Tovább dübörög a Star Wars-gépezet, mely szerencsére nem kizárólag a bevált klisékből szerzi üzemanyagát, hanem egyre inkább kacsintgat a múlt és a jövő felé. Legalábbis ami a jól ismert, a filmekből táplálkozó vonalat illeti. És bár ezúttal is akad Mandalóri, ami a népszerű sorozatot helyezi rajzolt környezetbe, valamint Darth Vader még mindig a múltjával, saját démonaival, illetve a Vörös Hajnallal küzd, a múltat bemutató A köztársaság fénykora mellé újabb különlegesség érkezett, mégpedig a Hagyaték, amely egy omnibus-sorozat első köteteként már elérhető, sőt a napokban várható a második kötet megjelenése. De lássuk is sorjában, hogy mit kínál az újabb Star Wars-felhozatal. 

Star Wars: A Mandalóri 2. rész

  • Író: Rodney Barnes
  • Rajzoló: Georges Jeanty
  • Oldalszám: 132
  • Ár: 6490 Ft

A többség szinte biztosan látta a sorozatot, így nem sok meglepetést okoz a felütés, miszerint a magányos Mandó, Din Djarin elviszi magával a Gyermeket, Grogut, akit a Birodalomnak kellett volna leszállítania. Már az első kötet is kalandos volt, a második azonban még izgalmasabb, elvégre eleve egy kényszerleszállással indul, aminek köszönhetően Mandónak pénzt kell szereznie, és bizony nem egyszerűsíti a dolgát, hogy emiatt egy fejvadásszal is dolga akad, valamint régi ismerősök is felbukkannak, hogy egy kiszabadítással ünnepeljék meg a viszontlátást. Persze semmi sem alakul a tervek szerint, sőt a végére Dinnek olyanokkal kell szövetkeznie, akiket nem szívesen enged a Gyermek közelébe, azonban a Birodalom szorítása egyre erősebb, ami egy végső, elkeseredett összecsapáshoz vezet. De ez az igaz út.

Ahogy mondtam, a Mandalóri nagy meglepetéseket nem okoz, de képregényben is nagyon szórakoztató, karakterei többnyire szerethetők, helyzetei pedig izgalmasak. Emiatt azoknak is ajánlott, akik a sorozatot szeretik, végignézték. Pláne, hogy az első évad két kötetben kapott helyet, ami már egyben is elérhető. A rajzok nem kiemelkedők, de rendben vannak, a kötet végén egy kis extrát is kapunk a borítóváltozatokkal, a Mandalóri története pedig, ha nem is hoz nagy változást a Star Wars-univerzumba, azért a rajongóknak mindenképpen ajánlott. 

Star Wars: A vörös uralom és A múlt árnyai (Darth Vader-sorozat)

  • Író: Greg Pak
  • Rajzoló: Leonard Kirk és mások
  • Oldalszám: kötetenként 106-120 
  • Ár: 3894-6490 Ft/kötet 

Qi’ra úrnő némileg a háttérbe szorul, hiába szól részben a Vörös Hajnalról a széria, illetve a téma, de nem véletlen a Darth Vader cím, elvégre a saját sorával a sötét úr egyszerre küzd meg a saját múltjával és a titkos társasággal, mely káoszt és zűrzavart szít a galaxisban. Egy csapat fejvadásszal és néhány megmentett, tiszta szívű harcossal az oldalán, Vader nekiáll levadászni a Vörös Hajnal embereit, és bár egy ponton már kicsit komikussá válik az “én vagyok Negan”, ezúttal Vörös Hajnal-variánsban, de ahogy a főszereplő összeakad Padmé egykori udvarhölgyével, ismét magára talál a sztori, ami innentől újra egyre izgalmasabb, közben pedig talán még többet nyúl vissza a klónháborúk idejéig, mint korábban. 

Pláne, hogy végül a csapat is kicsit átalakul, Vader pedig igazi szövetségesre lel, akivel egy kormányzó ellen indul meg, ezzel vezekelve kicsit bűneiért, de közben két legyet ütve egy csapásra. És amikor már azt hinnénk, hogy egy egész bolygóval együtt találja meg a végzetét (ami persze, a jövőt ismerve, eleve esélytelen), akkor mutatja meg, hogy igazából mi mindenre képes. A Darth Vader-sorozat a számos rajzoló miatt nem kifejezetten egységes, de az alapstílusa megvan, itt-ott jobb, máshol rosszabb részletekkel, de összességében azért mégis mutatós külsővel, azonban a sztorija az, ami kifejezetten érdekes, már amikor a szereplők éppen nem Pókemberként mutogatnak egymásra. Darth Vader sokak kedvence, emiatt erre a sorozatra is odafigyelnek az alkotók, és ha nem is tökéletes, egy olvasást mindenképpen megér, nekem például jobban tetszik, mint a fejvadászos-hajnalos vonal legtöbbje. Persze ez valahol a karakternek és a nosztalgiának is köszönhető.

