Hogy idén melyik kiadónál jelenik meg a legtöbb társas, az még nem dőlt el, de a Gémklub jó eséllyel indul a címért, amit a családoknak ajánlható felhozatal is bizonyít. Mert jó pár gamer társasjátékot is hozott idén a kiadó, de a nyári sorban számos olyan kisebb és olcsóbb csomag kapott kiemelt szerepet, amikkel a kisebbek és a hobbiban kevésbé otthonosan mozgók, egyszerű kikapcsolódásra vágyók is megtalálják a számításaikat. Én pl. mostanában a heavy eurók stratégiázásával érzem magam a legjobban, de azok mellé egy kezdőt nem annyira lehet leültetni. De hogy párba gyűjtsünk ikonokat és rajzokat, vagy lerajzoljunk egy adott tárgyat? No, az már megy, sőt akár egy baráti strandolásnál sem kell búcsút venni a kedvenc hobbinktól, hiszen az Azul mini változata kompatibilis az utazással és a nyári lazulással.

Dobble-double

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-8 fő
  • Játékidő: átlagosan 15 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 6490-6990 forint

A Dobble egy nagyon egyszerű, tudományos elvből táplálkozó elven alapul, miszerint két egyenes, ha nem párhuzamosak, bizonyos ponton metszik egymást. De hogy miképpen jön ez egy játékba, aminél mindösszesen egy nagyobb kártyacsomagot (ebben az esetben formájukban és méretükben különleges kialakítású lapokat) kapunk, mindegyiken 8 illusztrációval? Nos, úgy, hogy bármelyik két kártyát tesszük egymás mellé, két szimbólum mindenképpen egyezni fog. Azonban a rajzok kisebbek-nagyobbak, mindegyiken más elrendezésben, így eltart egy ideig, míg hozzászokik a szemünk, mit kell keresni. Ha viszont eljutottunk idáig, jön az asztalcsapkodós, versengős móka, amikor mindenki próbálja kiépíteni a maga sorát, avagy négy saját színű lappal megnyerni a kört. De ez csak a Dobble Connect, ami vegyes rajzokat használ, azonban a Disney 100. évfordulójának köszönhetően nem ez az egyetlen újdonság a szériában, a Dobble Disney 100 Years of Wonder pedig minden családban kötelező, még akkor is, ha eddig nem győzött meg a csomag.

Mert bezony a Disney-meséket mindenki ismeri, hőseit és hősnőit még a szülők is kívülről fújják (részben rajtuk nőttek fel), ráadásul a kínálat is pazar. A Dobble Connecthez képest itt több játékmódot kapunk, sőt az elv is más, avagy nem a saját színsort építjük, hanem vagy megszabadulunk egy adott lapkészlettől, vagy begyűjtjük a legtöbbet, amit sikerül megszerezni. És a verseny bizony az első pillanattól kezdve kiélezett, mikor mindenki kiabálja a mesehősöket és közismert figurákat, amihez ráadásul a limitált csomagban most 90 kártya található (közel kétszer több az átlagnál), mindegyiken 10 ábrával. Tényleg nagyon egyszerű és jó móka, amit a kisebbek is élveznek, és még ha baráti társaságba nem is ajánlanám, családi kikapcsolódásnak már csak kisebb mérete miatt is remek. Mindenképpen inkább a Disney-verzió javasolt, ha lehet választani, mert sokkal többet nyújt a csomag, ráadásul az illusztrációk is egyértelműbbek mindenkinek.

