Ugyebár sokunk ismeri a Grand Theft Auto sorozatot. A világ egyik legjobb sandbox-szériája, eddig szart nem adtak ki ezen márkanév alatt. Éppen ezért is olyan nagy kár, mikor megtudjuk, hogy előbb konzolra készül el a GTA III, aztán PC-re portolják. Volt ez 2002-ben.

Persze mindez nem baj. Hiszen kit érdekel, mikor kapjuk meg a játékunkat, amire évek óta várunk? Csak két feltétel teljesüljön: 1. egyáltalán megkapjuk, 2. élvezhető minőségben kerüljön a kezeink közé. A GTA III-nál ezt erősen elbaltázták, nagyon emlékezetes volt, mikor minden lap arról cikkezett, hogy kiváló játék, de még az akkori csúcsgépeket is képes megfektetni, pedig nem is annyira szép. Főleg annak fényében volt ez az egész dühítő, hogy az akkor már igencsak elavult PlayStationök voltak az elsődlegesek, így jelentősen le kellett butítaniuk a látványt - ami persze PC-re sem javult. De azért kaptunk hozzá szép nagy gépigényt. Így én is egy jó darabig felülnézetből játszottam, mert csak úgy nem szaggatott. Természetesen a Vice City ugyanezen a gépen már elfutott…

Hittük vagy sem, ez majdnem 10 évvel a III. rész után megismétlődött. Végre elkészült a GTA IV, minden magazin cikkírója vizuális erekcióval adta rá a 99%-okat, minden játékos elalélt tőle. Na, jó, nem minden, de a legtöbb. Xbox360-on… Mikor nagy nehezen ezt is átírták asztali gépekre, beütött a „GTA III-effektus”. Legalábbis nagyon érdekesnek tartom, hogy a 2007-ben fejlesztett gépemen, amin a Crysis is elég szépen fut, ultralowon tudok csak játszani a 4. résszel. LOL? Nem LOL, mert sokan figyelmeztettek rá, hogy nagyon sokára lesz olyan gép, amin a GTA IV maxon el fog futni.

Véleményem szerint ez elég nagy pofátlanság. Értem, hogy a konzoloké a világ jelenleg és az elsődleges platform már vagy 20 éve nem a PC. Azt is értem, hogy a portolás nem olcsó mulatság: idő- és pénzigényes. Csak azt nem fogom fel, hogy ha már ráfordítanak energiát, miért nem képesek azt legalább egy minimális szinten normálisan elkészíteni? Mert ez a minimum alatt van. Ott van a XNA technológia, amin szütyögnek már egy ideje, illetve elvileg a 2010-es évek környéki időszak is arról szólt, hogy egyre rugalmasabb lesz a paltformok közti átjárhatóság.

De jó, ez még csak a jéghegy csúcsa: ki lehet magyarázni azzal, hogy ez egy nyílt világú játék, nem olyan szimpla akcióprogram, mint mondjuk az X-Men: Origins Wolverine. Amit viszont nem bírok agyilag feldolgozni, az a telepítési mizéria, ami minden játéknál maximum 20 perc, nem pedig 2,5-3 óra, sűrű szentségeléssel…

Tudni kell, hogy én miként kerültem kapcsolatba a GTA IV-gyel. Ez kissé ellensúlyozza is a dühömet, hiszen szerencsére nem teljes áron vettem, hanem kb. 7 euróért, egy steames akció keretében. (A két kieggel együtt volt olyan 14.) Most nyáron. Így elmondható, hogy nem buktam rajta AKKORÁT. Sőt, nem is buktam rajta, mert már játszottam vele 1 órát.

Azonban eleve az nyomta fel az agyam, mikor megláttam, hogy vagy 15 GB. Szerencsére 2,5 óra alatt lejött, de ez is elég volt ahhoz, hogy kételkedőbe essek. Hiszen, ha elszaródik valami, akkor még 2 óra (volt már ilyen). Ez a digitális játékok egyik átka. Illetve a technológia ára, hiszen nagyobb, szebb, jobb játék bizonyára több erőforrást és helyet igényel.

De ezen még túlteszi magát az ember, legfeljebb néz addig valami sorozatot vagy filmet (mintha nem azt csinálnám egész nap ). A problémák akkor özönlenek az arcodba, mikor elindítanád a játékot. Eleve vagy még +30 percig rakosgat fel directx, microfostos stb. cuccokat. Utána pedig a képernyőn kirajzolódik egy rockstar social club felület, ami kéri, jelentkezz be. Hova, minek? Jó, videók feltöltése végett (melyeket külön kell „engedélyezni” majd a játékban, ha akarsz… ). Én a gyorsaság kedvéért rákattintottam a „play offline” gombra, mert már 2006 óta (mikor is megkaptam a szélessávú netet) elegem van a hülye regisztrációs adatlapokból. Igen ám, de vagy 1-2 perc szenvedés után kidobja a winnyóz, hogy a „gta4.exe hibát észlelt és leállt”. Mi az anyád?

