Nagy volt a visszhang a múlt heti gamer csajos témát illetően. Hősiesen végigböngészve a kommenteket főként arra lettem figyelmes, hogy sokan az úgynevezett poserekről nyilvánítottatok negatív véleményt, vagyis az olyan nőkről, lányokról beszéltetek, akik pusztán divatból kapnak kontrollert a kezükbe, és voltaképpen semmi közük nincs a játékok végtelen univerzumához. Valóban nem egy ilyen csaj akad, akik főként MMOG-kel szórakoznak, vagy online mókában vesznek részt, hogy hallathassák a hangjukat. Ők azok, akik elhencegnek a barátaiknak azzal, hogy „gamerek”, csakhogy ez korántsem igaz. A cikk elkészítése közben szerettem volna elzárkózni ettől a rétegtől, és elszeparáltam az önmagukat valóban komoly játékosnak tartoktól. Így az ál-gamer lányokat szándékosan kihagytam mindként részből. Remélem, megértitek, miért így álltam kérdéshez.

A nagy számok törvénye

Most beszéljünk egy kicsit rólatok, olvasókról, akik nélkül nem élhet egyetlen (online) magazin sem! Egy cseppet sem reprezentatív (sic!) felmérés keretein belül feltettem tíz egyszerűnek tűnő, valójában azonban nagyon is nehezen megválaszolható kérdést az ország különböző pontjain élő megannyi gamer hölgynek. Érdekes és talán egyben meglepő is, hogy a kérdések túlnyomó többségére azonos, vagy igazán hasonló válaszok érkeztek -- például a válaszadók közül többen kihangsúlyozták, hogy nem tesznek különbséget férfi- vagy női játékos között.

Gamer girls - Fakanál helyett kontroller, 2. rész

1. Miért lesz egy csajból gamer? Egyáltalán mi teszi azzá?

A felmérésben részt vett lányok szerint az ok, amiért a gyengébbik nem képviselői gamerré válnak pontosan ugyanaz, mint amiért a férfiak is. Valami úton-módon, leginkább rokon vagy barát révén kerültek bele a körbe, és így ragadnak kontrollert.

2. Mikor találkoztatok először a játékok világával?

A megismerkedés valamennyi esetben azt megelőzően követezett be, mielőtt elérték volna a 10 éves kort. Már általános iskolában, illetve óvodás korban aktívan érdeklődtek a játékok iránt.

3. Mi volt az első nagy élményetek?

A kezdeti tapasztalatokat túlnyomó részt PC-játékoknak köszönhetik; a konzolokkal csak később ismerkedtek meg.

4. Szoktatok ilyen témájú rendezvényekre járni?

Sajnálatra méltó módon pusztán egyetlen olyan válasz érkezett, mely szerint az illető részt vett gaming témájú eseményeken, játékbemutatókon stb.; viszont a felmérésben közreműködő, „PlayIT-szűz” lányok közül mindenki szeretne legalább egy ilyen show-ra kijutni. A gondot főként a földrajzi helyzetük okozza, mivel a fővároson kívül élnek, és éppen ezért nem tudják összeegyeztetni a mindennapi életüket az utazással.

5. Követitek az ipar fejlődését, vagy csak egy-egy cím érdekel benneteket?

Mindegyik lány valami módon rendszeresen értesül a játékiparban történtekről: figyelemmel kísérik az E3-at, magazinokat lapoznak, híreket néznek online, fórumoznak és így tovább.

6. Ismertek más lányokat, akik szintén ennek a hobbinak/ életstílusnak hódolnak?

A megkérdezettek közül sokan kizárólag az interneten találkoznak más gamer csajokkal, csupán keveseknek adatott meg a közvetlen ismeretség luxusa.

Gamer girl, nála nem is kérdés!

7. Bírált már benneteket valaki a gamer létetek végett?

Általánosan mindenki válaszában megjelent a „no-life” címke, amit férfiak ragasztottak a válaszadó lányokra, de semmi komolyabb visszhangot nem váltott ki. Ide tartozik továbbá a „Tűnés vissza a konyhába!” felszólítás is. Elsőre talán viccesnek hangzott, valójában azonban vérig sérti a hardcore gamerek többségét.

8. Pozitív vagy negatív a visszajelzés, amiért nem csak a Facebookon játszotok?

50-50 százalékos arányban megosztott a kérdés. A lányok egyaránt kaptak hideget és meleget is, miután felfedték a szenvedélyüket mások előtt; sokan visszautaltak az előző kérdésre, ami szintén alátámasztja az állításukat.

9. Miben változtatta meg az életeteket a játékok iránti szenvedélyetek?

Mindenképpen pozitívnak érzékelik, többüket felvidítja az, hogy pár órára más bőrébe bújhatnak, és rövid időre kimenekülhetnek a saját életükből. Rengetegen szereztek barátokat, ismerősöket és építenek egyéb szociális kapcsolatokat gamer létüknek köszönhetően.

10. Futottatok már bele úgymond „szexista” visszhangba?

Sajnos ez a kérdés sem teljes mértékben tisztázott. Rengeteg panaszt hallottam néhány online közösséggel kapcsolatban, szerencsére ezek mind külföldi országokat érintettek, idehaza inkább szeretettel fogadják a nőket, mint utálattal. Mindennek ellenére valamennyien úgy érzik, hogy elvárják tőlük azt, hogy bizonyítsák rátermettségüket, mert nem egy férfi és/vagy fiú követelte ezt tőlük korábban, mondván: „Te nem tudsz játszani, mert lány vagy!”.

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2