Azon szerencsés fiatalok közé tartozom, akik még abban a világban nőttek fel, mikor a szülők nem szörnyülködtek a számítógépes játékok térhódításán. Sőt, mi több! Édesanyámat hajlamos volt beszippantani a Prince of Persia, de amikor szabaddá vált a gép, akkor végre enyém lett a Stunts vagy a Winter Challenge a teljes valójában. Na jó, ennyire azért nem fogok elkanyarodni, csak arra akartam kilyukadni, hogy még akkor is csak nagyapám szívta kicsit a fogát, amikor büszkén mutogattam neki a Carmageddon minden csodáját. Természetesen egy ilyen világban nem lehetett megállás, az autós játékok szeretete előbb-utóbb elvezetett engem a Death Rally felé is, játszottam az Interstate ’76 pusztáin, de a Destruction Derby sem volt tőlem idegen. Később a Flatout 2 jelentette az etalont, manapság viszont a Wreckfest szolgáltat alternatívát a zúzásra. Hogy miért pont ezeket a játékokat emlegetem most fel nektek? Azért, mert az augusztusi teljes játékunk szinte mindegyikből tartalmaz egy kis elemet. Lesz itt törés-zúzás, lesznek különböző felvehető bónuszképességek és pajzsok, de nem lesz hiány a fej-fej melletti küzdelemből sem. Ha szeretnétek egy jót mókázni, akár szólóban, akár a barátaitokkal, akkor mindenképp megérdemel egy próbát a Gamepires 2013-ban megjelent játéka. 

GYORS SZÓRAKOZÁS

Azt hiszem, mindannyian szeretjük azokat a játékokat, amelyek egy gyors és rövid, de intenzív élménnyel egy kis időre el tudják feledtetni a hétköznapok gondjait, vagy csak éppen időhiányunk miatt nem tudunk bonyolult történetvezetéssel rendelkező játék mellé leülni. A GGE nem árul zsákbamacskát, nem akar felesleges információkkal traktálni, azonnal belekezdhetünk egy kampányba, játszhatunk gyors versenyt, sőt, a saját beállításaink alapján szinte bármilyen futamot. Ami miatt azonban érdemes foglalkozni a kampánnyal, az a választható autók, pályák és fejlesztések megszerzése. Minden futamon, ahol legalább a dobogó harmadik fokát megcsípjük, kioldunk mindenből egy újat, így gyarapíthatjuk a fegyverarzenálunkat és gépparkunkat. Az elemeket aztán megfelelő pénzösszeg fejében meg is vásárolhatjuk és felszerelhetjük a kasztnin. Nagyon ötletes és sokszor odafigyelést igénylő mellékküldetéseket is kapunk, amik irányulhatnak egy konkrét ellenfél likvidálására, bizonyos mennyiségű bónuszpénz összegyűjtésére, de akár csak annyi is lehet az egész, hogy minden körben elsőként haladjunk át a célvonalon. Zsíros jutalom jár mindegyikért, ezért sejthető, hogy nem olyan egyszerű mindet megcsinálni, mint ahogy le van ide írva. Az autókra is érdemes kitérni, mivel mindegyik elég részletes ahhoz, hogy felismerhessük bennük a valódi autómárkákat.

A hivatalos nevek használatának jogát nem szerezték meg a fejlesztők, de a GTA-epizódokból ismert stílusban fantázianeveket viselnek a négykerekűek (már amelyiknek négy van, ugye Defiant Regale?). A választék szintén nem mondható aprónak, alaphelyzetben 21 autót tudunk kioldani, de a nagyon tartalmas DLC csomagok megvásárlásával még bővíthetjük a kínálatot.

MINDEN CSAVAR SZÁMÍT

A kampány során ne hanyagoljuk el a fejlesztéseket! Sok esetben nem feltétlenül éri meg rögtön új autót vásárolni, ameddig lehet, húzzuk fel a meglévő vas tulajdonságait. Kicsit jobb motor, egy bikább páncélzat vagy egy jobb fékrendszer sokat javíthat a strapabíráson és a menettulajdonságokon. Könnyen lehet, hogy az eggyel drágább autó nem mindenben lesz olyan jó, mint ami már ott áll a garázsban, és ahelyett, hogy spórolnánk a pénzt, csak megfosztjuk magunkat a nyerési esélyektől. Persze el fog jönni az a pont, hogy már mindez nem számít, de az elején nagyon oda kell figyelni, mert néha a pár dollárt kóstáló javítási költség is tud fájni, ha nem párosul mellé kielégítő versenyeredmény. Ha ezt az egyszerű mechanizmust követjük, akkor nem lesz semmi gondunk, és nem is szabad megijedni magától a menütől sem, mert végtelen egyszerűen telepíthetőek a módosítások, a Bugbear fémjelezte Flatout-játékokban használatos rendszer lehet a legjobb példa erre. A fegyverek más-más tulajdonságokkal rendelkeznek, valamelyik inkább a közelharcban jeleskedik, de a géppuskák gyakorlatilag bárkit szétszednek, ha ki tudjuk használni az adott pillanatot. A kedvencem a hátrafelé is tüzelni képes shotgun és a vaktában hátraküldött áldás közben megjelenő ölési bónusz felirat. Igen, a játék magyar felirattal is rendelkezik, szóval, ha valaki nem ismer idegen nyelveket, az sem jelent akadályt a szórakozásban. Azért a későbbiekben tessék legalább egyet megismerni, és levizsgázni belőle! A lőszert verseny közben vehetjük fel a különböző méretű csomagokkal, de ritka az olyan eset, amikor csak kattog a fegyver a ravasz meghúzásakor. Nekem persze sikerült ezt is elérnem.

