A kriptopénz-bányászatról már írtunk korábban, cikkünkben javarészt a Bitcoint és a folyamat mögötti elméletet veséztük ki, de a lényeg igaz az Ethereumra is. Utóbbi algoritmusainak megrágcsálásában pedig a GPU-k voltak a nagymenők, közöttük is az AMD Radeon RX 470 és 480; valamint kisebb arányban az Nvidia GTX 1060 és 1070 készleteire csaptak le a vállalkozó kedvű urak és hölgyek. Előbbieket hazai piacon elvétve, ha találunk, részben persze azért, mert kifutott modellekről van szó (váltotta őket az 5xx sorozat); utóbbiak árai pedig kezdenek beállni az eredeti szintre, ami ennyi idő eltelével gyakorlatilag még mindig többnek tekinthető, mint amennyi “normális” esetben lenne.

Egy kis magyarázat

Bár talán elülni látszik a vihar, több forrásból származó információk alapján már most elkönyvelhetjük, hogy az AMD “1080 verője” az AMD RX Vega 64 is olyan sorsra fog jutni, mint a Radeon RX 470 és 480, magyarán gyakorlatilag sehol sem lesz kapható. Állításunkat nem hasraütésre alapozzuk, több harmadik fél által közzétett adatok alapján bátran kijelenthető, hogy a kriptopénz bányászatban elsődleges szempontokat nézve az AMD zászlóshajója potenciális áldozata a bányászoknak már most. A legfőbb jellemző a GH/s (gigahash/másodperc) és az ennek eléréséhez szükséges, Wattban kifejezett fogyasztás aránya. Hogy miről pampogok?

A hash-függvény, (magyarul hasítófüggvény) a kriptográfiában használatos speciális eljárás, mellyel tetszőleges hosszúságúra képezhetünk le bármilyen hosszú adathalmazt. Ha ez így kicsit kínaiul hangzik is, elégedjünk meg azzal, hogy a kriptopénz-bányászatban ezzel keresik azt a célszámot, mely a proof-of-work elkönyveléséhez szükséges. Értelemszerűen minél több műveletet tud elvégezni a GPU, annál előbb és annál nagyobb eséllyel lesz sikeres maga a művelet. Innen már érthető, hogy miért is fontos jellemző a GH/s egy videokártya esetében, már ami az Ethereum-bányászatot illeti: ez az a szám, ami pontosan megmutatja, hogy hány hashing végrehajtására képes a kártya egyetlen másodperc alatt. Ehhez hozzájön az általános fogyasztás és máris megkapjuk azt a törtet, melynek ha számlálója minél nagyobb nevezője pedig minél kisebb, annál költséghatékonyabb a kártyánk a kriptopénz bányászatban. Ehhez hozzávesszük még a kütyü árát és megvan a nyertes: bizony, az AMD RX Vega 64.

hardver-radeon-1.jpg

Ugyanez számokban

Több forrás is 40-44 MH/s közötti értékekről számol be az RX Vega 64 teljesítményét illetően, attól függően persze, hogy ki mennyire bátran tuningolta a kártyát. A legjobb eredményt két párhuzamosan dolgozó kártyával darabonként 130W körüli fogyasztás mellett érték el, ami megdöbbentő eredmény. Hogy egy kis kontextusba helyezzük a számokat, álljon itt egy ábra a “konkurens” kártyák képességeiről, már ami a hashinget illeti.

hardver-hess-1.png

Mindez persze nem minden, ahogy említettük, ehhez hozzájön még a kártyák fogyasztása, valamint piaci ára is. A következő ábra a fent elért MH/s eléréséhez szükséges teljesítményt mutatja, melyből egyértelműen kitűnik, hogy az AMD RX Vega 64 a maga 40 MH/s körüli teljesítményével és az ehhez igénybevett 130 W fogyasztással mérföldekkel veri a mezőnyt, konkrétan az itt nem szereplő Nvidia Titan Xp teljesítményével vetekszik e téren, töredék áron. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy az elméleti maximuma 72 MH/s az AMD zászlóshajójának.

hardver-hess-2.png

Könnyen jött, könnyen ment

Ami rossz hír nekünk, az jó hír másnak – egyrészt ugye a bányászoknak, akik egy bivalyerős csákányt kaptak a kezükbe; másrész az AMD is örülhet, mert jelen körülmények között gyakorlatilag garantáltan felvásárolják majd a kártyáit, csak győzze gyártani őket. Igaz, hogy külföldön kuponokkal egybecsomagolva is lehet kapni a Vega 64-et, de gyakorlatilag semmi sem gátolja meg a kereskedőket abban, hogy külön árulják a kártyákat – amit minden valószínűség szerint meg is fognak tenni, hacsak az AMD nem lép valamit az ügy érdekében.

TL;DR – még mielőtt még ideérne, a bányászok elkapkodják az AMD RX Vega 64-et.