2017 mozgalmas év volt a processzorok piacán, az AMD Ryzen családja a várakozásoknak megfelelően, vagy azon felül teljesített, az Intel pedig lépéskényszerbe került. Az AMD processzoraira válaszul érkezett a nyolcadik generációs, “sokmagosított” Coffee Lake (mely még most is hiánycikknek számít). Ezek után mi is kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat 2018, hiszen lehetett hallani a Cannon Lake rajtjáról, melyet egyébként már 2016-ban is vártunk.

Most úgy látszik, hogy kiderült, mire számíthatunk az Inteltől - illetve arra is, hogy mire nem. Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, még mindenképp megemlítenénk, hogy az AMD a terveiben köztudottan szerepel a Ryzen család 12nm-re helyezése (Ryzen+). Egyelőre közelebbit nem tudunk, de várhatóan nagy előrelépés az összteljesítményben nem következik be.

intel-roadmap-2018.jpg

A kiszivárgott prezentációs dia alapján új architektúrára nem számíthatunk, az 'X' (HEDT) családban a Cascade Lake-X a pletykák szerint a 1nm++ architektúrára építkezik majd, ez egy az egyben leváltja a Kaby Lake-X vonalat, ami nem meglepő, hiszen a Core i7-8700K processzorok gyakorlatilag értelmetlenné tették a maradását.

Az 'S' (mainstream) processzorok családjában egy kisebb frissítés várható, újabb 6, 4, illetve 2 magos variánsokat dobnak a piacra, természetesen ezekhez tartozó új lapakészletekről is rebesgetnek. Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy belássuk: ez logikus lépés, elvégre a jelenleg elérhető csak és kizárólag a Z370-es alaplapokra várhatóan az alsóbb szegmenst célzó processzoroknak aligha lesz szüksége.

Végezetül az Intel Atom ('N') processzorok terén az Apollo Lake után a Gemini Lake kerül bevezetésre, mely a jelek szerint végképp szakít az Intel bejáratott fejlesztési menetével: méretcsökkenés nem várható, de nem is csak egy “szimpla” optimalizációs lépés lesz. Ilyenformán itt, azaz az abszolúz belépőszinten várható a legnagyobb előrelépés.