Új év, új megjelenések! Méghozzá nem is akármilyenek, elvégre a Fumax tavaszi kínálatának ékköve az a Marvel 1602, ami ugyan már nem ismeretlen a hazai képregény-rajongóknak, de Neil Gaiman különleges szuperhős-sztorija így egészen új formában mutatkozhat be. Emellett a Conan kegyetlen kardja-sorozat is bővült, amire később még visszatérünk, valamint Jason Aaron Thor-sagája is egy olyan minisorozattal zárul, amit a mennydörgés és vihar istene igazán megérdemel. Hogy akkor ezek most ennyire jó kötetek? Hamarosan kiderül!

Marvel 1602

  • Író: Neil Gaiman
  • Rajz: Andy Kubert
  • Oldalszám: 224
  • Ár: a kiadó webshopjából 7195 forint

A fülszöveg szerint az Úr 1602. esztendejében járunk, mikor is sokan azt mondják, hogy közeleg a világvége, és talán nem véletlenül. A természet rendje felborul, Erzsébet királynő halálos beteg, miközben mindenfelé bizarr teremtményeket és szokatlan viharokat látnak az emberek. Innen indul a nyolcrészes sorozat, aminek kezdetén, Jeruzsálemből, egy öregember indul útnak, ki a pletykák szerint a Templomosok kincsét szállítja, mely egy mindennél hatalmasabb fegyver, ami a háttérben zajló háborút és a fennálló erőket az alapoktól rendezheti át. Háború? Bizony, merthogy van, akinek a trónra fáj a foga; más az inkvizíció álcája alatt próbál leszámolni a konkurenciával és az utolsó nehézséggel, ami az emberek és szörnyszülöttek közötti harcot megakadályozhatja; van olyan, aki maga köré gyűjti a különleges képességű fiatalokat; és van egy titokzatos idegen, kinek hatalma még a legnagyobb elmék számára is kérdéses. 

Ahogyan az sejthető, és a tartalmat elolvasva könnyen nyilvánvalóvá válhat, Neil Gaiman egyszerűen fogta a Marvel szuperhőseit, majd kiragadta őket a jól ismert közegből, hogy egy alternatív középkort népesítsen be velük, méghozzá a szokásos intrikákkal és csatározással. Felbukkan többek között Fury, Strange, sőt rengeteg ismert karakter, akik azonban szinte mind új néven mutatkoznak be, ezzel igazodva a korszakhoz és az aktuális helyszínhez. Ez a része már önmagában nagyon szórakoztató a szériának, ami a korhű állapotok hatására egészen más hozzáállást és gondolkodást követel meg hőseitől, miközben Neil Gaiman is parádésan tölti ki stílusával a sötét középkort, aminek hála a jól ismert hősök egészen új árnyalatot kapnak. És ha már árnyalat, akkor érdemes megemlíteni Andy Kubertet, akinek stílusa ugyan nem pont a kedvencem, de ehhez a történethez nagyon is illik, egy sötétebb, mégis realisztikusabb irányba tolva el a dizájnt. Azonban a sztori nem új (ám kellően jelentőségteljes, hiszen Gaiman története után számos minisorozat vezette el az olvasókat az 1602-es esztendőbe), már csak azért sem, mert a Nagy Marvel-gyűjteményen belül már megjelent, a 29-es kötetben. Ettől függetlenül a Fumax kiadványa már csak azért is ajánlott, majdhogynem kötelező, mert nemcsak nagyobb, (a szokásos) minőségi formában kapjuk meg a szerző különleges kalandját, de azért is, mert Peter Sanderson előszaván túl a kötet része még Neil Gaiman utószava is, amit utána számos infó és fantasztikus minőségű vázlat, rézkarc, térkép egészít ki. Egy ilyen képregényes kötetet megvenni abszolút nem eretnekség, sőt! Inkább akkor vihet el az inkvizíció, ha nem így teszel. 

Thor király

  • Író: Jason Aaron
  • Rajz: Esad  Ribić
  • Oldalszám: 112
  • Ár: a kiadó webshopjából 6295 forint

Aki rendszeresen eljár hozzám a “Képregénybörzére”, az esélyesen jól tudja, hogy Jason Aaron Thor-sorozatával kicsit viharos a kapcsolatom, hogy stílusosan fogalmazzak. Volt a szériában jobb és rosszabb szál, időnként az alkotó (szerintem) kicsit elvetette a sulykot, vagy éppen nem tudta a cselekményt az átlag halandók számára is élvezhető formába önteni, majd végül csak sikerült kerek egésszé varázsolni a néhol csapongó mitológiát, amit most egy minisorozat egészít ki, méghozzá úgy, hogy szerintem megkoronázza a teljes sagát. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen minden Thor és Loki harcával kezdődik, ami a világvégét beteljesítve zajlik a haldokló univerzumban, melyet lassan kitölt a sötétség. A háttérben azonban más erők is munkálkodnak, így a testvérekre egy utolsó, közös harc vár, melyen minden élet múlhat, sőt még annál is több. Amikor azonban a remény már elszáll, olyan segítség érkezik, melyre senki sem számít.

Szóval akkor visszatérve: a Thor király szerintem megkoronázza a teljes sagát, méghozzá egy olyan csatával, amely ugyan viszonylag ismerős húrokat penget az emberben, de mégis, örökké érvényes eseményei maximálisan működnek ebben a “mesében” is. Loki karaktere visszatér a megszokott formába, a gonosz ezúttal gonosz marad, aki ellen össze lehet kovácsolni mindazokat, akik még megmaradtak, és emiatt ez a négyrészes minisorozat egy méltó lezárás, melyért érdemes volt Jason Aaronnak ragaszkodnia a cselekményszálhoz és hőseihez. Erről ő maga is ír a kötet végén, ahol kapunk néhány borítóvariánst, egyébként pedig a szokásos Fumax-minőség a jussunk, aminek hála, a rajongók nagy örömére, immáron tényleg kiteljesedik a sor.   

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Képregényes fronton így mindenképpen jól indult a 2023-as év, de bízzunk benne, hogy a folytatás is hamarosan remek lesz, ebben az esetben pedig szokás szerint várjuk a Fumax kiadványait, hogy beszámolhassunk róluk. Tarts velünk akkor is!