pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Elég bonyolult utat jártam be az utóbbi néhány év során. 2016-17 környékén, ha a billentyűzetem vagy egerem megadta magát, elsődleges szempontom az utód kiválasztása során az alapvető funkciók ellátása (egér esetén tudjon kattintani és ne ragadjanak be a gombok, billentyűzet esetén viszonylag kényelmes kiosztással rendelkezzen és ne csattogjon túl hangosan) lett, amin túl nem igazán voltak különösebb igényeim. A profi hardver azonban olyan, mint a kedvenc gyorséttermi kajád (vagy kevésbé ételcentrikus szemléletben bármely kellő mélységekkel rendelkező hobbi), melynek ízére, ha egyszer rákaptál, egyhamar nem szabadulsz tőle, és egyszer csak azon kapod magad, hogy mérlegeled a kiválasztott egér méretét, súlyát, maximális pixelsűrűségét (DPI) egy feneketlen, neon dizájnelemekkel kirakott veremben, melyben mindig felbukkan egy újabb, még profibbnak vagy legalábbis érdekesnek tűnő gyártmány.

krypton77002.jpg

A Genesis által kiadott hardverekről azonban első körben nehezen tudtam megmondani, vajon pontosan melyik kategóriába tartoznak. Egy Krypton 770 egér és M-es méretű Boron 500 egérpad érkezett hozzám, melyek első pillantásra igen impozáns, az olyan, jól ismert gyártók méltó vetélytársainak tűntek, mint a Trust vagy a Redragon – a tesztelés során pedig természetesen alapos vizsgálgatásnak vetettem alá mindkettőt, hogy kiderüljön, valóban képesek-e teljesíteni az elvárásokat.

genesys-mouse-software.jpg

Kezdjük szokás szerint a megjelenéssel és formatervezéssel. A Krypton 770 elegáns, elsődlegesen jobbkezes, áramvonalas formatervezésű egér, fekete színben, a görgőn, az oldalán és a Genesis logó alatt állítható LED fénnyel. USB kábele 1,8 méter hosszú, szövettel bevont, súlya alig 200 gramm, méreteit illetően pedig 30x69x43 mm. Kényelmi szempontból minden elvárásnak megfelel, tesztelésekor egyeetlen okból éreztem kicsit furcsának: a közvetlenül előtte huzamosabb időn át nyúzott egerem némileg magasabb és nehezebb modell volt, így első körben az érzékenységet még le kellett vennem, hogy ne okozzak gondot a túl hirtelen mozdulatokkal. Az egér dobozába került továbbá egy multifunkcionális fémkártya is, melynek egyes részei és kivágásai a csavarhúzótól a vonalzón át az üvegnyitóig számtalan funkciót képesek ellátni.

krypton77005.jpg

A Boron 500 M-es modellje 250x350 mm-es méreteivel arany középutat képvisel a látványosabb gamer egérpadok sorában. Lényegesen nagyobb felületet fed le egy mezei megoldásnál, ám nem tolakodóan nagy, és sokkal kényelmesebben elfért az amúgy meglehetősen túlzsúfolt asztalomon, mint egy-egy impozánsabb példány. Felülete szövet, a széleit védő szegély 11 különböző móddal állítható, USB-s áramforrásról aktiválható LED világítást kapott, alja pedig finoman recézett gumibevonatot, melynek köszönhetően kiválóan megtapad az asztalon. Egyetlen hátránya, hogy miután elhelyeztem a dobozból, szüksége volt egy kis időre, mire teljesen kirúgta magát és elveszítette a feltekert tárolás után hátramaradt hullámokat.

boron50005.jpg

A Krypton 770 mellé a Genesis hivatalos honlapjáról tartozik egy ingyenes program is, mely telepítését követően automatikusan észleli az egeret, és közel minden elemét állíthatjuk vele, a gombokra kiosztott makróktól a LED világítás stílusán, animációján, gyorsaságán át az egyes sebességfokozatokhoz tartozó DPI értékekig. A programmal kapcsolatban az egyetlen zavaró tényező csak annyi volt, hogy telepítését követően alapértelmezésben akárhányszor állítottam át az egér sebességét, a képernyő bal felső sarkában egy gyorsan felvillanó toast üzenet minden alkalommal tájékoztatott róla, hogy pontosan milyen fokozatra váltottam, és ez hány DPI-t jelent.

boron50003.jpg

Összességében mind a Krypton 770, mind a Boron 500 kiváló perifériának bizonyult. Mindkettő rendelkezett ugyan némi minimális szépséghibával, amit valódi negatívumnak legfeljebb csak erős rosszindulat mellett hívhatnék (az egér esetében a szokatlanul könnyű és kisebb felépítés mellett a program DPI-váltás felvillanásai, az egérpad esetén a kicsomagolás utáni hullámmaradványok makacssága), ám ár-érték arányban mindkettő remek választás. ha szeretnétek kissé felturbózni a játékokhoz használt perifériákat.