Firkafutam

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 3-7 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-20 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 8990 forint

Újabb egyszerű recept, ami olyan, mintha az Activity-ből kivágnánk egy darabot, hogy azt turbózzuk fel minél jobban. Az alap ugyanis annyi, hogy egy kártyáról egy személy kivételével mindenki közösen választ egy szót, amit utána a saját táblájukon próbálnak lerajzolni, míg a maradék egy játékos (kitaláló) nem néz oda. Amint az első rajzoló végez, elveszi a játék dobozában lévő hengert, ha pedig még valaki végez, akkor az a dobókockát, amivel addig dob, míg nem sikerül megdobni az egyetlen, ábrás oldalt. Ekkor mindenki befejezi a rajzolást, aki pedig elvette a hengert, megmutatja a kitalálónak a rajzát. Ha utóbbi kitalálja a szót, mindketten kapnak egy pontot, ha azonban nem, akkor a kockás rajza következik. Ha ekkor sem sikerül kitalálni, mi volt a rajz alapja, a többi játékos egyszerre fedi fel a rajzát, a kitalálónak pedig van egy újabb tippje, és ha még mindig nem jön össze a megfejtés, akkor senki nem kap pontot.

És ennyi az egész, de ehhez a filctollakon, letörölhető táblákon, pontjelzőkön, valamint a hengeren és a dobókockán felül összesen 70 kártyát kapunk, mindegyiken 7 szóval, ami rengeteg. A tartalom tehát bőséges, egy jó darabig kitart, és a legjobb az egészben, hogy bármely korosztály leültethető elé. A nyolc éves kislánnyal ugyanolyan jól szórakoztunk, mint amikor egy társasjátékos klubba elvittem a csomagot, hogy teszteljük a játékot, és bizony a fiatalabbak és az idősebbek is nagyon élvezték a játékot. Nem mondom, hogy ez életem társasjátéka, de aki jópofa elfoglaltságra vágyik, amit akár heten is lehet játszani, és igazából rajzügyesség sem kell hozzá (sőt, ha nincs, akkor lehet a legjobban derülni – tapasztalat, én csak pálcikaemberkéket tudok rajzolni), annak nyugodtan ajánlható a Firkafutam, ami egy könnyed, kisebb dobozos, rendkívül gyorsan lejátszható társas.

Azul mini

  • Partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,76/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 8990 forint

A 2017-es Azul pedig az a játék, amit szerintem senkinek sem kell bemutatni, aki kicsit is érdeklődik a modern társasokért, vagy van a környezetében olyan, aki rendszeresen leül az asztal elé, hogy ott a barátokkal vagy a családdal mulasson. Már-már olyan, mintha minden évben kapnánk egy új verziót, és ezt az érzetet erősíti a Mini is, pláne, hogy a Csokoládéműhelyhez hasonlóan ez is az alap Azult veszi kiindulópontnak, csak éppen bonbonizálás és csokoládévá alakítás helyett szimplán a méreteit csökkenti. És hogy ez miért jó? Hát azért, mert bárhova elvihető, bárhol játszható. Apró kis manufaktúra korongjai nem sok helyet foglalnak, ahogy a tálcába helyezett játékostáblák sem, utóbbiakban pedig szépen elférnek az összement csempék.

Mivel a játékmenet ugyanaz, erre felesleges bővebben kitérni, ezúttal is az adott színből mindet a korongról, vagy középről elve érvényesül, viszont Azul mininek még két nagy előnye van a méretein felül. Az egyik, hogy egy szép kis zsákot is kapunk mellé, ami táskaként és húzózsákként is nagyszerűen alkalmazható. A másik pedig a játékos tábla, aminél most kis műanyag jelölőket kapunk a pontszámításhoz, ami nagyon leegyszerűsíti a folyamatot. Egyébként pedig ugyanaz minden, avagy egy nagyszerű, belépőszintű, akár a társasjátékok iránt csak érdeklődőknek is nyugodtan ajánlható játékról van szó, ami ebben a formájában a strandon és a repülőtéren vagy a szállodában is bármikor előkerülhet a táskából.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze a kisebb és egyszerűbb játékok mellett a Gémklub szerencsére komolyabb, nagyobb stratégiai érzéket igénylő társasokkal is rendre meglepi a közösséget, így például az Ébredés és a Csavargódal is remek választás lehet, de ezeket majd máskor mutatjuk be egy kicsit bővebben.