• James Cameron elárulta, hogy 2 milliárd dollár fölötti bevétel esetén lehet csak sikeres az Avatar 2
  • Mindössze öt filmnek, köztük a nyitóepizódnak sikerült eddig túllépnie az álomhatárt
  • A sztárgázsik, az utómunka, a víz alatti forgatás és a reklámkampány is megdobhatta a költségeket
  • Az Avatar: A víz útja december 15-én debütál a mozikban

James Cameron néhány napja megdöbbentő információt osztott meg GQ magazinnak adott interjújában. Míg a korai jelentések szerint a Disney és a 20th Century Studios fejenként 250 millió dollárt szánt az Avatar egyes epizódjaira, a rendező szerint olyan drága a második rész, hogy minden idők negyedik vagy ötödik legjövedelmezőbb filmjévé kell válnia, hogy hasznot lássanak belőle – a költségekbe a gyártási összeg mellett feltehetően beleszámította a reklámkampányra és merchandise termékekre (kulcstartók, füzetek stb.) szánt pénzeket is. Cameron pontos számot nem közölt, állítása alapján viszont 2 milliárd dolláros jegybevétel fölé kell kerülnie a produkciónak, hogy nyereséges lehessen.

Miért olyan drága az Avatar 2?

Cameron már korábban is élcelődve mesélte, hogy rendkívül rizikós ennyi pénzt fektetni egy filmbe, ő mindenesetre örül, hogy két kedvenc időtöltését, a filmkészítést és az óceánkutatást valamelyest összekapcsolhatja. A sztárfizetéseken, valamint a díszletek és az utómunka költségein túl ugyanis a helyszíni, vízben rögzített képek is vastagon hozzájárultak a büdzsé emelkedéséhez. Cameron elégedetlen volt a digitálisan előállított képekkel, ezért a realizmus jegyében sok jelenetet forgattak a vízfelszín alatt. A rendező végül közölte a producerekkel, hogy „a filmtörténet legrosszabb pénzügyi döntését hozták.”

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

(A képek forrása: Entertainment Weekly)

Bevételi csúcsok nyomában

A 2009-es Avatar jelenleg minden idők legjövedelmezőbb mozija. A modernizált 3D technológia segítségével bemutatott opuszra pusztán technológiai szempontból is rengetegen voltak kíváncsiak. Összesen 2,9 milliárd gyűjtött a jegypénztáraknál, ami a szintén több ízben moziba küldött Bosszúállók: Végjáték bevételeit is vastagon meghaladja. Fel van adva tehát a lecke a folytatásnak, ha a nyitány nyomába akar érni.

Érdekesség, hogy a harmadik helyen tanyázó Titanic ugyancsak James Cameron rendező nevéhez fűzhető, ami azért is nagy szó, mert a 2 milliárdos bevétel körül vagy afelett teljesítő produkciók száma igen csekély. A Pókember: Nincs hazaút elsöprő sikere sem volt elég végül, hogy megcsípjék az álomhatárt. A hat legsikeresebb film után pedig azt láthatjuk, hogy a legnépszerűbb művek nagyjából egy és másfél milliárdos haszon között mozognak. A legjövedelmezőbb alkotások szinte kivétel nélkül az elmúlt évtized blockbusterei, klasszikus típusú narratív vagy nem fantasztikus műfajú film szinte nem is akad köztük.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

(A képek forrása: The Numbers)

Az Avatar 2 kilátásai

Bizakodással töltheti el a készítőket, hogy a hatalmas piacnak számító Kínában is vászonra küldik az Avatar 2-t, ahol 2019 óta nem láthatott a közönség például Marvel művet. Kecsegtető eredmény az is, hogy a tengerentúlon hatalmas érdeklődés mellett fogynak az élővételes jegyek: előreláthatóan 150-170 millió dollárt fial majd a produkció nyitóhétvégéjén. George Lucas a Csillagok háborúja 1977-es premierjének idején elutazott, annyira félt a bukástól. A Disney vezetői ha nem is szoronganak, Lucas-hoz hasonló módon izgatottan várhatják a bemutatót.

A VÍZ ÚTJA

A december 15-én debütáló második felvonásban visszatér az immár négy gyermeket, köztük három Na’vit és egy ember fiút nevelő Jake Sully és Neytiri (Sam Worthington és Zoe Saldaña), illetve megismerünk számos új karaktert. A folytatásban középpontba kerül a Metkayina nevű faj, akiket hüllőszerű vízi lényeken lovagolva láthatunk – vezetőjüket Kate Winslet formálja meg. Stephen Lang úgy fogalmazott, hogy a 2009-ben megismert Miles Quaritch „nagyobb, kékebb és dühösebb” alakjában tér vissza. Ott van a stábban továbbá Sigourney Weaver is. Ti várjátok már a premiert?