• A Netflix LMBTQ-tartalomnak címkézte a Jeffrey Dahmerről szóló sorozatot a meleg áldozatok miatt
  • A homoszexuális közösség méltatlan reprezentációnak gondolja a címkét, ami azóta lekerült
  • Az egyik áldozat testvére szerint tragédiából húznak hasznot az alkotók
  • Szerinte meg kellett volna keresniük az érintetteket és pénzzel támogatni az áldozatok gyerekeit

A Netflix legfelkapottabb sorozata jelenleg a hírhedt sorozatgyilkos, Jeffrey Dahmer szörnyű tetteit feldolgozó miniszéria. Mint az várható volt, sok néző a durva képsorokat kifogásolta, de akadnak más viták is a mű kapcsán. A Netflix bizonyos hívószavakat és címkéket társít valamennyi produkciójához, például külön kiemeli, ha LMBTQ-közösséghez tartozó személy az adott történet egyik főhőse. Mivel Dahmer áldozatainak többsége homoszexuális volt, a Szörnyeteg is megkapta az LMBTQ-tartalom címkéjét. A meleg közösség azonban nehezményezi a választást: nem ilyen fénytörésű reprezentációt tart kívánatosnak, amikor érdemes kiemelni a sorozat homoszexuális vonatkozását. Noha a szolgáltató nem adott ki hivatalos közleményt az ügy kapcsán, úgy tűnik hamar reagált a kritikákra, immár nem szerepel az LMBTQ címke a sorozat adatlapján.

mv5botfkyti1ywqtowu4mi00mzu5ltkzywmtyja2nwe4odgzzwm4xkeyxkfqcgdeqxvymtexnjq1ndk1v1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Az áldozatok rokonai

Az sem érhette váratlanul az alkotókat, gyakran előfordul a valós eseményeket feldolgozó műveknél, hogy a szereplők nem szívesen látják saját magukat és személyes történetüket a képernyőn. Ezúttal Rita Isbell, Dahmer egyik áldozatának testvére emelte fel a hangját, az ő tanúvallomását ugyanis megidézték a készítők az egyik jelenetben. „A sorozat kapcsán zavarba jöttem. Különösen saját magam láttán, amikor megjelent a nevem a képernyőn és az a nő [az őt alakító színésznő] pontosan azt mondta, amit én is. Ha nem tudnám az igazat, azt gondoltam volna, hogy én vagyok. A haja olyan volt, mint az enyém, ugyanazt a ruhát hordta. Ezért újra átéltem az egészet, ez visszahozta mindazt, amit akkor éreztem” – nyilatkozta Isbell a The Hollywood Reporter hasábjain. Alább láthatjátok az ominózus jelenetet.

Az érintett elmondta, hogy a Netflix nem kereste meg őt, majd szenzációhajhász produkciónak minősítette a sorozatot, amiért a tragikus eseményekből sikert farag. „Szerintem a Netflixnek meg kellett volna kérdeznie minket, hogy nem bánjuk-e vagy hogyan éreznénk magunkat, ha elkészítenék [a szériát]. Semmit nem kérdeztek tőlem. Egyszerűen megcsinálták. Azt még meg tudnám érteni, ha a pénz egy részét az áldozatok gyerekeinek adnák. Nekik vannak gyerekeik és unokáik. Ha a produkció valamilyen módon segítette volna őket, nem hatna olyan durva és érzéketlen dolognak. Szomorú, hogy egyszerűen csak hasznot húznak ebből a tragédiából. Ez csak kapzsiság.”

Szerintetek szabad tragikus eseményeket vagy valós történeteket az érintettek megkeresése nélkül feldolgozni? Mit gondoltok a Netflix címkéiről és a fenti esetről? Írjátok meg kommentben!