Már nem kell sokat aludni az év egyik legjobban várt túlélőhorrorjának a debütálásáig: jövő hét pénteken érkezik a Resident Evil 3 remake-je, ami a zombikkal és más mutánsokkal teli Raccoon Citybe kalauzolja el a játékosokat. De vajon hogyan fajultak idáig a dolgok? Honnan kerültek elő az élőholtak, hogyan fertőzték meg az egész várost, és mi köze van a járványhoz a környéken számtalan üzemet működtető Umbrella Corporationnek?

Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg jelen cikkünkben, mely segít kicsit feleleveníteni a Resident Evil háttértörténetét, mielőtt jövő hét pénteken újra belevethetjük magunkat a zombihörgéstől hangos éjszakába.  Figyelem! A cikk témájából adódóan a Resident Evil, Resident Evil 2 és Resident Evil Zero történetével kapcsolatos spoilereket tartalmaz, ennek a tudatában olvassatok tovább!

resi-3-tortenet-header-01.jpg

Miért pont Raccoon City?

Az első három (illetve négy, ha a kicsit később megjelent Resident Evil Zerót is idevesszük) Resident Evil-játék története egy fiktív amerikai városban, Raccoon Cityben játszódik. Hogy ez a város pontosan hol található, azt a készítők nem kötik az orrunkra, mindenesetre a hivatalos források szerint valahol az USA közép-nyugati részén, azaz Ohio, Kansas és a kanadai határ között kell keresni. A város a hegységeiről, erdőségeiről és nem utolsósorban egzotikus gyógynövényeiről híres Arklay megye legnagyobb települése, egyben pedig a gyógyszeripari óriás, az Umbrella Corporation, központja is.

Raccoon City alsó hangon is rengeteget köszönhet ennek a cégnek: gazdasága az 1960-as években lendült fel igazán, mikor az Umbrella megérkezett a városba, a vállalat pedig az évek folyamán rengeteg pénzt pumpált a hely felvirágoztatásába. Hozzájuk köthető a metrórendszer kiépítése, a város legnagyobb kórházának finanszírozása és egy különleges, gyorsreagálású rendfenntartó szervezet, a S.T.A.R.S. megalapítása is.

resi-3-tortenet-02.jpg

A felszín alatt azonban az Umbrella céljai már egyáltalán nem ilyen nemesek. Az 1960-as évektől kezdve a cég egy sor titkos laboratóriumot épített ki a Raccoon City mellett található Arklay hegységben, melyekben tudósaik különféle biofegyverekkel, egész pontosan a T-vírussal és a G-vírussal kísérleteztek. És bár ezek a kísérletek évtizedekig gond nélkül zajlottak, ilyen komoly tétek mellett a katasztrófához bőven elég, ha az ember csak egyszer hibázik. Ez a hiba pedig végül 1998. május 11-én következett be, így ez volt az a nap, mikor Raccoon City sorsa megpecsételődött…

resi-3-tortenet-03.jpg

A pióca nem játék

A katasztrofális események láncolatát egy Queen Leech (avagy Pióca Királynő, ha ragaszkodunk a magyar fordításhoz) néven emlegetett, öntudatra ébredt biofegyver indította el 1998 májusában. Ez a lény volt az Umbrella egyik alapítójának, Dr. James Marcusnak, az utolsó teremtménye, amit a doktor nem sokkal azelőtt alkotott meg, hogy egy belsős hatalomátvétel során meggyilkolták. A gyilkosok nem törődtek sokat a szörnyeteggel, egyszerűen csak kidobták a doktor hullája mellé, ezzel pedig igencsak komoly hibát követtek el.

A Queen Leech ugyanis felemésztette Dr. Marcus testét, megszerezve a férfi minden emlékét és a személyiségét is, nem sokkal később pedig már úgy kezdett saját magára tekinteni, mint a doktor egy reinkarnációjára, akinek a feladata megbosszulni önmaga halálát. Ez a bosszú végül egy szabotázsakcióban csúcsosodott ki, melynek eredményeképp az Umbrella egyik titkos laborjának teljes személyzete megfertőződött a T-vírussal és zombivá változott. A Queen Leech azonban nem örülhetett sokáig: nem sokkal a szabotázs után Rebecca Chamber és Billy Coen végeztek vele.

resi-3-tortenet-04.jpg

A kúria, ahol minden elkezdődött

A Queen Leech halála viszont nem vetett véget a krízisnek: a lény szabotázsakciójának hála az Umbrella egyik titkos laborja még mindig tömve volt zombikkal és más mutánsokkal. Az élőholt személyzet természetesen már nem tudta fenntartani a labor rendjét, így pedig néhány T-vírussal megfertőzött dobermann kijutott az Arklay hegység vadonjába, és mivel a környék a helyiek és a turisták között egyaránt közkedvelt kirándulóhelynek számított, nem kellett sokat várni az első holttestek felbukkanására sem.

