Micsoda? Játékra alkalmas PC százezerből?! Igen, én is ezt gondoltam, mikor megkaptam a lehetetlen küldetést, állítsak össze gamer (fogjuk rá) PC-t ekkora keretből. Bezony, ráadásul csalafintaság és trükközés nélkül, vagyis csak új alkatrészekből és legnagyobb bánatomra biztonsági megfontolások szem előtt tartásával, magyarán vágódeszkázás nélkül kell ezt megoldani. Mielőtt végigzongoráznánk, hogy mit és miért választottunk, le kell szögezni, hogy nyilván nem FullHD és Ultra beállítások mellett, hanem alacsonyabb felbontáson még ha sok töltés és kompromisszumok árán is, de elindulnak és elfutnak napjaink játékai. Lássuk hát!

A processzor

A gyanú elkerülése végett feltétlen tisztáznunk kell, nem meggyőződésből és nem fanboyságból döntöttünk a 3.3 Ghz órajelű Intel Pentium G4400 mellett. A vörös csapat azonos árkategóriában induló versenyzői egyrészt a régebbi, mára már elavultnak nevezhető FM2 foglalatot használják, míg a G4400 valamelyest izmosabb, és a még mindig használatban levő, bőven újítható LGA-1151 alaplapokba ültethető. Házon belül pedig az i3 modellek egész egyszerűen nem férnek be a keretbe, még a régebbi i3 processzorok is dupla árat kóstálnak - ehhez képest egy szálon mutatott teljesítményben a G4400 nem sokkal marad el a nagytesók legkisebb tagjaitól, igaz, ezért 2 logikai szállal fizetünk.

pc-intel-pentium-g4400.jpg

Az alaplap

Frissen szerzett, gyári hűtős Pentiumunk alá deszkát is kell pakolni, sok választási lehetőségünk itt sincsen, szemünk a jövőbe tekintene, de az árak a földbe döngölik az elképzeléseket. Így nem marad más hátra, mint a legolcsóbb micro ATX alaplap, ez pedig az ASROCK H110M-DGS. Sok extrára nyilván ne számítsunk, de amire kell, arra megfelel. És bár a DDR4 RAM támogatása jó adalék, felveti a kérdést: miért nem a DDR3 mellett döntöttünk? Bár csalogatónak tűnne az elgondolás, jelen körülmények között nem az. Egyrészt a DDR3 RAM-ot fogadó alaplapok közül a legolcsóbb is drágább ennél, másrészt nem nyerünk a régebbi RAM árán semmit, de erről kicsit később.

pc-asrock-h110m-dgs.jpg

A memória

Visszatérve az alaplap kiválasztásánál említett sirámra, jelenleg amit spórolnánk egy azonos mennyiségű DDR3 RAM-on, azt elveszítenénk az alaplapon. Ennek oka, hogy hiány van a memóriapiacon, így az árak az egekbe szöktek, gyakorlatilag dupla áron mérik a modulokat a tavaly nyárihoz képest. De még ha az előző évet vennénk is figyelembe, nagyjából ugyanannyiba kerülne azonos mennyiségű DDR3-1600 és DDR4-2133 memória. Cikkünk azonban a jelenről szól és a mostani árakkal kell számolnunk, válaszott lapunkba csak DDR4, processzorunk alá pedig maximum 2133 MHz-es memóriát pakolhatunk, ez eléggé leszűkíti a választási lehetőségeinket. Játékra 8GB memória a javallott, ezt összevetve az cédulákkal azonban csúnyán ráfizetünk és végső soron itt bukik el a küldetésünk, mert egyetlen rúd 8GB Kingston ValueRAM DDR4 2133MHz-es RAM-ért annyi pénzt kell leszurkolnunk, amennyibe a processzorunk került. Szomorú szmájli.

pc-kingston-valueram-8gb-2133.jpg

Videokártya

Igen, mindenki ezt várta, és bár már lebuktattam magam, hogy elszálltunk a költségvetéssel, de nem teszünk rá nagy ívből és a legköltséghatékonyabb megoldásként az MSi RX460 2 GB fedélzeti memóriával szerelt kártyát választjuk, ár-érték arányban egyértelműen a legnyerőbb és keretünk határait már ez is feszegeti. Játékra vagy ez, vagy a szintén MSi GTX 1050 a minimum, de az AMD megoldása közel 5000 forinttal olcsóbb. Néztünk volna előző generációs kártyákat is, de minden nagyobb hazai forgalmazónál már kifutottak, használt termékek pedig nem játszanak ugye. Nyilván nem fog minden hasítani rajta, de közepes beállításokon, ha szükséges, az élsimítás mellőzésével elboldogul akár a Withcer 3-mal és GTA V-tel, de alacsonyabb felbontáson még az újabb játékokkal is, teljesítménye nem sokkal marad el a GTX 960 képességeitől, ami nem rossz ezért a pénzért, és ami a legszebb, tápellátással nem kell törődnünk, elég az alaplapon keresztül húzott 75W is a kicsikének.

