pcguru-ajanlott590x150.jpg

A Huawei sokáig “csak” mobilgyártóként volt ismert hazánkban, a kínai óriás azonban az utóbbi években enyhén szólva is kiszélesítette a portfólióját. Ennek megfelelően a közelmúltban teszteltünk már tőlük okosórát, fülhallgatót és laptopot is, most pedig kipróbálhattuk a vállalat MateView és MateView GT névre keresztelt monitorjait, melyek közül az előbbit munkához, utóbbit pedig játékhoz ajánlják. De vajon megéri-e beruházni rájuk?

img20220125174309.jpg

Az elegáns napszámos

A Huawei MateView egy egyszerű, barna kartondobozban érkezett hozzánk, de ne hagyjuk, hogy ez a szerény külső megtévesszen minket! Maga a monitor ugyanis már nagyon kellemes és elegáns kialakítású: szürke acél váza egyszerre könnyed és masszív (és némi Apple-inspiráció is felfedezhető a vonásaiban), valamint a kijelző kialakítására sem lehet panaszunk.

Emellett pedig a MateView hangzása is meglepően meggyőző. Napjainkban a legtöbb monitorba csak nagyon fapados, nagyon felejthető hangszórók jutnak, a Huawei üdvöskéje azonban szerencsére szembe megy ezzel a divattal, méghozzá nem is akárhogyan. Persze egy felsőpolcos fülest továbbra sem tud felülmúlni, de a MateView hangzása így is meglepően tiszta, erős, és remekül szól belőle még az orosz hard bass is, így ha zenét hallgatnánk vagy sorozatoznánk rajta, semmi sem állja az utunkat.

img20220125173950.jpg

Indulhat a munka?

A Huawei MateView egy 28,2 colos, 3840x2560 pixel felbontású panelt kapott, aminek egyszerűen csak gyönyörű a képe. A színek élénkek, szinte leugranak a képernyőről, és a kontrasztokról, valamint a színhűségről sem lehet semmi rosszat mondani. Sőt, ha olyanunk van, akár vezeték nélküli kapcsolattal is csatlakoztathatjuk a laptopunkat vagy telefonunkat a MateView-hoz, így a munka során tényleg villámgyorsan és dinamikusan tudunk váltani a kijelzők között.

Ez pedig már csak azért is komoly előny, mert a gyártó amúgy kifejezetten munkavégzéshez ajánlja a monitort. Ennek megfelelően mi is elsősorban ilyen környezetben teszteltük a Huawei üdvöskéjét, a tapasztalataink pedig kicsit vegyesek. A MateView elég sokoldalúnak bizonyult: az e-mailezéstől kezdve a zárlatszámításon át a videóvágásig és képszerkesztésig minden nagyszerűen ment rajta, sőt remek színei az utóbbi két esetben kifejezetten jól is jöttek.

Ami viszont már kicsit megosztóbbnak mondható, az a 3:2-es képarány. A Huawei szerint ez a felbontás remekül megdobja a produktivitásunkat, a valóságban azonban van pár árnyoldala is. Például egy Teamses megbeszélés közben, ha megosztjuk a képernyőnket, a 16:9-es monitorokat használó kollegáink alig fognak valamit látni a mi képünkből, és igazából az összes többi szituációban sem használt olyan nagyon, hogy a MateView egy fokkal magasabb, mint az átlag. Ez valószínűleg egyéni ízlés kérdése, de ha produktivitásról és nem szokványos képarányokról van szó, akkor én inkább a 21:9-es kijelzőkre tenném le a voksom.

img20220125174000.jpg

Vérbeli gamer

Ha pedig már a 21:9-es képaránynál tartunk, akkor térjünk is át a Huawei másik üdvöskéjére, a MateView GT-re, amit kifejezetten játékhoz ajánl a gyártó. A monitor ennek megfelelően sokkal drabálisabb és agresszívabb kinézetű, mint az irodákba szánt társa, plusz az aljába épített soundbaron egy LED-csík is megtalálható, így a gamer jelző mellé kötelezően járó díszkivilágítás itt sem marad el.

És bár a MateView GT elsőre egy hatalmas és testes darabnak tűnik, a valóságban meglepően kevés hellyel beéri, és a súlya sem olyan vészes, ami mindenképp pozitívum lehet, ha szűkösebb helyre keresünk magunknak játékos monitort. A kijelző alatt található soundbar pedig szerencsére nemcsak szépen világít, hanem egyben remekülszól, avagy nagyon úgy néz ki, hogy a Huawei alaposan ráfeküdt a monitorok beépített hangszóróira, ami a piac eddigi trendjeit elnézve mindenképp egy üdvözülendő lépés.

img20220125175820.jpg

Game On!

A MateView GT-t pedig szerencsére nemcsak nézegetni kellemes, hanem játékhoz is kifejezetten jó. A monitorban egy 34 colos, 3440x1440 pixel felbontású, 21:9-es képarányú VA panel lapul, ami egy enyhe, 1500R-es hajlítással, 144 Hz-es képfrissítéssel és 4 ms-os válaszidővel érkezik. A kijelző gyártási technológiájának hála a kontrasztok roppant élesnek mondhatók, ha azonban valaki nagyon komoly e-sportra keres magának új monitort, a 4 ms-os válaszidő már hagyhat maga után némi kívánnivalót (bár ilyen felhasználásra amúgy sem ezek a 4K-s monstrumok valók).

Ha viszont inkább a látványt preferáljuk a nyers teljesítménnyel szemben, akkor a MateView GT-ben nem fogunk csalódni. A Huawei monitorja ugyanis bámulatosan gyönyörű színekkel kápráztat el minket, és maguk a játékok is félelmetesen jól néznek ki rajta. Már persze ha van olyan gépünk, ami bírja a magasabb grafikai beállításokat 4K-s felbontás mellett. Mi a teszt során a Doom Eternalt, a Controlt és a Rainbow Six Extractiont néztük meg rajta, és egyik program látványára sem lehetett panaszunk.

img20220125175913.jpg

Megoldás minden feladatra?

Mindent összevetve a Huawei MateView és MateView GT egyaránt elég korrekt monitornak mondható. A hangszóró például mindkét esetben remekül szól, de emellett a kialakításukra, az anyaghasználatukra és úgy alapvetően a megjelenésükre sem lehet panasz. Igaz, a sima MateView esetében a 3:2 képarány eléggé furán hathat, ahogy a Mateview GT 4 ms-os válaszideje sem a legideálisabb, ha e-sport címekkel szeretnénk játszani, de ezektől eltekintve mindkét monitor nagyon kellemes vétel lehet, ha munkához vagy játékhoz keresünk épp új kijelzőt.