Érthető, hogy az őszt miért szeretik annyian. Már nem tombol a kánikula, de még nincs az a didergető hideg sem. Az időjárás pont tökéletes a nagy kirándulásokra, vagy a szobában kuckózásra, amikor egy forró tea és egy jó meleg takaró társaságában előkerülhetnek a videójátékok is. Szerencsére nagyon sok van, amely szinte végig az ősz folyamán játszódik, és mi most ezekből gyűjtöttünk össze ötöt!

5. Stardew Valley (2016)

Ez az egyik legmegnyugtatóbb videójáték, amelyet valaha megalkottak. Szinte már-már hipnotikus érzés, amikor nézed, ahogyan egyre növekszik a farmod, és közben andalító dallamokat hallgatsz. A Stardew Valley pixelart művészeti stílusa remekül mutat, bármilyen évszakban is játszol vele. Amint elérkezik az ősz, jellegzetes színek (sárga, vörös és a többi) jelennek meg, amelyek még hangulatosabbá teszik a kertészkedést. Minden évszakban exkluzív terményekkel gazdagodhatsz, amelyek jelen esetben az őszi hagyományokhoz és eseményekhez igazodnak, és eladásukkal a legjobban ilyenkor szedheted meg magad.

37db58e4e04882f1ff8b9bae8ae9971093d29a55-1920x1080.jpg

4. Life is Strange (2015)

Ez a 2015-ös gyöngyszem az egyik legjobb kalandjáték, amit tényleg bárki kipróbálhat, köszönhetően a csodálatos karaktereknek és az egyszerűsített játékmenetnek. Utóbbi segít a visszatekerési mechanikával is, hogy megkíméljen a rengeteg frusztrációtól, amiket sokan tapasztalhatnak egy olyan műfajban, ahol minden egyes döntés számít. Akadnak benne pillanatok, amikor az iskolaudvaron játszódó jeleneteket egyenesen hívogatónak érezheted, a vöröses árnyalatba boruló naplementék pedig rendkívüli nyugalmat árasztanak. Másrészt, ahogy a Life is Strange elérkezik nyomasztóbb központi témájához (igen, Rachelre gondolunk), az őszhöz társuló depresszió és elmúlásérzet is előtérbe furakodik.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

3. Marvel's Spider-Man (2018)

Az ikonikus szuperhősként New York utcái felett hálóhintázni önmagában is élmény, azonban az a tény, hogy a játék kora ősszel játszódik, még ellenállhatatlanabbá teszi Pókember kalandját. Érdekes, de talán sok játékosnak fel sem tűnt, hogy mely évszakban zajlik a sztori, hiszen az utcaszintre csak ritkán látogattak. Az olyan helyek, mint a Central Park, ebben az évszakban rendkívül megkapó látványt nyújtanak, amely egyben megmutatja azt is, hogy milyen gyönyörű a Marvel's Spider-Man, akár PS4 konzolokon is. Ahogy végigsuhansz a városon, hatalmas felhőkarcolók között kanyarogva, észreveheted, ahogy a fény ragyog körülötted, és beborít téged, az álarcos védelmezőt. Olyan pillanatok ezek, amelyek ékes példái annak, hogy miért tartják ezt a 2018-as gyöngyszemet mind a mai napig igazi kult-klasszikusnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2. The Vanishing of Ethan Carter (2014)

A The Vanishing of Ethan Carter egy olyan sétálószimulátor, amely nem fogja a kezedet. Lényegében a felfedezésre ösztönöz, és ha engedsz neki, akkor varázslatos erdei tájakkal találkozhatsz. Ahogy haladsz előre a történetben, egyre baljósabb és sötétebb témák kerülnek felszínre, de az őszi táj egyfajta kellemes elszakadást jelent a sztori borzalmaitól. Persze továbbra is temetőkön és egyéb vészjósló területeken kell átkelned, de közben rácsodálkozhatsz a természet szépségére is. Itt az ősz egyformán romantikus és groteszk módon jelenik meg. A gyönyörű színek mellett a játék éjszakáit a köd és a rideg holdfény uralja, miközben megoldasz egy bizarr gyilkossági ügyet. Olyan érzésed lehet tőle, mintha egy temetőben töltenéd a szeptembert: csendben, várakozással telve, de valójában soha nem vagy igazán egyedül.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1. Night in the Woods (2017)

A Night in the Woods egy fiktív kisvárosban, Possum Springsben játszódik, amiben minden egyes eltöltött pillanat meglehetősen varázslatos élményt nyújt. Egy Mae nevű antropomorf macskát irányíthatsz benne, aki visszatér szülővárosába, csak hogy rájöjjön, mennyire megváltozott – ő, a város, és a lakói is. A cselekmény október utolsó napjaiban zajlik (még Halloween Fesztivál is van!), némi múltidézéssel és csak egy csipetnyi horrorisztikus fűszerezéssel. Már a helyszín jellege is határozottan őszi hangulatot áraszt magából, és van valami a színes városka csendjében, a zizegő levelekben és az emlékezetes (és mindenképp rétegesen öltözött!) karakterekben, amik miatt a Night in the Woods rendre visszacsábít maga elé.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Lecsúszott a listáról a What Remains of Edith Finch, valamint a The Last of Us is, amely bár jelentős részében ősszel játszódik, azért ez mégiscsak egy a játékban átélhető évszakok közül. Ugyanígy lemaradt a Bully, valamint az Alan Wake is, és bár még viszonylag friss induló, de mérget vennénk rá, hogy innentől az Elden Ring is több hasonló listában fog szerepelni, hiszen a színpompás évszak a FromSoftware alkotásában is uralkodó lett. És neked melyik a kedvenc videójátékod, amelytől azonnal őszi hangulatba kerülsz?