Az rendkívül sokoldalú Razer Barracuda X után ezúttal egy ugyan nem kifejezetten játékra tervezett, viszont jóval kompaktabb eszköz kötött ki nálam, a OneOdio jóvoltából, a vezeték nélküli SuperEQ Q1 Pro fülhallgató személyében. Átvételkor meg is lepődtem a nagyjából tenyérnyi, világoszöld csomagoláson, ami mindössze egy összetekert, rövidke USB-C kábelt, egy tömör leírást és egy titokzatos fekete dobozkát rejtett.

Vagány elegancia

A SuperEQ Q1 Pro a dobozából kiemelve első látásra egy aprócska ékszerdobozra emlékeztetett. Elegáns, fekete színvilágába, valamint alul-felül bordázott kialakításába egy kis modern csavart visz az elején található SuperEQ logó, és a töltöttséget jelző fehér LED. A tároló tetejét felpattintva aztán megpillantottam a kialakított mélyedéseikbe süppedve, két, téli álmot alvó medveként pihenő fülest. A rövidke szárral ellátott páros kényelmesen belecuppant a fülbe, de az illeszkedés a mellékelt szivacsokkal még valamelyest személyre szabható. Az említett tároló ráadásul nem csupán stílusos kiegészítő, hanem egyúttal a töltő is, ami 10 óra aktív üzemidejével képes kétszer is teljesen feltölteni az 5 óra folyamatos zeneszolgáltatásra képes fülhallgatókat.

Bár a párosítás eleinte kicsit döcögősen ment, mert mindig csak az egyik fülesben harsant fel a zene, de pár próbálkozás után szerencsére magára talált a páros. Többféle zenével, videóval és még játékkal is kipróbálva a hangzás abszolút korrekt, és a zajszűrés is egész jól működik, még ha nem is tökéletes. A SuperEQ Q1 Pro telefonbeszélgetések lebonyolítására is teljesen megfelel, ha netán befutna két szám között egy hívás. Teljesítmény tekintetében nem igazán lehet komolyabban semmibe belekötni.

Az érintés hátrányai

A SuperEQ Q1 Pronak azonban van egy hatalmas gyenge pontja, ez pedig a vezérlés. A két füles oldalán lévő fémhatású sávot megérintve többek között megállíthatjuk/folytathatjuk a zenét, hívást fogadhatunk, vagy épp felébreszthetjük vele a hangasszisztenst. Ez papíron ugyan jól is hangzik, viszont a megvalósítás már eléggé felemásra sikerült. Az egyik probléma a késés, ugyanis az érintéstől számítva beletelik legalább 1-1,5 másodpercbe, míg mondjuk leáll/folytatódik az éppen hallgatott zene.

Emellett az érintőpanel sem mindig úgy és azt reagálja, amit szeretnénk, amiben közrejátszik a funkciók többszöri érintésre való lebontása is. A másik gond a funkciók hiánya, mert az ugyan remek, hogy például a hangasszisztenst is megidézhetjük pár koppintással, de ez nem igazán vált ki olyan alapvető hiányosságokat, mint mondjuk a számok átugrása vagy visszaléptetése. Mindezt sajnos tovább fokozza az érintőpanelek elhelyezése, aminek köszönhetően roppant könnyű az eszköz fülünkbe illesztése vagy megigazgatása során véletlenül elindítanunk, mondjuk, egy számot.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A SuperEQ Q1 Pro egyáltalán nem rossz vezeték nélküli fülhallgató, azonban megvannak a maga gyengeségei. A hangzásra abszolút nem lehet panaszunk, ahogy telefonálásra is egész jól használható, és zajszűrés terén szintén szépen szerepel, a vízállósága pedig biztosan jól jön majd, ha egyszer elkap egy kósza zápor hazafelé. Amiben viszont több értelemben is elbukik, az a vezérlés. A funkcionális hiányosságok, az átgondolatlan tervezés és a szegényes kivitelezés miatt ez az érintőpaneles koncepció ebben a formában kizárólag papíron állja meg a helyét. Idővel ugyan hozzá lehet szokni a furcsaságaihoz, de sajnos sokat elvesz az élményből. Mindezzel együtt a SuperEQ Q1 Pro tényleg nem rossz eszköz, egyszerűen csak bizonyos területeken elég átgondolatlan.