A városépítés témája állandó szereplő a különféle komplexitású társasjátékok között, legyen szó a jelenkorban, jövőben, vagy egy fantáziavilágban történő építkezésről. A Little Town is ezek sorát erősíti, összetettségben inkább a spektrum alsó, de mégsem a legegyszerűbb részén elhelyezkedve, kicsit mesésebb megjelenéssel, de a valóságtól nem teljességgel elrugaszkodva.

Little Town

  • Hazai kiadó/partner: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4
  • Játékidő: 30-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,0/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 8990 forint

A kétoldalas játéktábla bármelyik felét választhatjuk, közöttük az eltérés nemcsak esztétikai, minimális hatással lesz a játékmenetre is a nyersanyagok különböző elhelyezkedése miatt. Ezt követően feltöltjük a megvásárolható épületekkel, a teljes, 24 darabos készletből az öt búzaföldre mindig szükség van, ezen felül további 12 épületünk lesz. Az első játékhoz adott egy ajánlott összeállítás, de az ismerkedés után magunk is válogathatunk belőlük véletlenszerűen, draftolással vagy megegyezés alapján. A játékosok száma határozza meg munkásaink mennyiségét, és ettől függően húzunk még célkártyákat, majd a pontjelölők lehelyezése és a kezdő pénzmennyiség kiosztása után más dolgunk nincs is, mint nekilátni a még csupasz tábla négy kör alatt történő benépesítésének.

Egy-egy forduló során felváltva hajtunk végre két-két lépést: lehelyezünk egy munkást, ezzel nyersanyagokat begyűjtve és/vagy épületet aktiválva; ezt követően építkezhetünk. A termelés begyűjtése a lehelyezett munkással szomszédos 8 mező mindegyikéről megtörténik, értelemszerűen az erdők fát, a sziklák követ, a tavak halat jelentenek, a megépített búzatáblákról pedig, mily meglepő, búzát szerezhetünk. Emellett az egyes épületeket is aktiváljuk, ha emberünk azok valamelyikén vagy amellett landolt: ezeknél az akciósorban feltüntetett termeléssel élhetünk, nyersanyagokat válthatunk győzelmi pontra vagy cserélhetünk be más cuccokra. Továbbá semmi sem akadályoz meg abban sem, hogy opcionálisan ellenfeleink épületeit is aktiváljuk, ekkor egy zseton ellenében kihasználhatjuk az épület képességeit. Építkezésnél kifizetjük választottunk árát, az épületeket pedig csak üres, zöld mezőkre helyezhetjük le, az áruk kifizetésével. Tulajdonunkat megjelöljük egy kis házikóval, majd leszámláljuk az érte járó győzelmi pontokat.

Egy kör mindaddig tart, amíg van lehelyezhető munkásunk, és amint azok elfogytak, véget ér a kör. Egyes különleges épületek csak a kör végén aktiválhatók, de ekkor történik az ellátmányozás: minden munkásunk után egy egységnyi búzát vagy halat vissza kell fizetnünk a készletbe. Ezután tovább mozgatjuk a forduló-jelölőt, eggyel odébb vándorol a kezdőjátékos tisztje is, majd összeszedjük munkásainkat és kezdődhet minden elölről. A negyedik kör végeztével a pontsávon látható értékhez még hozzáadódnak egyik-másik speciális épület után járó győzelmi pontjaink, valamint a birtokunkban levő pénzérmék után is jár egy kis jutalom.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kicsi telepesek

A Little Town igényes, ízléses elemekből áll, a meeple-ök nem a megszokott leegyszerűsített formák, a többi, fából készült jelölővel egyetemben, a karton-elemek megfelelő minőségűek. Az illusztrációk jópofák, és bár egyik-másik épületről nem feltétlenül tudnám egyből megmondani, hogy mi célt szolgál, az ikonok egyértelműek és azonnal értelmezhetők, de még egy kis segédletet is kapunk hozzájuk.

A komolyabb kombinációs lehetőségek felismerésében és az előre tervezésben lehet, hogy a kisebbeknek némi segítségre van szükségük, de a játék egyszerűségéből, hosszából és az egyes játékosok fordulójának hosszából adódóan esélyes, hogy megőrzik érdeklődésüket. A Little Town egy laza kis munkáslehelyezős játék az egész családnak, melyet elsősorban azoknak ajánlanánk, akik most ismerkednek a műfajjal, vagy a hasonló társasokkal.

(A játékot partnerünk, a Reflexshop biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát