3. FUTAM

A harmadik, mindent eldöntő duplapontozásos 18 körös futamon, amely a Dragon Trail Seaside pályán került megrendezésre, Valerio Gallo indult a pole-ból, mögötte közvetlenül Mikail Hizal majd pedig Baptiste Beauvois következett. Blazsán Patrik a 9. helyre kvalilifikálta magát viszont ő volt az első a mezőnyben aki a kemény keverékű gumikkal vágott neki a 18 körös menetnek. A rajt után Gallo azonnal meglépett a lágy keverékű gumikon, szinte állva hagyta a közepes keveréken rajtoló német Hizalt. Beauvois nem sokáig örülhetett a kvalifikáción megszerzett pozíciójának ugyanis Brooks vele is kontaktba keveredett és a mezőny végére esett vissza, amivel elszállni látszottak a dobogós esélyei. A visszaeső francia miatt Patrik egy hellyel előrébb jött viszont a mögötte lágyabb keverékkel haladó Aiman és a kemény keverékkel köröző Serrano is megelőzte őt. A negyedik kör végén a kemény keverékkel rajtoló versenyzők többsége Blazsánnal együtt a boxba látogatott, ahol is a magyar lágyakra váltott és ezzel megkezdte a felzárkózást a közvetlen élmezőnyre.

 

A 7. kör végén a médium és lágy keverékkel rajtolók is kiálltak a boxba ezzel kezdetét vette a már várt taktikai küzdelem. A magyar klasszis által választott ellentétes stratégia kifizetődőnek kezdett látszani, ugyanis egyedüliként autózott soft gumikon így azonnal támadásba is lendült. A 8. körben Miyazono a falnak csapta a Toyotát, amivel két helyet is vesztett így ROH-SZASE versenyzője már a harmadik helyen autózva éreztette a bombameglepetés. Ezekben a körökben szinte végig a magyaron volt a kép és a kommentátorok is felfokozott hangulatban méltatták a magyar tehetség tempóját és okosan megválasztott taktikáját. Mindeközben már az előtte szintén kemény keverékkel autozó – 2019-es világbajnok – Hizalt is támadni kezdte azonban a 10. kör végén bejött a boxba, hogy az utolsó kötelező kerékcseréjét is teljesítse ahol is közepeseket rakatott fel.

A 11., 12. és 13. körben az előtte haladók is letudták a kiállásokat amivel Patrik a 3. helyre jött vissza, azonban körülötte csak lágyabb komponensű gumikkal köröztek így elérkezett a merész taktikájának a valódi erőpróbája. A 14. körben Serrano ugyan megelőzte Fuvarost, de az összetett szempontjából még mindig az olimpiai dobogón állt ezzel a helyezésével a magyar. A mezőny elején is fokozódott a hangulat, ugyanis az eddig lágy és közepes gumin autózó Gallo kemény keverékekre váltott és előnye rohamosan fogyni kezdett a mögötte soft gumikon rohamtempóban érkező Hizal előtt. Közben Inostroza is elment menetrendszerűen Patrik mellett, aki okosan nem is erőltette a védekezést az - eltérő stratégia miatt -, hiszen neki a kemény gumikon érkező Miyazono-ra kellett csak „figyelnie” innentől kezdve. A középmezőnyben haladó – a futam elején hátraeső – Beauvois elképesztő tempót diktálva kezdte meg a felzárkózást és egészen a 9. helyig jutott, ami számára dobogós helyezést ért összetettben. Az utolsó körben idegtépő izgalmakat láthattunk, ugyanis Hizal utolérte olasz riválisát és az utolsó kanyarban kivülről előzési manőverbe is kezdett, de Gallo nagyon okosan helyezkedve kivédekezte és 67 (!) ezreddel megnyerte az utolsó futamot ezzel az olimpiai döntőt is német vetélytársa előtt. Legnagyobb örömünkre Blazsán Patrik a már tőle megszokott taktikus versenyzéssel a 4. helyen zárt ezzel tovább öregbítve a magyar szimulátorsportot.

„Elképesztően szoros volt végig a verseny. Mindent megtettem amit csak lehetett de ezek a srácok nagyon gyorsak. Az időmérős teljesítményemet a versenytaktikámmal próbáltam ellensúlyozni ami jól sikerült. Sajnálom az első futamban a Brooksszal való kontaktot, mert úgy érzem ott előrébb végezhettem volna és ezáltal az összetett tabellán is. Ettől függetlenül elégedett vagyok, Köszönöm mindenkinek a szurkolást!” - mondta a futam után Blazsán Patrik

Elmondhatjuk, hogy a már World Tourokon is megszokott izgalmakat és minőséget szolgáltatta a Gran Turismo szervezőcsapata és versenyzői kollektívája. Az olimpiai döntő újfent igazolta a versenyképes magasszínvonalú „játék” létjogosultságát, amivel sporttörténelmet írt a Polyphony Digitál játékstúdió.