A fertőzöttek első áldozatát május 20-án találták meg, Raccoon City Cedar nevű elővárosában: a fiatal nő brutálisan megcsonkított hulláját a Márvány folyó sodorta le a hegyekből. Az első hullát pedig hamarosan követte a többi, és július közepéig összesen húsz embert halt bele a zombitámadásokba: Raccoon City tizenhárom lakosával a saját házukban végeztek, míg hét turistát az Arklay hegységben téptek szét az élőholtak. A rendőrök a csonkítások miatt egy sátánista szektára gyanakodtak, azonban az ügyben ezen túl nem történt semmi előrelépés, ezért azt július 9-én átadták a S.T.A.R.S.-nak.

resi-3-tortenet-05.jpg

A S.T.A.R.S. július 23-án először a Bravo kódjelű csapatát küldte az esetek kivizsgálására, de a kommandósok helikoptere rövid úton meghibásodott és lezuhant, így megmentésükre kiküldték az Alfa csapatot, melynek tagja volt az első Resident Evil két főhőse, Chris Redfield és Jill Valentine, valamint velük tartott Albert Wesker, a S.T.A.R.S. vezetője is. Az Alfa csapat hamar megtalálta kollegáik lezuhant helikopterét és az Umbrella titkos laboratóriuma fölé épült kúriát is, azonban kiderült, hogy felültették őket, méghozzá maga Wesker, aki kettősügynökként az Umbrellának dolgozott.

Az Umbrella terve meglehetősen egyszerű volt. A S.T.A.R.S. embereit akarták felhasználni a fertőzöttekkel tömött laboratórium megsemmisítésére, egyben pedig a saját teremtményeik képességeit is le akarták tesztelni, hogy lássák, mire mennek a speciálisan kiképzett és felszerelt kommandósok ellen. Ez az elképzelés azonban csak részben vált be: a laboratórium ugyan megsemmisült, de az Alfa és a Bravo csapat több tagja is túlélte a bevetést, majd visszatért Raccoon Citybe.

resi-3-tortenet-06.jpg

Holtak hajnala

Noha az Umbrella a kapcsolatait kihasználva el tudta érni, hogy az Arklay-hegységben lejátszódó incidenst ne kössék hozzá, és végül a fertőzött labor is megsemmisült, ezzel Raccoon City megpróbáltatásai még nem értek véget, sőt csak ekkor kezdődtek el igazán. A környéken maradt ugyanis egy működő Umbrella-labor, a NEST, aminek a vezetője, Dr. William Birkin, el akarta árulni a céget. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, minél előbb be kellett fejeznie a G-vírussal kapcsolatos kutatásait, amit utána át akart adni a hadseregnek, ténykedése azonban nem maradt észrevétlen.

A felpörgetett kísérletek miatt ugyanis a NEST egyre több és több veszélyes hulladékot termelt, amit a személyzet már nem tudott biztonsággal kezelni, és így a veszélyes anyagok elkezdtek beszivárogni Raccoon City csatornarendszerébe. Ennek köszönhetően a város környékén sorra jelentek meg az újabb és újabb mutánsok, valamint a csatornában dolgozó munkások közül is egyre többen betegedtek meg rejtélyes tünetekkel. Az igazi kitörést azonban nem ez okozta, hanem amikor az Umbrella rájött, hogy miben mesterkedik Dr. Birkin, és megpróbálta lekapcsolni.

resi-3-tortenet-07.jpg

Mikor az Umbrella értesült arról, hogy a vezető tudósa szökni készül, azonnal kommandósokat küldött Birkin elfogására, akik szeptember 23-án éjfélkor be is hatoltak a NEST területére. Birkin tudta, hogy jönnek, de védekezni már nem maradt ideje, így a kommandósok rövid úton elkapták, lelőtték és elvették tőle a G-vírus és a T-vírus mintáit. Csakhogy ezzel még nem volt vége az incidensnek, Birkin ugyanis az utolsó pillanatban megfertőzte magát a G-vírussal és mutánsként az Umbrella emberei után eredt, majd végzett velük.

A közelharcban pedig megtörtént a katasztrófa, és a vírusmintákat tartalmazó tároló megsemmisült, megfertőzve a T-vírussal egy sor patkányt és Raccoon City legnagyobb ivóvíz-tárolóját is. Innentől kezdve nem volt megállás: szeptember 24-én és 25-én több ezer ember fertőződött meg az ivóvíztől, a helyzet pedig hamar katasztrofálissá fokozódott. Noha a Pentagon végül elrendelte a város kiürítését, nem sokkal később pedig a kijárási tilalmat és a statáriumot is bevezették, mindez azonban már túl későn történt: Raccoon Cityt elözönlötték a zombik és a mutánsok.

resi-3-tortenet-08.jpg

Kiút a városból

A Resident Evil 3 cselekménye pedig pontosan itt veszi fel a fonalat, mikor Raccoon City utcáin elszabadul a káosz. A Resident Evil 2 történetével párhuzamosan játszódó sztori főszereplője az a Jill Valentine, aki egyszer már túlélte a T-vírussal való találkozást az első Resident Evilben, most viszont újra szembe kell néznie a mutánsok hordájával, ha élve akarja elhagyni a várost. Azonban nem az élőholtak jelentik rá a legnagyobb veszélyt: a káoszt kihasználva az Umbrella is igyekszik elhallgattatni a laborjukat leleplező S.T.A.R.S. tagokat, méghozzá legújabb mutánsa, a Nemesis bevetésével…

Támogasd te is a PC Gurut!