Jó. Szarakodjunk. Még egyszer. Ugyanaz. Majd regisztráltam. Az sem volt egyszerű, de megoldottam. Majd bejelentkeztem. A program ellenőrizte, hogy eredeti-e a játék vagy valami ilyesmi. Jó. Játszunk már!!!44 Megint ugyanaz a hibaüzenet. Ok. Újraindítom a gépet, hátha valami ilyen fasság van, és frissíteni kell az adatokat, registry-t stb. A reboot nálam vagy 3-5 perc, mivel lusta vagyok újrarakni a rendszert immáron 4 éve. De amúgy gyorsa a gépem… :> Majd a steam szarakszik még vagy 2 percig, mivel az is letöltött valami frissítést (szerencsére a gőz már elég jó felület, 2005-ös fostalicska mélypontja óta nagyon sokat fejlődött, gyorsult). Elindítom végre a GTA-t, de továbbra sem hajlandó. A világ leghosszabb káromkodása éjfél előtt 30 perccel.

Már azon voltam, hogy letörlöm a francba az egészet, úgyis van ezer más játékom, meg nézem a Breaking Badet is, nem hiányzik nekem ide még egy sandbox, amivel nincs időm játszani. De azért csak izgatott, milyen lehet Liberty City. Mert a GTA V miatt újra felébredt az érdeklődésem a sorozat iránt, és gondoltam, ha már kihagytam a 4. részt, ideje lenne pótolni. Ezért voltam olyan kedves, és adtam neki még egy esélyt. Rákerestem az interneten fórumokon, hogy mégis mi lehet a gond. (PGO-n is próbáltam, de a topikja túl hosszú és nem lehet normálisan rákeresni konkrét szövegrészekre. :C ) Rátaláltam egy hozzászólásra, amiben szépen leírták, mitől van ez (naná, hogy a live! miatt, ami a Sátán kreálmánya), és mellékeltek egy számomra szívet melengető fájlnevű kis csomagot: „xliveLESS”. MUHAHAHAHA! Ennek tartalmát bemásoltam, és így végre éjfél után játszhattam is a GTA IV-gyel.

Na most én kb. olyan este 7-kor kezdtem el tölteni a játékot, és olyan 10-re jött le…

Nem mellesleg a Warhammer 40000 DoW 2-vel a mai napig nem tudok játszani, mert steamen vettem, de Windows Live! kéne neki. Igen ám, de XP-m van még a nagy gépen, ami magyar nyelvű, így a Live! fix nem telepíthető. LOL?

Tehát gyakorlatilag eljött az idő, amikor veszel egy játékot, megtiszteled a fejlesztőket, hogy kiadod a pénzed az amúgy biztosan jó termékükért, de ők pofán röhögnek és megszívatnak ilyen szarszemét megoldásokkal. Melyeket elvileg a kalózok ellen találtak ki, akik 1-2 nap alatt biztosan feltörik a játékot és ha illegálisan szerzed be, azonnal használhatod is telepítés után. Megéri vásárolni?

Nem tudom, a GTA IV-hez hasonló esetek után mindig elgondolkodom. Ha van hozzá program, amivel megoldható, hogy induljon a játék, miért nem mellékelik legálisan hozzá, mikor megvettem azt? Vagy miért nem találnak ki valami olyan védelmet, rendszert, ami nem szopatja meg a játékosokat? Vagy miért nem teszik elérhetővé a Windows Live!-t errefelé is, egységesen, a világon mindenütt? Tudom, azért, hogy átverjenek.

Ez a hozzáállás szar. Nemcsak a játékosokkal van a probléma, akik letöltenek. Az ilyen fejlesztőkkel/kiadókkal is, akik így próbálják védeni termékeiket. Pedig ez hülyeség, mert feltörhetetlen, kikerülhetetlen védelem nincs.

Persze, hogy nem veszek GTA IV-et 12990 Ft-ért, de amint levitték az árát, rögtön lecsaptam rá. Vagyis: elérhető áron kellene kínálni a játékokat, vagy pedig olyat kell alkotni, amire az ember nyugodt szívvel ad ki ennyi pénzt (manapság nincs ilyen). De még ennyi pénzért is: ha én megvettem azt a szaros programot, akkor had legyen már az az ENYÉM. Had csináljak vele, amit akarok, de legalábbis had telepítsem annyiszor, ahányszor akarom és ami a legfontosabb: ha felmászott a winchesteremre, akkor had játsszak vele azonnal. Szerintem ez lenne a tisztességes, nem pedig az, hogy órákig regisztráltat ezen és azon a szar honlapon, meg azt fürkészi, hogy a kiadott pénzedért vajon nem csaltál-e valahol…

Természetesen érthető, hogy mindkét tábor (alkotó és befogadó) bizalma megingott már jó régen ezért és amazért. De ha már a játékosoktól elvárják, hogy játékot VEGYENEK és ne lopjanak, akkor úgy gondolom, a készítőktől is elvárható, hogy azt a programot valóban megkapják és ne csak névlegesen legyen az övéké. És itt nem a digitális vs. dobozos vásárlás ellentétéről van szó, mert dobozos verziók esetében is sokszor kell értelmetlen regisztrációs mizériát átélni. De ez már a következő bejegyzésem témája. Ennyi volt mára gyerekek, szép álmokat. IKszdé.