Star Wars: Hagyaték I.

  • Író: John Ostrander, Jan Duursema, Randy Stradley
  • Rajzoló: Jan Duursema és mások
  • Oldalszám: 460
  • Ár: 16 990 Ft

Nos, a Hagyaték viszont a Star Wars: Legendák részeként nem sok nosztalgiát tartalmaz, hiszen története jóval az eredeti trilógia után játszódik, amikor már a Birodalom után a Jedik is elbuktak, méghozzá egy Sithnek köszönhetően, aki a háttérből irányította úgy az eseményeket, hogy azok számára leginkább kedvezzenek. Először egy, a galaxison kívülről érkező invázió mészárlásai tépázták meg a galaktikus civilizációt, majd a Korribanról, az újjászervezett Birodalommal összefogva sikerült nemcsak felemelkedni, de a Jediket is legyőzni. És bár a Skywalker nevet még mindig ismerik a galaxisban, Darth Krayt és az új Sith Rend veszélyesebb, mint eddig bármilyen fenyegetés, amivel az erőhasználóknak valaha is szembe kellett nézniük.

A történet több szálon fut. Egyfelől a Skywalker-sarj, a sötét útra el-eltévedő Cade életvonalát követi, aki évekkel azután, hogy ellent mondott mesterének, majd a sötét oldal praktikáit használta, már kalózként tengeti életét, és bármikor kiszolgáltatja a fennmaradó jediket, ha ahhoz fűződik az érdeke. Másfelől természetesen bemutatja a fennmaradó ellenállást, illetve az újraélesztett Birodalom és a Sith Rend közötti konfliktusokat is. Elvégre az új Sith vezér önkényesen kinevezi magát az új uralkodónak, miközben a trónról menekülő birodalmi császár megpróbálja a trónhoz lojális seregeket maga mellé gyűjteni. Emiatt a kialakuló háború lényegében három pólusú, és senki nem érezheti magát biztonságban. Még Krayt sem, akinek egyéni problémáival kell szembenéznie.

Ha van igazán remek vonal a Star Wars-univerzumon belül, akkor ez az. A legtöbb képregényes történet visszanyúl valamelyik korábbi szálhoz, azt toldozgatja, emiatt időnként kicsit erőltetettnek is érződik. A Hagyaték azonban nem a múltat mondja fel újra, vagy nyúl azon belül még mélyebbre, hogy előzményként szolgáljon, ezzel ismét egy ismert keretbe kényszerítve magát, hanem inkább egy lehetséges jövőt vázol fel a 4-6. epizódokat követően, ami kifejezetten jól működik még úgy is, hogy a karakterek többsége valahogy közelében sincs a tiszteletreméltó ősöknek. Külön tetszik, hogy a birodalmi seregek nagyobb figyelmet kapnak, mint általában, jobban betekintést kapunk a szakaszok és a közkatonák életébe, de még a vezetőkébe is, akik időnként megküzdenek a lojalitás és az adott pillanat keltette kettős érzésekkel. Éppen emiatt kimondottan ajánlott, nemcsak az első kötet, ami 19 füzetet, extraként történelmi áttekintést, karakterbemutatókat, vázlatokat és egyebeket is tartalmaz, hanem a teljes sor. Ha eddig elégedetlen voltál a Star Wars-vonallal, annak önismétlő vagy éppen erőltetettnek tűnő történetei miatt, a Dark Horse kiadványával akkor is érdemes tenned egy próbát. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ráadásul néhány nap múlva, egészen pontosan december 6-án jelenik meg a második omnibus kötet, hogy jövőre a harmadikra is rátehessük a mancsunkat. Persze, érkezik majd még más is, a Fejvadászoktól Darth Vaderen át Doktor Aphráig minden, de azt hiszem, nyugodtan állíthatom, hogy a Hagyaték miatt már megérte leszerződnie a Szukitsnak. Akik nem voltak elégedettek az újabb filmekkel, azok mindenképpen tegyenek próbát, mert lehet, pontosan ez az a folytatás, amit vártak, amire vágytak. Az Erő a Hagyatékkal van!