Ha ismerősen cseng a Book of Demons, az nem a véletlen műve: a 2016 decemberi PC Guruban elemeztük ki az akkor még csak az Early Access periódus elején lévő játékot, de ha nem olvastátok volna azt a cikket, álljon itt egy rövid összefoglaló. A Book of Demons egy, az 1996-os Diablo előtt tisztelgő cím, ami a Paperverse univerzumában játszódik. Egy magányos papírhős érkezik egy papírfaluba, amelynek lakosai a segítségét kérik: szabadítsa meg őket a démonoktól, hogy békében élhessenek. Névtelen papírharcosunk persze igent mond, és elindul, hogy rusnyaságok ezreinek legyőzése után minden szörnyek legfőbb urával, magával az Archdemonnal küzdjön meg!

Pokoli játék

Az elmúlt években szerencsére nem tétlenkedtek lengyel barátaink, hanem kemény munkával még tökéletesebbé varázsolták a Book of Demonst, számtalan újdonságot hozzáadva a két évvel ezelőtt megismert recepthez. Az Archdemon elpusztítása közel sem egyszerű, hiszen a procedurálisan generált kazamatákban számtalan veszély leselkedik a főhősre. A játék hosszú órákra nyújthat elfoglaltságot, hiszen a három eltérő karakter, a warrior, a rogue és a mage (utóbbi kettő egészen új) teljesen egyedi képességekkel, pontosabban kártyákkal rendelkezik. Igen, a küzdelem részben ezek használatával zajlik, a főszereplők pedig több tucatot gyűjthetnek össze belőlük. A harc egyébként szórakoztató, addiktív élményt nyújt, az elmúlt időben pedig alaposan kibővült a szinteken megjelenő ellenfelek száma. Előfordulhat, hogy egy-egy szinten több, különböző tulajdonsággal rendelkező főellenféllel kell szembenéznünk. Ezek eliminálása nem olyan egyszerű, hiszen gyakran további elpusztításra váró opponenseket idéznek meg. Előfordulhat, hogy hősünket utoléri a halál, ilyenkor visszakerül a papírfaluba, ahol a segítők elmondják a legújabb pletykákat, ellátják a karaktert gyógyitallal, hogy folytassa az útját a pokol legmélyebb bugyrába.

A kártyák képében megjelenő looton kívül csak aranyat lehet találni, ezzel lehet további kártyahelyeket, fejlesztéseket venni, ráadásul a végleges verzió megjelenésével a játékba bekerültek a Magic és Legendary kártyák is, amelyeket megszerezve a hősök sokkal erősebbé válnak. Bár a fejlesztők azt mondják, hogy egy-egy karakterrel átlagosan 10 óra alatt végig lehet játszani a Book of Demonst, a Flexiscope rendszerével ennél sokkal tovább is élvezhetjük a játékot. Hogy mi ez? Egy olyan eszköz, amivel mi határozhatjuk meg, hogy egy-egy dungeonben mennyit akarunk garázdálkodni. A menetek tarthatnak negyedórától egészen másfél óráig, viszont a nagyobb játék nagyobb jutalmat is kínál: a komolyabb kihívás elfogadásával a halál kockázata is megnő, de sokkal hamarabb vehetjük meg az áhított kártyahelyet is.

Újdonság újdonság oltárán

Persze az új karakterek és a hozzájuk tartozó kártyák az újdonságok csak egy kis részét teszik ki. A fejlesztők beépítették a kontrollertámogatást, új játékmódokat és hangokat, grafikai megoldásokat, szövegeket/egysorosakat, és rengeteg új ellenfelet kapott a játék, ráadásul hamarosan érkezhet a mobilos és a konzolváltozat is. A kért 22 dolláros ár egyáltalán nem sok ezért a játékért, ami a Diablo 4-re való várakozás alatt a legjobban idézi meg az ihletforrás által nyújtott élményt. Ezt bizonyítják az elmúlt hetek értékelései is: a játékosok imádják a Book of Demonst, amivel az achievement-vadászok is megtalálhatják számításukat, hiszen a Thing Trunk alkotásában több, mint 200 teljesítménypontot lehet feloldani!