Ma van a zene világnapja, aminek apropójából szeretnénk egy kicsit körbejárni a zenei témájú videójátékokat. Viszont meglehetősen lusta megoldás lenne bedobni pár Guitar Hero-, vagy Rock Band-részt (bocsi Beat Saber, de most te is kiestél!), ugyanis inkább azokra a játékokra akartunk koncentrálni, amelyekben a zene nem egy eszköz, hanem a sztori szerves része. Bár a legtöbb videójátékban csak háttérelem, néhány alkotás a zenét játékmechanizmusként alkalmazza, és a történet felhasználásával helyezi a középpontba. Ha lelkes zenebarát vagy (esetleg valami rendkívüli élményre vágysz), nyugodtan próbálj rá az alábbi címek bármelyikére!

5. Sayonara Wild Hearts (2019)

A Sayonara Wild Hearts igazi különlegesség, ugyanis sok helyen arcade játéknak van feltüntetve, holott teljes egészében egy neonfényekkel megvilágított dream-pop album, amely egy ritmusalapú videójátéknak lett álcázva. Bonyolultnak hangzik? Nos, a különleges indie gyöngyszemeket megjelentető Annapurna Interactive-tól nem is vártunk kevesebbet. A játék 23 különböző szintet tartalmaz, és egy fiatal lány a főszereplője, akinek széttört emlékeket kell egyesítenie, hogy újra egy nagy egésszé váljanak. A gördeszkázással, kardpárbajokkal, robotfarkasokkal, lángoló városokkal, tarot-kártyákkal és Sailor Moon-szerű harcokkal tarkított Sayonara Wild Hearts mindig valami újat hoz a képbe, mégis tele van nosztalgikus pillanatokkal.

ss7e67136f2bf7c5a3299f69e7be43d7a05abcfdcd1920x1080.jpg

4. No Straight Roads (2020)

A No Straight Roads egy rock & roll duót takar, akiknek a rock mágikus erejét kell felhasználniuk, hogy leszámoljanak egy korrupt zenei birodalommal, amely csak EDM-et tol és terjeszt. Igen, ez a sztori. A cucc egy akció- és egy zenei ihletésű kalandjáték furcsa egyvelege, TPS harcokkal és egy fantasztikus soundtrackkel megfűszerezve. A No Straight Roads olyan klasszikusokból inspirálódott, mint a Psychonauts, emellett egyedi pályadizájnjával és addiktív zenéivel képes lenyűgözni bárkit, aki kicsit is vevő a különleges alkotásokra. A malajziai stúdió által fejlesztett program ráadásul rengeteg meglepetést tartalmaz: a Délkelet-Ázsiából származó vagy a régiót ismerő játékosok különösen értékelni fogják a világ ezen részének kulturális kikacsintásait.

sse98b286134e17da97d91a796f82c355b0b67ece51920x1080.jpg

3. Brütal Legend (2009)

Akartál már valaha is játszani egy akció-kalandjátékkal, amely egy olyan világban helyezkedik el, amely mintha A Gyűrűk Ura és a Mad Max szerelemgyereke lenne, miközben egy Jack Black által megszólaltatott karaktert irányítasz? Akkor ne keress tovább, a Brütal Legend a te játékod! Ebben az egész környezet úgy néz ki, mintha egy metalzenekar borítója kelt volna életre. A Jack Black által alakított főhős, Eddie Riggs a központi karakter, aki nekivág, hogy meghódítsa ezt az új világot. Egy gitár + fejsze kombinációval felszerelkezve démonok hordáin vághatsz át, és varázslatokat szórhatsz a rock & roll erejével, miközben az iparág számos nagy nevének (Lemmy Kilmister, Rob Halford, Ozzy Osbourne, és még sokan mások) dzsemboriját hallgathatod egy dicsőséges kaland során, amelyben Eddie megpróbálja megtörni a démoni Doviculus császár uralmát. Rotting Christ, Judas Priest, Dark Tranquillity, Manowar, Enslaved, Accept... ha kicsit is szereted a műfajt, a több mint száz nótáért és a játék világáért tuti odáig leszel.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2. Crypt Of The NecroDancer (2015)

Ez egy olyan egyedi roguelike játék, amely megadja a ritmust, te pedig átélheted a klasszikus roguelike-élményt, miközben a lábad ütemre jár a dallamokra. Minden egyes pálya más és más zenét kapott, ezek ritmusa irányítja az egész helyszínt, ellenfeleid ennek tempójára mozognak és támadnak, és te is csak ilyen módon tudsz haladni. Amilyen őrült ötletnek tűnt a roguelike műfajt és ritmusjátékokat összekeverni, annyira kitűnő lett a végeredmény. A Crypt Of The NecroDancer nem könnyű, de nehézsége fokozatosan emelkedik, amivel eléri, hogy újra és újra maga elé csábítson. A roguelike műfaj minden rajongója számára kötelező, ugyanakkor kiváló belépő lehet a zenei- vagy ritmusalapú játékok táborába is. Erősen addiktív, és számos egyedi elemet tartalmaz, amelyekhez remekül passzol a pixelart látványvilág és a chiptune hangzás.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1. The Artful Escape (2021)

A The Artful Escape egy csodálatos dizájnnal megáldott platformjáték, amelynek középpontjában a fiatal Francis Vendetti áll, aki a halhatatlan rocksztárrá válás érdekében indul útnak, miközben géniusz nagybátyja örökségének nyomásától szenved. A játékot legegyszerűbben egy rock-űroperaként írhatnánk le, amelyet erősen inspirált a ’70-es és ’80-as évek zenéje (a disco, a glam, és a new wave éppúgy megjelenik, mint a stadionrock és a jazz), valamint a ’60-as évek pszichedelikus korszaka. A The Artful Escape hihetetlenül gyönyörű grafikával és fantasztikus zenei aláfestéssel rendelkezik, így mindenkinek nagyon nagy élményt nyújthat, aki rajong a klasszikus rockért, és szereti a különleges megvalósításokat. A zenés platformer szereplőinek olyan sztárok kölcsönzik a hangjukat, mint Michael Johnston (Teen Wolf), Lena Headey (Trónok harca), Jason Schwartzman (Fargo), Mark Strong (Kingsman) és Carl Weathers (The Mandalorian). Bár a történet és a játékmenet nem mutat semmi újat vagy forradalmit, Francis emlékeztet téged arra, hogy a videójátékok mind a mai napig milyen csodálatosak és varázslatosak lehetnek, ha a megszokottól eltérő koncepciót választanak. Ez jelen esetben egy coming of age sztori, zenei körítéssel elmesélve.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Éppen csak lemaradt a listáról a Wandersong, a The Metronomicon: Slay The Dance Floor, és a nemrég megjelent, hatalmas sikert aratott Metal: Hellsinger. A 2000-es évek elején a zenealapú videójátékok népszerűsége új szintre emelkedett. Bár népszerűségük mára kissé megkopott, a műfaj még mindig tartja magát, köszönhetően az elkötelezett rajongótábornak és a zenekedvelőknek, akik miatt megszülethetnek olyan remekművek, mint a fent említettek – remélhetőleg ez a jövőben sem fog változni.