TÖBBEN JOBB

Mint minden hónapban, érdemes azért mindenkinek elgondolkodnia, hogy ne csak egy lapszámot vásároljon meg az aktuális Guruból: amikor pl. ilyen teljes játék van, mint a Gas Guzzlers Extreme, akkor különösen ajánlott megajándékozni ismerőseinket egy-egy extra példánnyal. A játékhoz a mai napig vannak benépesítésre váró, működő dedikált szerverek, hogy pár lőszert kioszthassunk szeretteink körében (ok, ez furán hangzik így megfogalmazva). A Steam teljesítmények megrögzött vadászai is örömüket lelhetik majd a játékban, mert nem kevesebb, mint 105 darabot szerezhetnek meg maguknak. Kifejezetten a többjátékos módot érintőek is sokan vannak, tehát elengedhetetlen, hogy társakat találjatok a versenyek teljesítéséhez.

Az irányítás számomra mindig is egy fontos pontja bármely autós programnak. Az autók kezelése nagyon kézreálló, kellemes és könnyed vezetési élményt nyújt. Bátran nekivághatunk egy szimpla billentyűzettel is, de a játék a kontrollereket is teljes mértékben támogatja. Ez már csak azért sem meglepő, mert jó pár évvel a PC-s megjelenés után, 2016-ban Xbox One-ra is elérhető lett a játék, sőt idén várható a PS4-es verzió is. Erre csak egy igazi magyarázat létezhet, méghozzá az, hogy egyszerűen igény volt a műfajra és a pörgős autós akcióra konzolokon is. Nem is csoda, hogy a Codemasters idén bedobta az Onrusht (lásd a 2018/06-os Gurut), mint agyatlan száguldozós alternatívát.

RAKJ RÁ MÉG EGY LAPÁTTAL

A játékmódok és alkalmazható fegyverek tárháza bővíthető letölthető tartalmakkal is, amiből kettő érhető el. Sajnos a PC-s játékosoknak külön lehet csak megvásárolni a Full Metal Frenzy és Full Metal Zombie csomagokat. Mivel az a cél, hogy kedvet csináljunk nektek a játékhoz, ezért engedjétek meg, hogy ajánlásomban a zombis pakk felé húzzon a szívem. Nagyon élvezetes arénaszerű pályán kell zombik és mindenféle szörnyek hullámait kibírnunk, akár hét barátunkkal együtt, vagy a gép irányította társakkal. Egyszerűen rendkívül élvezetes, de mivel sok kört kell kibírni, kicsit hosszadalmasabb is a normál játékmódoknál. Ezenfelül az új skineken túl két játékmód is üti a markunkat, de az elérhető 3 DLC-s autóból csak az egyik van ebben a csomagban. Mindazonáltal, ha irtóztok a zombiktól és hasonló undormányoktól, akkor is tökéletesen élvezhető és jó szórakozást ígérő játék a Gas Guzzlers Extreme. Őszintén reméljük, hogy sikerült a nyári iskolaszünet maradék részére, vagy a szabadságotokba néhány jól átmulatott órát csempészni a Guru elolvasása mellett!

KÓDBEVÁLTÁS

A tartalomjegyzéknél lévő matricán található matricára nyomtatott kódsorokat nem a Steamen kell felhasználni, hanem a PC Guru Online kódbeváltó oldalán. Ehhez mindössze egy ingyenes regisztrációra van szükség, majd a belépést követően el kell navigálni a kódbeváltás oldalra, ott be kell ütni matricán található kódot, az eredmény pedig egy Steam-kód lesz, amit már beválthattok a Valve áruházában.

A matricán található kódot csak egyszer lehet felhasználni, de összesen tízszer lehet megpróbálni a beváltást, így ha elgépelsz egy karaktert, akkor sem kell félned, nem fog eltűnni a teljes játékod. Ha mind a tíz alkalommal hibás kódot adsz meg, a rendszer 24 órára letiltja a kódbeváltás funkciót, úgyhogy csakóvatosan! Ha problémát okozna a kódbeváltás, olvasd el a Kódbeváltás tudástárunkat a PC Guru Online-on!

AZ AUGUSZTUSI PC GURU AUGUSZTUS 16-TÓL KAPHATÓ
AZ ÚJSÁGOSOKNÁL ÉS A HIPERMARKETEKBEN.

coverpcguru1808.jpg