A Sony mindmáig utolsó hordozható masinája, a PlayStation Vita az elmúlt pár évben már nem igazán volt tényező, apránként azonban még szivárogtak rá azért új játékok, egyes piacokon - leginkább a handheld fronton mindig is erősnek számító Japánban - pedig egész sokáig húzta a népszerűsége. Nemrégiben azonban eljött az ideje, hogy hivatalosan is nyugdíjba küldjük a kézikonzolt, a Sony ugyanis néhány napja bejelentette, hogy végleg leállították a gyártást.

Búcsúzóul összegyűjtöttük azt az 5 PS Vita-exkluzív játékot, melyek a legkiemelkedőbb értékelésekkel büszkélkedhetnek a játékkritikákat összesítő Metacritic oldalán.

Íme a platform legjobbjai a pontszámok alapján!

Persona 4 Golden

A Persona 4 szerepe amúgy is jelentősnek mondható a videojáték-történelemben, hiszen ez volt minden idők legsikeresebb konzolgépe, a PlayStation 2 utolsó jelentős exkluzív címe. Az Atlus szerepjátéka pár évvel később, 2013-ban immáron hordozható formában tért vissza, jócskán kibővített formában mind a történetet, mind pedig a játékmenetet illetően. Aki nem ódzkodik sem a japán RPG-ktől, sem pedig a kicsit elvontabb sztoriktól, az a Persona 4 Goldennél keresve sem talál jobbat a platformon. (Metacritic-átlag: 93)

persona4.jpg

LittleBigPlanet PS Vita

A kreativitást és a platformjátékokat ötvöző LittleBigPlanet legelőször még a PlayStation 3-tulajokat kápráztatta el végtelen lehetőségeivel a Media Molecule jóvoltából, néhány évvel később azonban egy PS Vitás mellékszál is készült belőle, melyben ugyanúgy saját pályákat, karaktereket és egyéb őrültségeket gyárthattak az arra hajlamosak, mint a nagygépes verziók esetében. Ráadásul nem véletlen, hogy ennyire kiemelkedő értékeléseket kapott a handheld epizód, hiszen a PS Vita érintőpaneles megoldásai tökéletesen illeszkedtek a LittleBigPlanet koncepcióhoz. (Metacritic-átlag: 88)

littlebigplanet.jpg

Tearaway

Ha már Media Molecule és PS Vita, akkor természetesen lehetetlenség kihagyni a felsorolásból a Tearaway-t, amely túlzás nélkül maga volt a tökéletes játék a PS Vita képességeinek prezentálására. Az LBP kapcsán már jól tudtuk a brit fejlesztőcsapatról, hogy a kreativitással nem állnak hadilábon, itt azonban végképp kiélhették magukat - például olyan megoldásokkal, mint az ujjunkkal "kilyukasztható" játéktér a hátsó érintőpanel segítségével. A végtelenül fantáziadús platformer-kaland ráadásul egy imádnivaló papírmasé-szerű képi világot kapott, még emlékezetesebbé téve ezáltal az összképet. (Metacritic-átlag: 87)

tearaway.jpg

Code: Realize - Guardian of Rebirth

Az úgynevezett otome, vagyis kifejezetten női játékosoknak szóló vizuális novellák nyilvánvalóan nem valók mindenkinek, ugyanakkor a PS Vitának óriási szerepe volt a műfaj felvirágoztatásában, így nem csoda, hogy a legmagasabb értékeléssel büszkélkedő címek között egy ilyen játék is található a Code: Realize - Guardian of Rebirth személyében. A főhős egyébként egy halálos méregtől szenvedő lány, Cardia, aki semmihez és senkihez sem érhet hozzá. Egy nap azonban útnak indul, hogy felkeresse eltúnt apját, miután egy lovagias tolvaj kiszabadítja őt fogságából. (Metacritic-átlag: 86)

coderealize.jpg

TxK

Szerencsére egy tipikusan hordozható játékra tervezett cím sem hiányzik a toplistáról, melyet tényleg bármikor fel lehet kapni egy gyors menetre. A TxK éppen ilyen, az erősen minimalista dizájn pedig ne tévesszen meg senkit, hiszen a klasszikus ataris tube shooter, a Tempest spirituális utódjáról van szó. Maga a játékmenet persze átesett némi modernizáláson, power-upokkal és egyéb finomságokkal - aki szereti a pörgős, dinamikus és végletekig csiszolt régimódi lövöldéket, az tökéletes társra lel a TxK személyében a platformon. (Metacritic-átlag: 84)

txk.jpg

A fenti játékok mellett természetesen bőségesen voltak még olyan exkluzív címek, melyek említésre méltóak: ilyen például az Uncharted: Golden Abyss, a Wipeout 2048, a Killzone: Mercenary vagy éppen a Lumines: Electronic Symphony. De a multiplatform címek közül is olyan nagyágyúk voltak elérhetőek a platformon, mint a Gravity Rush, a Rayman Legends, a Spelunky, a Guacamelee! vagy a Hotline Miami.

Hiába nem robbantott tehát túl nagyot a kasszáknál a PS Vita, összességében így is volt jó néhány olyan játék a Sony handheldjére, ami miatt szívesen emlékszünk rá vissza - nem is beszélve a majd' minden elemében kiváló hardverről. Most azonban eljött a búcsú ideje: köszönünk mindent, PS Vita!