pcguru-ajanlott2590x150.jpg 

A játékhoz tervezett valódi vezetékmentes (TWS, True Wireless) fülhallgatóknak nagyjából három kiemelten fontos apsektusuk van, már egy csomó lényeges egyéb apróságon túl. Az ergonómia, a részletesség és a késleltetés. Utóbbi a specifikáció szerint „kevesebb, mint 100 ms”, ami nem kifejezetten precíz adat, de rosszul éppenséggel nem hangzik. Ehhez viszont nem ártana legalább egy mezei aptX kodek, ami spoiler: jelen esetben nincs. Nem tudjuk, mennyi az a „kevesebb, mint 100”, számszakilag a 99 is játszik, szóval kénytelenek vagyunk a fülünkre hagyatkozni, a potenciális vásárlók pedig szintén a mi fülünkre, ha nem tudják élesben kipróbálni a terméket. De kezdjük az elején.

energy-sistem-esg-6-tws-pcguru-1.png

Kialakítás, dizájn

Az Energy Sistem gaming kiegészítőnek szánt ESG 6 TWS fülhallgatója sok szempontból teljesen megfelel a kívánalmaknak. Essünk túl a kötelező körön: gamer holmi lévén természetesen világít, még ha ebben az esetben ez a nettó üzemidőt csökkenti is. Egyébként ki lehet kapcsolni. Viszont tényleg nagyon mutatós a szokásos energysistemes kék, és párosítási módban pirosra váltó díszkivilágítás. A dizájn is izgalmas, a viszonylag nagy készülékben konkrétan látszik a két, 6 milliméteres neomídium hangkeltő, a könnyű plasztik kialakítást pedig koncentrikus, szálhúzott fém érintővezérlő dobja fel, ahol a piros és kék színben világító márkalogó is helyet kapott. A fülesek egyenként mindössze 5 grammot nyomnak és 32x20x23 milliméteresek, ami nem kifejezetten apró, cserébe könnyű.

Annak ellenére, hogy ránézésre, meg számszerűleg is elég testes a holmi, kimondottan kényelmes viselet, ami ugye nem mindegy, ha adott esetben több órás játékra készülünk. Ez egyébként maximum 5 óra lehet egy teljes feltöltéssel. A könnyített kivitelnek a viszonylag szerény akkumulátor-méret az ára, ez fülesenként 50 mAh-t jelent, a Type-C kábelen tölthető tokba viszont belefért egy tisztességes 500 mAh-s telep, amivel közepes hangerőn összesen 20 órára lehet kitolni az üzemidőt. A töltés maga másfél órát vesz igénybe.

energy-sistem-esg-6-tws-pcguru-2.jpg

A dobozban találunk egy aprócska Type-C - USB-A töltőkábelt és két pár extra gumiharangot, S és L méretben. Nekem speciel pont jó a gyárilag rajta lévő M-es. A tok kellemes, matt felületű, enyhén gumis érzetű plasztik, mágneses zárszerkezettel és négy indikátor leddel, amelyek a töltöttséget jelzik. Az Android rendszerű készülékek esetében a párosított eszközöknél százalékos értéket is kapunk, egyébként pedig a LED-ek jelzik, hogy nagyjából mikor kezdődik az energiaválság. IP-védettség viszont nincs, úgyhogy zuhogó esőben ne az ESG 6-tal biztosítsuk a melankolikus aláfestő zenét.

Vezérlés

Ahhoz képest, hogy a füles ilyen komplex érintésvezérléssel dolgozik, a gyártónál nem strapálták magukat egy alkalmazás összedobásával, hogy esetleg testreszabható legyen, úgyhogy első körben okozhat némi zavart az erőben, hogy hány érintés, hány másodpercig, pontosan mit eredményez. Kikapcsolni és bekapcsolni 2 másodperces nyomva tartással lehet, de szerencsére a fülesek egyenként is érzékelik, hogy kivettük őket a tokból, és azonnal csatlakoznak is a párosított eszközhöz. A kikapcsolással sem kell fáradni, elég visszatenni a kiegészítőket a helyükre. Ha pedig nincs kéznél a tok, akkor érdemes a manuális kikapcsolást alkalmazni, mert nem kapcsolnak ki maguktól.

energy-sistem-esg-6-tws-pcguru-3.jpg

A zenelejátszást tetszőleges oldal kétszeri megérintésével tudjuk szüneteltetni vagy újra elindítani, azt viszont nem érzékeli, hogy kivettük a fülünkből, úgyhogy automatikus szünet és indítás nincs. A hangerő növeléséhez a jobb fülest kell nyomogatni, halkítani ugyanígy a bal fülessel lehet, számot léptetni pedig érintést követően 2 másodpercig nyomva tartva tudunk: a jobb oldal megy előre, a bal vissza. A híváskezelés is roppant egyszerű, valamelyik fülest gyors egymásutánban kétszer kell megérinteni, hogy fogadjuk, illetve hogy megszakítsuk a hívást. Az alacsony késleltetésű gaming módot három gyors érintéssel aktiválhatjuk, amiről szóbeli visszajelzést is kapunk, lekapcsolni a lámpát pedig négyszer tapicskolva lehet. Vissza ugyanígy.

Az élmény mögött

A fülesek sztenderd frekvenciaválasszal dolgoznak (20 Hz - 20 kHz), de a toleranciát sajnos nem tüntették fel. A két 6 milliméteres meghajtó már értelmezhetően adja vissza a mély tartományt és kellően széles frekvenciamegjelenítést tesznek lehetővé, a hangzással nincs is gond, meglepően széles színpadképpel és intenzív dinamikával a zenehallgatás is opció, de a rendszer egyértelműen játék közben teljesít a legjobban. Viszont az A2DP, HSP, HFP, AVRCP protokollokat ismerő 5.0-s Bluetooth-hoz csak 16-bit/44,1 kHz-re hitelesített SBC kodek jár, ami specifikáció szerint éppen csak elbírja a legkevesebb 100 milliszekundumos késleltetést.

energy-sistem-esg-6-tws-pcguru-4.jpg

A füleseken egyenként két-két, -42 dB ± 3 dB érzékenységű mikrofon található, valószínűleg van valamilyen szintű elektronikus zajszűrés, de más TWS fülhallgatókkal összehasonlítva a telefonbeszélgetésnél halknak találtam a hangerőt és kissé nyomottnak a hangminőséget, engem ellenben jól hallottak, ha nem kapcsoltam magamra a vízforralót. Feltehetően a hangprofil nem beszélgetésre lett optimalizálva, végül is ez egy gaming füles, de ezt ugye testreszabási lehetőségek hiányában sosem tudjuk meg.

Zenehallgatás és játék közben lényegesen magasabb a hangerő, játékoknál pedig az erőteljes mélyek mellett a megfelelő sztereó hatás is előkerül, külön kiemelve a zajokat és zörejeket, ami az alacsony késleltetésű móddal, legyen ez az SBC miatt nem kevesebb, mint 100, hanem 100 ms, kifejezetten jó casual felhasználói élményt nyújt, mondjuk, Call of Duty: Mobile közben. Tétre menő kompetitív játékokat viszont továbbra is komolyabb felszereléssel játszanék, ha pedig rendelkezésre áll vezetékes opció, mindenképpen azt javaslom. Vagy egy aptX, hovatovább aptX Adaptive támogatással rendelkező darabot. Ezzel együtt, ezen az árszinten (a hivatalos oldalon 75 euró, itthon, hivatalos forrásból olyan 20 ezer forint) tetszett, gamer kiegészítőnek jó kis készülék.