A gépet az ASUS-tól megszokott fekete dobozban kapjuk, amelyben megtaláljuk a Zenbookokhoz tartozó kisebb színesebb dobozt, amely tartalmazza a gépünket és annak tartozékait. Miután kinyitottuk a Zenbookunk dobozát a következő látvány tárul a szemünk elé:


A csomag tartalmában semmi meglepőt nem tapasztalunk. A notebook mellett van a töltője, egy USB csatlakozós ethernet átalakító (RJ-42 port). Ezeken kívül a garancia papírját és a használati utasítást tartalmazza a csomag, a Gép egy műanyag átlátszó borításban érkezik. Miután a gépet a kezünkbe vettük és megnéztük, egyből látszanak az elegáns stílusjegyek a kialakításán valamint a hihetetlen 1,2kg-os súly. A gép teteje és alja egyaránt fémből van melynek széle ezüst színű fémcsíkkal van körbefuttatva. Tetején a szokásos ASUS logo található, alján semmi különös, 4 csúszásgátló korong és 10 csavar ami a gépet egyben tartja. Oldalain található összesen 3db USB3 port, mely közül az egyik akkor is működőképes, ha a laptop ki van kapcsolva így tölthetjük más eszközeinket miközben nem használjuk a gépet. Ezen kívül található még egy SD kártya olvasó, egy micro HDMI port és egy jack csatlakozó is a gépen.

Billentyűzet, touchpad:


A billentyűzetről sok mindent nem lehet elmondani, használata kényelmes, a billentyűk közti hely megfelelő, talán annyit érdemes hozzátenni, hogy ezúttal nem kaptunk háttérvilágítást hozzá és a notebook méretéből adódóan a numerikus rész is kimaradt. A touchpad mérete igen nagy és bárhol klikkelhetünk vele. Érzékenysége konfigurálható.

Képernyő:


A gép IPS kijelzővel rendelkezik, 13.3 inches és full HD megjelenítésre képes, azaz 1920*1080 pixeles felbontás a maximum. A képernyő felülete matt ezért erősebb külső fény mellett is kényelmesen használható valamint a fényereje is kiváló ezzel még jobb kondíciókat biztosít erős fények mellett.

Hang, webkamera:


A hangszóró ICEpower, sok érdekességet nem lehet elmondani róla, méretéből adódóan csodát nem szabad várni tőle, de a gép célközönségének bőven megfelel. Hangzása igen tiszta de hangereje nem túl magas. Az Asus AudioWizardban van még lehetőségünk különböző profilok közt válogatni milyen hangzást szeretnénk. A gép rendelkezik HD webkamerával, ami 1.2 megapixeles felbontásban képes felvételeket készíteni.

Processzor, memória, háttértár, grafika:


Az általunk tesztelt gépen Intel Core m3-6Y30 processzor található. Ez a CPU a Skylake család tagja, és amit igazán fontos kiemelni az az igen alacsony fogyasztása, ami mindössze 4,5W. Ez a processzor teljesen megfelel az irodai felhasználásra valamint multimédiás tevékenységekre. Alap órajele 900MHz, ami 2,2GHz-ig tud felmenni. A gyorsítótár mérete 4 MB. Tesztmodellünk 4GB DDR3 memóriával felszerelt, de egy kis felárért talán jobban megéri a 8GB-os modell mivel alaplapra integrált és nincs bővítőhely ezért később nem tudjuk már fejleszteni. A gép 128 és 256GB M.2 SSD-vel is rendelkezhet, ezeket tudjuk akár később is kedvünk szerint fejleszteni.
A 305CA egy alaplapra integrált Intel HD Graphics 515-el rendelkezik. Elődjénél a HD Graphics 5300-nál 40%-kal gyorsabb de ennek ellenére csak egyszerűbb játékok fognak rajta problémamentesen futni, de ezt a gépet persze nem is erre találták ki.



Összefoglalva egy nagyon jó kis gépet kaptunk az Asus-tól és méreteiből adódóan bárhova könnyen magunkkal vihetjük úgy, hogy észre se vesszük a plusz súlyt. Kiváló akkumulátora akár 10 órát is bír így tényleg nyugodt szívvel vihetjük akár munkába, iskolába, találkozókra. Igaz nem egy gamer erősségű gépről beszélünk, de amire kitalálták arra kiválóan megfelel. Talán a 8GB-os verzió jobban megéri a minimális árkülönbséget. Üzletünkben akár helyben tudjuk az M.2-es háttértárat kedvük szerint cserélni.