A Büntető, avagy hivatalos nevén A Megtorló, akitől egykor mindent elvettek a bűnözők, ezért szerettei sírja felett megesküdött, hogy senkit nem kímél, aki másokon élősködik, másoknak árt, a bűn útjára lép. Igazából ezzel a történettel valamennyire még azonosulni is lehet, így talán nem véletlen, hogy Frank Castle bármikor is megjelenik valamilyen formában Magyarországon, egy rakás hűséges rajongó fellelkesedve a kiadványra veti magát. Így volt ez talán most is, mikor a Fumax nekiállt A kezdetek kiadásának, ami remélhetőleg egy jó hosszú sorozattá növi ki magát. Emellé esett még be Deadpool és Sólyomszem kis laza kalandja, amit persze már csak a zsémbes zsoldos miatt sem lehetett kihagyni. 

Deadpool Sólyomszem ellen

  • Író: Gerry Duggan
  • Rajz: Matteo Lolli és Jacopo Camagni
  • Oldalszám: 120
  • Ár: a kiadó webshopjából 5595 forint

Ebben a kötetben nincsenek hősök, ne is várd a megjelenésüket, ezt már a fülszöveg is nyilvánvalóvá teszi, bár maga a kezdés is eléggé egyértelműsíti, mikor valaki Sólyomszem segítségét kéri, ő pedig a halloweeni forgatagban elhajtja szerencsétlent, az pedig ezért az életével fizet. No és azért, mert hackerként olyan információkat szerzett meg, ami a Shield ügynökeit és a szuperhősöket is veszélybe sodorhatja, pláne, hogy közben valaki programozott gyilkossá alakítja az embereket, akiket aztán az utcára és hőseinkre szabadít. Titokzatos orvosi kísérletek, programozott gyilkosok… biztosan a szuperképességek nélküli Sólyomszem és a félbolond, egois… szuper zseni és sármos, mindenkinél erősebb és agyafúrtabb Deadpool a legideálisabb páros?

Nos, nem mindenképpen, de hőseink (pfff) azért egy kaland erejéig összefognak, hogy utánajárjanak a bűnténynek és annak, honnan érkeznek a zöldség szintjén lévő gyilkosok. A szálak pedig egy ismerős karakterhez vezetnek, aki… piszkosul dögös és Peter nedves álmainak szereplője… Wade! Jajj, ne mááár, most mi van??!! Ne mondd, hogy nem fugázná… Na, elég volt! Szóval ez az alapfelállás, és bár a Deadpool Sólyomszem ellen nem a legszebb idei képregény, sőt a látványvilága mellett kicsit a stílusa is a délutáni matinékat idézi, azért van benne valami szerethető, így senkit nem beszélnék le róla. Amellett, hogy számomra az idei esztendő egyik leggyengébb Fumax-kiadványa, ez pedig természetesen nem a hazai kiadást érintő kritika. Nekem nem tetszett, de ez senki kedvét ne vegye, főleg, ha az illető valami lazább sztorit vár Bartonnal és a magához képest visszafogott Wade-del.

A Megtorló – A kezdetek

  • Író: Mike Baron
  • Rajz: Klaus Janson
  • Oldalszám: 120
  • Ár: a kiadó webshopjából 6295 forint

Ahogy a bevezetőben említettem, Megtorló sokak barátja, legalábbis azoké mindenképpen, akik szerint a társadalmon élősködőknek és a mások életét tönkretevő, bárkin átgázoló elemeknek semmi keresnivalójuk a közösségben. Merthogy ugye Frank Castle hitvallása igazából ugyanez, és kizárólag a gyilkosokra, erőszaktevőkre és komoly bűnözőkre csap le. Teszi ezt a nyolcvanas évek képregényében is, ahol először egy pitiáner bűnözőn keresztül jut el a drogkartellig és néhány régi, nem túl jó ismerősig, hogy azután rendet tegyen és úgy intézze, hogy a halottak valóban halottak legyenek. Hősünknek ezután egy bankrablással is foglalkozó, kicsit talán túl “hazafias” szervezettel gyűlik meg a baja, hogy végül egy igazi karizmatikus vezető hálójába essen, aki valamiféle vallásos csoportosulás tagjai közé szólítja a világban csalódott embereket. Itt elég sok közös pontot találhatunk a Népek Templomával kapcsolatban, de akárhány módon dolgozzák fel az ott történteket, még mindig ugyanolyan megrázó és elképesztő, hogy ennyire lehet befolyásolni és irányítani az embereket, így kifejezetten megnyugtató azt látni, ha valaki kihúzza a méregfogát egy ilyen gyülekezetnek. Még ha csak fikció, akkor is.

Ami kellemes meglepetés, hogy az 1987-es sorozat még mindig nagyszerűen működik, a párbeszédek és a történések nem érződnek túl mesterkéltnek és öregesnek, és persze, azért meglátszik rajtuk a kor, de ez egyáltalán nem zavaró. Klaus Janson rajzai is a klasszikusokat idézik, így aki ebben a korszakban nőtt fel, szerette az akkori képregényeket, az biztosan nem csalódhat a három sztori alatt. Koponyás igazságosztónk az egyik legrealisztikusabb személy a Marvel világában, és csak reménykedem benne, hogy ezután gyakrabban látjuk a hazai megjelenések között. Az átlag Fumax-minőséget képviselő kötet az 1987-es The Punisher 1-5. számát tartalmazza, extra sajnos nincs, de maga Megtorló van annyira jó tartalom, hogy hiányérzetünk ne nagyon maradjon.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Lassan haladunk tovább, lesz még Batman, lesznek orgyilkosok, lesznek különleges úriemberek, és persze már nagyon kíváncsi vagyok a The Hellbound befejezésére is. Hamarosan folytatjuk, addig is olvassatok sokat a rengeteg játék mellett!