• A szenátus és a képviselőház megszavazta az internetes magánéletet védő törvény eltörlését
  • Már csak Donald Trump aláírása hiányzik
  • Biztos alá fogja írni
  • Ezután a szolgáltatók a felhasználók böngészési előzményeit begyűjthetik és eladhatják

Még Barack Obama vezette be azt a törvényt, ami meggátolta az Egyesült Államok területén lévő internetszolgáltatókat abban, hogy begyűjtsék és értékesítsék partnereiknek a felhasználóik böngészési előzményeit. Nos, ez a törvény már nem sokáig lesz érvényben, merthogy a szenátus és a képviselőház megszavazta az eltörlését, egyedül az elnök, Donald Trump aláírása hiányzik. És mindenki biztosra veszi, hogy alákanyarítja.

Ha ez megtörténik, akkor tulajdonképpen az USA-ban működő internetes szolgáltatók mindent tudni fognak a felhasználóikról, a zoknijuk színétől kezdve az apjuk kedvenc kalapácsának márkájáig, és ezeket az adatokat szabadon eladhatják más cégeknek vagy magának a kormánynak, ami nyilván ott fog állni az adatokért tülekedők sorában.

Természetesen mindezt csak az Államok területén tehetik meg, ráadásul azért néhány óvintézkedést maga a felhasználó is tehet. VPN-nel vagy Torral (néha plusz költségek árán) titkosíthatja a böngészési adatait, illetve a titkosított (https:// kezdetű, a böngésző által biztonságosnak minősített) oldalakon közzétett bejegyzéseket sem láthatják a szolgáltatók, csak azt tudják mérni, mennyi időt tölt el ott a delikvens.

Nem meglepő módon az amerikaiaknak nem igazán tetszik a döntés, és a Search Internet History nevű oldalon gyűjtést indítottak azzal a céllal, hogy felvásárolják a törvényt eltörlő politikusok böngészési adatait, majd azt közzé tegyék. Hátha így megérzik döntésük súlyát.

internet-privacy.jpg