az alapjáték 60 euró, avagy nagyjából 22 300 forint a kiadó honlapjáról

Az Aristeia! dobozában a hatszögletű pálya és egy halom token mellett kártyák (minden karakternek és különféle akcióknak), dobókockák hat színben, és előre összeállított műanyag figurák találhatók – mindegyik közös jellemzője a magas anyagminőség és kidolgozottság. Az előkészületek során és az aréna felállítása után a választott szcenáriónak megfelelően állítjuk össze és -fel a csapatot, a karakter- és taktikai kártyákat, valamint az esetleges objektívákat és akadályokat.

Az egyes szcenáriók a fent leírt setup mellett jellemzően a győzelmi pontok megszerzésének módját és a győzelmi kondíció(ka)t határozzák meg, de módosíthatják akár az alapszabályokat is. Alapvető esetben bizonyos területek elfoglalása, tárgyak megszerzése, karakterek likvidálása jelenti a győzelemhez vezető utat. Küldetésből többféle létezik, az alap szabálykönyv egy példaküldetést mutat be, de erről a linkről a megfelelő menüre navigálva jelenleg 17 küldetés (minden más nyomtatott anyaggal egyetemben) elérhető a játékhoz, pdf formátumban, letölthető formában.

Morituri te salutant

Egy-egy kör a tervezési fázissal kezdődik, ekkor karakterkártyáinkat titokban, nekünk tetsző sorrendbe állítjuk, ez határozza meg a játékosok cselekvési sorrendjét, aszerint, hogy az egyes karakterpárok közül kinek mekkora a kezdeményezése (initiative). Egyenlőség esetén az a játékos dönt a sorrendről, akinek a csapata összesen kisebb kezdeményezéssel rendelkezik (minden döntetlen esetén övé lesz a végső szó). Az aktív karakter a kártyáján szereplő energia szerint kap akciópontokat, ezeket költheti el mozgásra, képességeinek használatára, legyen az a harc bármely formája, gyógyításra, csapdalehelyezésre, támogatásra vagy más egyébre. 

Támadásnál a választott támadóképesség által meghatározott kockákkal dobott sikerek (csillag) számának kell meghaladnia a célpont védelme által meghatározott kockákkal dobott sikerek (pajzs) számát. De emellé mindkét oldalon dobhatunk „különleges” értéket (felkiáltójel, special) is. Ezekkel úgynevezett „kapcsolókat” (switch) használhatunk, ami az éppen használt képesség egy további különleges hatását aktiválja – például egy ütés hatására arrébb lökhetjük a célpontot. Vannak még emellett automatikus képességek is, melyek bizonyos feltételek megléte esetén mindig életbe lépnek. Az a karakter, melynek elfogy az életereje, a gyengélkedőre kerül, ahonnan a kispadra, majd újra a táblára léphet.

Persze mindebbe beleszólnak még olyan „apróságok”, mint a lőtáv, melynek lehet minimuma is; a részleges vagy teljes fedezék; járható vagy járhatatlan felületek; és a különböző státuszok, mint a kábaság, mérgezés és egyebek. És akkor még nem is beszéltünk a taktikai kártyákról, melyeket a lapon szereplő feltételek teljesülése esetén (pl. védekezéskor, találatkor, kockadobásnál stb.) használhatunk és tovább módosíthatjuk, erősíthetjük vagy kinullázhatjuk az egyes akciókat. A siker titka, mint ahogy az arénaharc-játékokra jellemző, karaktereink, képességeink és taktikai kártyánk megfelelő ismerete és az esetleges szinergiák kihasználása. No és persze némi szerencse, mert ahol kockadobás van, ott kisebb-nagyobb mértékben arra is szükség lesz.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Alea iacta est

Az Infinity-univerzum kedvelőinek, vagy az azzal ismerkedni vágyóknak kifejezetten tudom ajánlani az Aristeiát. A nagyszerű miniatűrök, a könnyű hozzáférhetőség és gyorsan elsajátítható szabályok pedig egy igazán csalogató és önmagában is teljes csomagot kínálnak, melyet természetesen tovább bővíthetünk újabb karakterekkel és arénákkal, ha beleszerettünk a játékba.

(A játékot partnerünk, a Corvus Belli biztosította – köszönjük! A játék nem nyelvfüggetlen, magyar nyelvű kézikönyvről nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát