Hogyan is kezdjem. Kevés olyan film van, amin elkezdek gondolkodni, miután vége lett. Egyszerűen beássa magát az ember tudatába a film. Ebből a pár mondatból le lehet fűzni azonnal, hogy nekem tetszett a film. Annyira, hogy az egyik kedvencem lett szinte azonnal.



Történet

Előfodrulhat, hogy van benne spoiler. Írás közben próbáltam elkerülni.


Azzal nincs gond. Az ember végig izgulni fog a cselekményen az fix, nincs benne üresjárat, a színészek nagyszerűen játszanak, főképp Sharlto Copley, akinek ez az első igazi filmje, ugyanis a District 9 előtt mindössze egy hat perces rövidfilmben volt jelen. De akkor térjünk is a történet fonalára.

Szóval egy űrhajó érkezett a földre, ami csak ott lebegett több napig, amikor az emberek végül behatoltak a gépbe. Nem számítottak arra, amit ott fognak látni, közel egymillió idegen lény éhezett és szenvedett a hajó belsejében. Később a kormány leszállította őket a földre, Johannesburg mellé egy táborba Dél Afrikában, mivel az űrhajó ezen a földrészen állt mozdulatlanul a levegőben. A körzet neve kilences lett.



Ez volt 28 éve, ugyanis annyi ideje vannak már itt. A 9-es körzet, meg inkább már nyomortanyává vált. Bűnüldözés ott is tanyát vert és ezt a nigériai gengszterek ki is használták, üzletelnek az idegenekkel fegyverért cserében, de nem sokat ér egyenlőre nekik, mivel a fegyver csak az idegen DNS-el lehet használni.
Itt kapcsolódik be a történet főszereplője Wikus Van De Merwe, MNU egyik embere, aki megkapja azt a nagyszabású tervet, hogy áttelepítsék a közel 1.8 millió idegen lényt a 10-es körzetbe, mivel gyakori a lázadások itt Johannesburg-ben az idegen entitások miatt. Aláírást kell szereznie tőlük, hogy beleegyezzenek a kitelepítésbe.
A történet innen indul be, ugyanis az egyik lény bungalójában talál egy fura hengert, ami egy folyadékot lő ki az arcába, de eleinte nem is foglalkozik vele, csak letörli magáról. Később döbben rá, hogy a folyadék megváltoztatta a DNS-t és elkezdet mutálódni, változni. Eleinte csak a keze. Az MNU azonnal kísérletezni kezd rajta, mivel ő az első olyan ember, aki befogadta az idegen DNS-t a testébe és így használni tudja az idegen technológiát is. Wikus-nak menekülni kell, majd elhatározza, hogy az idegen lények segítségét kéri, hátha vissza tudják fordítani a folyamatot. Sietnie kell, mivel nincs sok ideje, gyorsan mutálódik és az MNU is a nyomában jár, hogy ízekre szedjék.

Még így is sok dolgot kihagytam, ez csak egy ízelítő akar lenni. Nem akarok semmit lelőni belőle, mivel tényleg nagyon ott van a film.



Elemzés


Hihetetlen, hogy mire volt képes Neill Blomkamp. Mindössze a film $30 millióból készült és már az első hétvégén $37 milliót szedett össze. Az igaz, hogy nagy marketing kampányt kapott, így az is rájátszott a sikerre. Peter Jackson most a producerek között ténfergett és jól tette, mivel ezt a filmet nehezen fogjuk elfelejteni.

Megkell hagyni, ahhoz képes, hogy kevés pénzből hozták létre, nagyon szép és élethű CGI van benne. Nagyon jók, lényekről meg már nem is beszélek. Mintha tényleg ott lennének, hihetetlen életűek. Máig gondolkozok rajta, hogy hogyan csinálták. Bábus megoldás elvetve, talán CGI-vel, de iszonyat élethűek, persze néhol látni rajtuk, hogy ezek csupán csak nullák és egyesek. Végül is arra jutottam, hogy a bábut keverték a CGI-vel és néhol csak CGI-t használtak.
Szóval, aki megnézésre adja a fejét látványban nem lesz panasza. Most szólok, hogy a film igen véres, néhol nagyon durva jelenetek vannak. Szétrobbanó emberek, lerobbanó végtagok, fej letépés, van itt minden. Erre a durvaságokra nem nagyon számítottam, de nagyon bejött.



Ahhoz képest, hogy a lények elég furán néznek ki, direkt nem azt írom, hogy csúnyák, ocsmányak, mert szerintem nem azok. Szóval, meg fogjuk kedvelni, őket. Nekem főképp a kicsi gyerek lény tetszett, mert hiába volt idegen, ugyan azokat a jellegzetességeket hordozta magán mint egy emberi gyermek. Ártatlan, kíváncsi, félénk és szerintem még aranyos is volt.

Igen, itt a filmben a negatív szerep nem a látogatóké, hanem a miénk, emberekké. Itt bizony mi vagyunk a gonoszak. Hogy ha valamit nem értünk, vagy félünk tőle, félünk az ismeretlentől, akkor azt elpusztítjuk, megkínozzuk vagy kisajátítjuk. A filmben egész végig erősen ott van a társadalomkritika bizony. Azért is nagyon ott van a film az agyamban. Megfertőzött. Engem lenyűgözött. Ez a legjobb film ebben az évben nekem. Mindenben megállja a helyét. Sci-fi elemek, véres jelenetek (horror rajongó vagyok), a film mondandója, effect-ek, a riportszerű filmezés (Surf’s Up!-nál is nagyon bejött). Szóval, kíváncsi vagyok, hogy lesz e film, ami legyűri a District 9-et. Az egyik nagy esélyes a James Cameron konyhájában készülő Avatar lesz. A trailer nagyon meggyőző volt.

Egy valamit tudok üzenni minden embernek: NE HAGYD KI!