pc-msi-rx-460-2gb-oc.jpg

Merevlemez

Itt is a legolcsóbb, de azért megbízható és nem túl lassú, valamint azért játékok tárolására elegendő helyet biztosító HDD-k játszanak. Még a megfizethetőbb, de csupán 120 GB-os SSD-k is többe kerülnek a régi jó soktányéros mágneslemezeknél, így választásunk a Toshiba 500GB kapacitású, igen beszédes DT01ACA050 jelzésű tárolójára esett. 32 MB pufferrel és sztenderd 7200-as fordulatszámmal semmivel sem rosszabb, mint a nagyobb tárhelyű társai.

pc-toshiba-500gb.jpg

Tápegység

Mindezt árammal is el kell látni, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy házas tápot (vagy tápos házat?) nem veszünk, és ami a legfontosabb, olcsó tápnak nagy a füstje, és amilyen könnyen elszáll, olyan simán viszi magával egyéb alkatrészeinket is. Éppen ezért nem árt valami ismertebb nevet választani, és persze figyelembe venni számítógépünk fogyasztását is, majd rászámolni legalább 30%-ot, így tovább élhet az áramforrás. Mindenre bőkezű ráhagyással számolva eddig összeállított gépünk elvileg csúcsra járatva sem kér többet 200 Wattnál. Erre ráhagyunk még egy kicsit és figyelembe vessük, hogy talán egyszer teszünk bele még ezt-azt, netán cserélünk valamit jobbra, így megállunk 350 Wattnál és választásunk a Chieftec CPS-350-S-re esik.

pc-chieftec-cps-350-s-re.jpg

Ház

Mivel már így is bebuktuk a keretet, nem igazán nyúztózkodhatunk, és a legolcsóbb, legegyszerűbb lakhelyet választjuk az eddig összeszedett alkatrészeinknek, a gyanúsan irodai megjelenésű Logic H1 jó is lesz, még ha nem is szellőzik és valószínúleg zizeg meg recseg is. Hiába próbáltam meggyőzni Chochót, érintésvédelmi okokra hivatkozva nem engedte a vágódeszkázást, pedig spóroltunk volna pár ezret. Meg anyu sem örülne ha lenyúlnátok, meg akkor min készülne az almás pite? Ugye hogy ugye.

pc-logic-h1-fekete.jpg

Összegzés

Mindent elmondtunk, még azt is, hogy elbuktuk a százezres küldetést (az a fránya RAM) csak éppen azt nem, hogy pontosan mibe fog ez nekünk kerülni? Az áttekinthetőség kedvéért táblázatba rendeztük az alkatrészeket.

pc-artabla.jpg

Ha a számológépünk nem romlott el, akkor ez összesen 111.454 Ft szőröstül-bőröstül.

Szemfülesek észrevehették, hogy az optikai meghajtót kihagytuk, azon oknál fogva tettük ezt, hogy manapság alig használt, kihalófélben levő alkatrész, a Windows telepíthető USB-ről is, ahogy minden más is, ha éppen nem töltjük le. Valamint a perfériákkal és monitorral sem törődtünk, előbbiek bagatel összeg és kis túlzással egy ezresből kijönnek, az egész cucc pedig HDMI kábellel tévére köthető és ezzel a hang is meg van oldva.

Jövőbetekintő

Valamelyest bővíthető a gép hosszútávon is, bár az LGA-1151 vélhetően még az idén kifut, évekig kaphatunk bele majd processzort, egy i3, vagy ha megütjük a főnyereményt egy használt i5 vagy i7 is belefér, csak ne feledkezzünk meg a hűtés és a tápellátás elégségességének (szép szó, létezik?) ellenőrzéséről. Valamint nem biztos, hogy egy méretesebb videokártya elfér a házban, de feltételezve, hogy évente fele ennyit ráköltünk a konfigurációra, három-négy éven belül egy igen kellemes középkategóriás gépet gépet hozhatunk össze belőle.