Őszintén megmondom, a különféle videojátékok alapján írt könyvek valahogy sosem álltak túl közel hozzám. Eleinte, amikor elkezdtek beszivárogni Magyarországra, még érdeklődve néztem őket, de sajnos hamar meg kellett állapítanom, hogy a legtöbbnek nem én vagyok a célcsoportja. Kíváncsiságból persze beleolvastam párba, de úgy istenigazából egyik sem tudott a szívemhez nőni.

Ennek ellenére, mikor az Ubisoft bejelentette, hogy a The Division 2 megjelenése után nem sokkal kiadnak majd egy regényt is, mely a program világban játszódik, egyből felkaptam a fejem. Egyrészt azért, mert szerintem a The Division játékok háttérvilága kellően mély és érdekes ahhoz, hogy egy regény alapjául is szolgálhasson, másrészt pedig azért, mert a Broken Dawn címen érkező könyv szerzője ugyanaz az Alex Irvine, akinek a 2016-os, fiktív túlélési kézikönyvbe oltott fiktív naplót, a New York Collapse-t, is köszönhetjük. De vajon ennyi elég az üdvösséghez?

Mielőtt tovább mennénk, szeretném jelezni, hogy maga a cikk sajnos enyhén spoileres lesz, említésre kerülnek benne valamilyen szinten a The Division, a The Division 2, a New York Collapse és a Broken Dawn eseményei egyaránt.

broken-dawn-irl-01.jpg

Irány a természet!

A Broken Dawn lényegében a New York Collapse közvetlen folytatása, mely egyben amolyan átvezetőként is szolgál a The Division és a The Division 2 között. Ennek megfelelően a cselekménye is New York gatyába rázása és Washington D.C. szétesése között játszódik, az események középpontjában pedig az az April Kelleher áll, akit a New York Collapse-ből is megismerhettünk. Érdekesség, hogy April sztorijának egyes elemei már az első The Divisionben is fellelhetőek. A Missing Person: Noble Squadban például láthatjuk, ahogy a Division egyik ügynöke megmenti a Rikers banda fogságából, New Yorkban szétszórva pedig több ECHO is található, melyeken ő is szerepel. Az egyik ilyen felvételen még a játék főgonoszával, a renegát ügynök Aaron Keenerrel is összefut.

April sztorija amúgy is egy kifejezetten érdekes része a The Division világának. A férjét a szeme láttára lőtték agyon a Dollár Influenza kitörésekor, neki pedig innentől kezdve egyedül kellett boldogulnia a szétesőfélben lévő Manhattan mélyén. A New York Collapse azt követte végig, ahogy Aprilból egy harcedzett, némileg paranoiás túlélő lesz, a Broken Dawn pedig ott veszi fel a fonalat, ahol az elődje abbahagyta.

April továbbra is azt kutatja, hogy kik és miért ölték meg a férjét, azonban rá kell jönnie, hogy kérdéseire a válaszok nem New Yorkban, hanem messze a manhattani karanténon túl lapulnak. Épp ezért kénytelen maga mögött hagyni a várost, és nekivágni a szétesett Amerikának, azonban fogalma sincs róla, hogy mi várja a kormányerők blokádján túl. Vajon kiben bízhat, és ki az, aki kész hátba döfni egy zacskó dohányért vagy akár csak pár konzervért? Rajta kívül főszerephez jut még a Division két ügynöke is: Aurelio Diaz, aki két gyermekét hagyta hátra Washingtonban, mikor New Yorkba rendelték, és Ike Ronson, aki az USA kormánya helyett már egy rejtélyes csoportosulás érdekeit szolgálja.

Ami April mellett még kifejezetten tetszett a karakterekfelhozatalban, az a főgonoszként funkcionáló Ike Ronson alakja. Bár a cselekmény során többször is megbizonyosodhatunk róla, hogy Ronson már elég messze távolodott a Division szellemiségétől, és már egyáltalán nem a régi USA újjáépítése a célja, a renegát ügynök korántsem válik egy vérszomjas vadállattá, aki csak a hecc kedvéért öl. Sőt, a cselekmény során többször is segít a kormányerőknek vagy az egyszerű civileknek,hiszen alapvetően az ő célja is a rend helyreállítása, csak épp már egy másik vezetőség alatt.

Amikor a társadalom elbukik, mi felemelkedünk

A Broken Dawn legerősebb pontja egyértelműen a hangulata. A regény nagy része a vírus kitöréséből épp csak éledező amerikai tájakon játszódik, ahol a kezdeti káosz és anarchia után a túlélők próbálnak valamiféle társadalmat kialakítani. Kifejezetten érdekes volt például látni, hogy a nagyvárosoktól távol, vidéken hogy boldogulnak az emberek ezzel az új, áram és technológia nélküli világgal, ahogy az is jó húzás volt a szerző részéről, hogy a cselekmény jó részét a játékokból ismerős két városon kívülre helyezte.

Persze azért mind New York, mind Washington visszaköszön a regény lapjain, de a hangsúly mégse ezeken van, hanem a kettő között elterülő senkiföldjén, ahol a JTF konvojai mellett jól megférnek az amish kereskedők szekerei és az Erie-csatornán utazó tutajosok egyaránt.  További érdekesség, hogy a regényben azért a játékokból ismerős helyszínek és frakciók is felbukkannak. Rögtön az első fejezet például a manhattani Sötét Zónában kezd, de szó lesz még ezen kívül a Castle és a Theater településekről Washingtonban, előkerül a True Sons is, valamint a regénynek hála kicsit talán alaposabban is megismerkedhetünk a Black Tusk mögött álló erők múltjával, céljaival és terveivel egyaránt.

Amit viszont határozottan sajnáltam ennek kapcsán, az a különböző kütyük és csúcstechnológiás felszerelések hiánya volt. Persze az ügynököket itt is támogatja ISAC, de ezen túl semmi sem köszön vissza a játékokból. Nincsen például seeker mine, drón és semmi más ehhez hasonló felszerelés, és ennek köszönhetően a szöveg olvasása során nem igazán jön át a Division ügynökök hatalmas technikai fölénye, ami azért a játékokban még tetten érhető. 

A másik negatívum, ami felmerült a regény olvasása során, az a sztori lezárása. Bár a két játék közötti átvezető szerepet a Broken Dawn jelenleg is tökéletesen betölti, a végén valahogy túl sok kérdés marad nyitva, sőt, igazából a cselekmény során felvetett fontosabb problémák egyikére sem kapunk kielégítő választ. Mintha nem is önálló regényt olvasnánk, csak egy hosszabb felvezetést a The Division 2 előtt.

Kötelező olvasmány?

Mindent összevetve a Broken Dawn szerintem elsősorban a The Division játékok rajongóinak lehet érdekes olvasmány. Bár akcióregényként önmagában is úgy-ahogy megállja a helyét, közben igen erősen épít a The Division és a The Division 2 sztorijának az ismeretére, emiatt pedig olvasás közben lehet egyfajta hiányérzetünk, ha nem ismerjük a Massive Entertainment alkotásait.

Illetve még egy jó tanács a végére: a könyv sajnos (még) nem jelent meg magyarul, ezért egy erős közepes angol nyelvtudásra mindenféleképp szükség lehet, ha valaki bele akar vágni.