Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a magas zsírfogyasztás megakadályozza a fogyást, pedig bizonyítottan bevált módszerről van szó. De vajon mennyire hatásos, és kinek érdemes kipróbálnia? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.
Mit jelent a ketogén étrend?
A ketogén étrend, avagy a keto tulajdonképpen alacsony szénhidrátbevitelt jelent, mindezt magas zsírtartalmú étrend tartásával. Ennek célja, hogy a testünk elérje a ketózis állapotát, aminek hála az anyagcsere is javulhat. Ilyenkor a testünk ráadásul elsődlegesen nem szénhidrátból fedezi a szükségleteit, hanem zsírból, aminek az égése során ketontestek kelekteznek.
Ezek energiával látnak el bennünket - a testünket, az agyunkat, más szerveinket. A Reform Nagyker ketogén élelmiszereivel könnyedén tarthatjuk magunkat az étrendhez, hiszen ezekben a tápanyagok összetétele is tökéletes a fogyás szempontjából.
Mi történik ilyenkor?
Míg a legtöbb hagyományos étrend esetén a fő táplálékforrás a szénhidrát, addig a ketogén esetében zsírt eszünk a legtöbbet. A magyarok számára ez szinte elképzelhetetlen, hiszen mindent kenyérrel fogyasztunk, esetleg tésztával, rizzsel, burgonyával, bármilyen egyéb körettel, ami bővelkedik szénhidrátban. Ketózis esetén azonban ez nagyjából napi 20-50 grammot jelent maximum, de jó, ha kevesebb, hiszen a szervezet ekkor már kénytelen más megoldást keresni az energia fedezésére.
A ketogén állapotnak számtalan előnye van. Az első és legfontosabb a zsírégetés. Emellett csökken az étvágy, stabilabbá válik a vércukorszint, javulhat a mentális állapot, a fókuszáltság. A gyors fogyás sem egy elvetendő szempont, bár hozzá kell tenni, hogy itt is nagy szerepe van a kalóriadeficitnek. Mivel ráadásul a ketogén életmód vízvesztéssel jár az elején, így előfordulhat, hogy már az első napokban látványos eredményeket érhetünk el vele.
Mit ehetünk ketogén diéta alatt?
Tulajdonképpen bármit, ami zsírból és fehérjéből áll. Az egésznek az alapja a tápanyagdús ételek fogyasztása. A legjobb választás ilyenkor a tojás, a hús, a hal, a magvak, a diófélék, a leveles zöldségek, valamint az avokádó. Bátran fogyaszthatunk spenótot vagy káposztát is.
Emellett mindenképpen érdemes egészséges zsírokat és olajokat használni, mint a tökmagolaj, az olívaolaj, a kókuszolaj vagy éppen a vaj. Amennyiben tejtermékre vágyunk, nyugodtan jöhet a sajt és a tej, illetve a joghurt, de utóbbiból kizárólag a cukormentes verzió jöhet szóba. A cukor ugyanis szintén szénhidrát és sajnos nagyon sok élelmiszerben rejtetten megtalálható. A gyümölcsök kapcsán pedig szinte csak a bogyósok kerülhetnek a tányérunkra, de azokat is kizárólag kis mennyiségben érdemes bevinni.